YAŞAM 1 Şubat 2019
111b OKUNMA     1652 PAYLAŞIM

Türk İnsanında Kişisel Alan Kavramı Neden Yok?

İstanbul'un kalabalığında belki de en çok ihtiyacımız olan şeylerden biri kişisel alan fakat maalesef ülke insanın bu konudaki bilinci son derece yetersiz.
iStock

öncelikle kişisel alan nedir?

kişisel alan (prokesmik), insanlar arasındaki ilişki düzeyine bağlı olarak belirlenen fiziksel mesafedir. antropolog edward twitchell hall tarafından gerçekleştirilen araştırma neticesinde tanımlanarak dört farklı kategoride sınıflandırılmıştır. bunlar:

mahrem alan: 45 santimetreye kadar olan bölge. (anne, baba, kardeş, eş ve sevgili dışındaki insanların bu mesafe kadar yaklaşması durumunda rahatsızlık duyarız.)

kişisel alan: 45 cm ile 1.2 metre arasındaki alandır. (arkadaş ve aile üyeleri ile aramızdaki mesafedir.)

sosyal alan: 1.2 metre arası ile 3.6 metre arasındaki alan. (tanıdık insanlar ile iletişim kurmak için tercih edilen mesafedir.)

kamu alanı: 3.6 metre ile 7.6 metre arasındaki alan. (öğretmen/akademisyen ile sınıf arasındaki mesafedir.)


türk insanı neden buna dikkat etmiyor?

1) hala sürü psikolojisinden kurtulamamış bir milletiz. atasözlerine dikkat ederseniz bu hususun milletin genlerine işlediğini görürsünüz. örneğin 'sürüden ayrılanı kurt kapar'

2) belki de en önemli neden türk insanının 40 yaşına gelse de 'birey' olamamasındandır. birey olamadık ki bireysel alanımız olsun. burada ailelerin çocuk yetiştirirken dikkat ettikleri ya da etmedikleri özel alan kavramı da önemlidir. çocuğunuz odasında kapısı kapalı otururken kapıyı çalmadan odaya dalıyorsanız özel alandan şikayet etmeyin..

3) millet olarak hala savunma psikolojisinden kurtulamamız. konjonktürden dolayı sürekli bir işgal/savaş tehditi insanları gereğinden fazla yakın olmaya zorlamaktadır. kırsal kesimde onca boş arazi varken evler neden birbirine yakındır?

Yurt Dışından Türkiye'ye Gelince Fark Edilen Acı Gerçekler

Avrupalı Çocuk ve Türk Çocuğu Arasındaki Farklar