TARİH 29 Temmuz 2024
33,5b OKUNMA     103 PAYLAŞIM

Tüm Mürettebat Donmuş Halde Bulunan Esrarengiz Gemi: Octavius

Denizcilik tarihinin en büyük gizemlerinden biri olan Octavius, 1761'de Çin'e yola çıkan ve 13 yıl sonra donmuş bir mürettebatla geri dönen bir geminin hikayesidir.

denizcilik tarihinde, daha önce hiç duymadığımız yüzlerce efsane, masal ve gizem vardır. kimi insanlar bunların uydurma şeyler olduğunu söylerken kimisiyse anlatılanların son derece gerçek olduğu konusunda hemfikirdir.

1761 yılında londra limanından ayrılan 28 denizci octavius isimli bir gemiyle çin'e doğru seyir halindeydi. gemi güvenli bir şekilde çin'e vararak yüklerini boşalttı ve kısa süre içinde limandan ayrıldı. hava son derece sıcaktı ve öyle görünüyor ki kaptan daha önce hiç denenmemiş bir yöntemi denemek istedi. kuzeybatı geçidi üzerinden eve dönmek… fakat kısa süre sonra gemiyle irtibata geçen hiç kimse en ufak bir haber alamadı, böylelikle octavius'un kaybolduğu açıklandı.

11 ekim 1775'te okyanusta seyir halinde ilerleyen bir balina avcısı olan herald, oldukça garip ve ürkütücü görünümlü bir gemiye rastladı. herald bulunduğu yerden bağırıp çağırarak geminin mürettebatıyla irtibata geçmek istedi ancak herhangi bir yanıt alamayınca yavaşça gemiye doğru sokuldu ve içeri girer girmez bir şeylerin yanlış gittiğini hemen hissetti. geminin mürettebatı ortada yoktu, etrafta yıkık dökük bir sürü eşya vardı, ayrıca geminin yelken ve direkleri tamamen tahrip olmuş, oldukça eskimişti. etrafı kolaçan etmeye başladığında, 28 kişilik mürettebatın tamamını güvertenin altında donmuş bir şekilde buldu. cansız bedenler bir şekilde korunmuştu ama herald buna neyin sebep olduğunu anlayamamıştı. kaptanın cansız bedeni kamarasındaki masadaydı. elinde bir kalem ve önündeyse seyir defteri vardı. içeride biraz daha gezdiklerinde bir kadına ve battaniyeye sarılmış çıplak bir çocuğu ait cansız bedenler de gördüler. herald gemiden ayrılırken sadece kaptanın seyir defterini aldı çünkü defter izledikleri rota hakkında fikir verecekti, ancak seyir defterindeki son kayıt 11 kasım 1762'ye aitti; bu da geminin 13 yıldır kuzey kutbunda kayıp olduğu anlamına geliyordu. seyir defteri donduğu için yıllar içinde aradaki sayfaların çoğu tahrip olmuş, sadece birkaç sayfası kalmıştı. herald ve ekibi, korku ve panikle bunun bir hayalet gemi olduğunu düşünmüş, bu yüzden de onu öylece akıntıya bırakıp ayrılmışlardır.

aradan geçen yıllar içinde, bir grup bunun uydurma bir hikaye olduğunu çünkü şu an geminin bulunduğu yerden oldukça kolay bir şekilde ulaşım sağlandığını ikna ederken, kimisiyse olayın gerçekten yaşandığını ancak gemideki tüm insanların ölümünün kaptanın yanlış kararı olduğunu, hikayenin bazı ayrıntılarının değiştirilerek anlatıldığını söylemiştir. octavius’ın başına ne geldiği hala sırrını koruyor…

kaynak