TARİH 19 Ağustos 2024
4,3b OKUNMA     80 PAYLAŞIM

"Türk Güzeli" Olarak Anılan Casus Despina Storch'un Hikayesi

1894 veya 1895 gibi doğduğu düşünülen, I. Dünya Savaşı sırasında Almanya ve Osmanlı İmparatorluğu adına casusluk yapan Osmanlı Rum kadını Despina Davidovitch Storch'un hikayesi.

istanbul'da fenerli bir rum ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen despina, daha 17 yaşındayken fransız paul storch ile evlenmiş ve bu evlilik kısa süre içerisinde bütün fransa’nın gündemine oturmuş çünkü paul o dönem fransız ordusunda görev yapmaktaymış, birçok insan despina’nın fransa'nın düşmanları için çalışabileceğinden şüpheleniyormuş. bu ikili bir süre sonra boşanınca despina yanına bayan elizabeth, charlotte nix isimli alman bir kadın ve fransız bir kont olduğu düşünülen robert de clarmont’u alarak abd yolunu tutmuş.

amerika’ya geldiğinde, despina’nın avrupa'nın tüm büyük başkentlerinde amirallere ve büyükelçilere kur yaptığı ve alman dışişleri bakanlığı'ndan aldığı sınırsız fonlarla ihtişam içinde yaşadığı düşünülüyormuş hatta “türk güzeli” veya “modern kleopatra” olarak da büyük bir isim yapmış, bu yüzden polis bir gözünü despina’nın üzerine dikmiş. new york'taki bir otelde kalmak için ayda 1.000 dolar ödeyerek çok zengin bir hanımefendi hayatı yaşaması özellikle şüphe çekmiş, ayrıca kendisiyle birlikte abd’ye gelen bayan nix o dönem pek alakaları olmadıkları bir kont ile irtibata geçerek 3,000 dolar borç almış. despina’nın sık sık isim değiştirerek dünya başkentlerini dolaştığı da bilinmekteymiş: örneğin paris'te madam nezie; madrid ve londra'da madam hesketh, roma'da madam davidovitch; new york’ta madam despina olarak biliniyormuş. polis, kendisinin eylemlerini takip ettiğinde, o dönem tüm önemli diplomat ve askerlerin davet edildiği shoreham oteline sık sık geldiğini tespit etmiş. olağanüstü güzelliği, fransızca’ya olan hâkimiyeti, dans ve hitabet konusundaki yeteneğiyle de bu partilerin her zaman en gözde isimlerinden birisi oluyormuş. iddialara göre, öğrendiği bilgileri aktarmak için alman büyükelçisiyle de burada buluşmaktaymış.

polis kendisini uzun süre takip ettiği için bir müddet sonra new york'taki bir bankada madam storch adına tutulan bir kasaya el koymuş. yine iddialara göre, kasada dünyanın dört bir yanından şifreli yazışmalar tespit edilmiş. arkadaşlarıyla beraber durumun büyüdüğünü hissederek küba’ya kaçmaya çalışmışlar ancak kendisi de dâhil olmak üzere abd’ye gelen diğer 3 arkadaşıyla 18 mart 1918'de tutuklanıp ellis adasına sürgün edilmişler. tutuklandıktan bir süre sonra, dört şüphelinin de fransa'ya sınır dışı edilmesi önerilmiş çünkü dönemin casusluk yasaları sadece erkekleri kapsadığı için abd’de de yargılanmaları mümkün değilmiş.

maalesef, despina ve arkadaşları ellis adasındayken hastalanmış, diğer üçü iyileşirken despina 30 mart 1918’de zatürre sebebiyle hayatını kaybetmiş. ölümünün doğal sebeplere dayalı olduğu düşünülmesine rağmen, ilerleyen yıllarda bazı kaynaklar zehirli bir kapsül yutmuş olabileceğini de söylemektedir.

r.i.p

despina'nın '' kan emici casus bir vampir'' olduğuna yönelik çılgın hikayeyi okumak için buraya, kaynak için buraya