BİLİM 4 Temmuz 2019
126b OKUNMA     1406 PAYLAŞIM

Tüm Dünyanın Kullandığı Ancak Mucitleri Yanlış Bilinen Önemli İcatlar

Telefonun tamamen Graham Bell'e ait olmadığı artık bilinen bir şey ancak dahası da var.


telefon

mucidi alexander graham bell değildir, antonio meucci'dir. 2002 yılında amerikan kongresi tarafından resmen telefonun mucidi olduğu onaylanmıştır. ancak patent halen graham bell'e aittir çünkü meucci patenti tekrar alamaz ve 1889'da ölür. patent graham bell'de olduğu için bize okullarda halen bu yanlış bilgi öğretilir. bu karmaşanın arkasında graham bell'in kurnazlığı vardır.

Graham Bell

graham bell 1876'da telefonun patentini aldığı için mucidi olarak kabul edilir. ancak antonio meucci, 1854 yılında sesi elektrik dalgalarına ve diğer uçta sese çeviren bir icat yapar. icadına "teletrofono" adını verir. icadını ticarileştirme girişiminde bulunmadığı gibi patent başvurusu da yapmaz, ta ki 1871 yılına kadar. daimi patent almak için 250 dolara ihtiyacı vardır ama bu parayı toplayamaz. mecburen yıllık yenilenmesi gereken 10 dolarlık bir patent alır. 3 yıl boyunca patenti yıllık olarak yeniler. 1874'e gelindiğinde meucci'ye patenti yenilemesi için ihtar çekilir. ama meucci maddi imkansızlıklardan dolayı, 10 dolar bulamadığı için patenti yenileyemez. üstüne üstlük new york'ta italyanca konuşarak derdini anlatmakta zorlanır. çok uğraşır, başvurmadığı yer kalmaz ama nafile.

akabinde graham bell "telephone" adını verdiği icadıyla boşa düşen patenti alır. davalık olurlar ama meucci kendisini iyi temsil ettiremez ve böylece patenti graham bell'e kaptırır. hem meucci'nin telefonu icat ederken yaşadığı süreci hem de 2002'de yapılan kongre sürecini buradan okuyabilirsiniz. antonio meucci'nin hayatı film olsa izlenir.

Antonio Meucci

ses kaydedici

mucidi thomas edison değildir, edouard-leon scott de martinville'dir. ikisi de patenlidir ancak martinville, edison'dan 20 yıl önce patentlemiştir. edison buna rağmen nasıl patentledi derseniz küçük değişiklikler ile. 

edison, mayıs ve temmuz 1877 arasında, kaydedilmiş telgraf mesajlarını “production and reproduction” ilkesine dayanarak otomatikleştirme, hızlandırma çabalarının bir yan ürünü olarak ses kaydediciyi tasarlar. 21 kasım 1877'de sesin kaydedilmesi için kullanılan "fonograf"ın (ilk pikap) icadını ilan eder. ancak tam olarak 20 yıl önce 1857'de fransız edouard-leon scott de martinville tarafından halihazırda "fonotograf" adında bir ses kayıt cihazı icat edilmiş ve patenti alınmıştır.


martinville 1860'da sesi bir ortama aktarabilmiş, ancak kaydedilen sesi çalmanın hiçbir yolunu bulamamıştır. martinville'nin kaydettiği bu ses 2008'de özel olarak geliştirilmiş bir bilgisayar teknolojisi kullanılarak başarılı bir şekilde çalındı. 159 yıl öncesine ait, kaydedilmiş en eski sesi buradan dinleyebilirsiniz:


modern otomobil

mucidi henry ford değildir, karl benz'dir. ford'un ilk modern otomobilin mucidi olarak bilinmesinin sebebi bir algıdır. ford, fabrikalarında bant sistemini kullanan ilk iş adamlarındandır hatta ilkidir. bu sayede benz'e nazaran daha hızlı otomobil üretmiş ve satmıştır.

alman mühendis (gottlieb daimler, wilhelm maybach ve siegfried marcus da dahil olmak üzere) karl benz genel olarak modern otomobilin mucidi olarak kabul edilir. benzinli motoruyla çalışan ilk otomobili, 1885 yılında almanya'nın mannheim kentinde üretir. akabinde sonraki yıl, 1883 yılında kurduğu bir şirket olan benz & cie üzerine patentini alır. bu otomobil, yeni bir konsept oluşturmak için birkaç yeni teknolojik unsurun kullanıldığı, entegre bir tasarımdır. benz, 1888'de araç üretimine başlar. ford ise 1896'ya kadar, kendisinden itişli bir otomobil yapamaz. 

Karl Benz

radyo frekanslarının iletimi (radyo)

patent marconi'ye aittir ama ilk icat eden nicola tesla'dır. tesla yaptığı açıklamalarda marconi'den iki sene önce bunu zaten yaptığını ancak o zaman çok daha büyük bir şeyin peşinde olduğu için çalışmalarına devam ettiğini, bu sırada marconi'nin kendi patentlerini kullanarak bunu başardığını söyler. 

1895 yılında marconi londra'da icadını dünyaya duyurur. ancak marconi’nin söylemlerinin aksine cihaz, tıpa tıp tesla'nın o zamanlar da yayınladığı makalelerdeki sisteme benzemektedir. telsiz telgrafın babası nikola tesla, radyo frekansı dalgalarını güvenilir bir şekilde üreten sistemlerin birçoğunun patentine sahiptir. daha sonra marconi'nin radyo frekanslarını ileten cihazı yaparken, tesla'nın sahip olduğu bu patentleri kullandığı ortaya çıkar. tesla, radyo frekanslarını uzun mesafelerde, 1893 yılında halihazırda ilettiğini iddia eder ama kanıtı yoktur. sonuç olarak marconi ilk kez okyanus ötesi mesafeye bir radyo frekansını ilettiği ve bunu kanıtlayabildiği için radyo'nun babası kabul edilir.

Tesla ve Marconi

uçak

bu halen tartışılan bir gizemdir. patent wright kardeşlere aittir ama ilk uçuşu richard pearse yapmıştır.

wright kardeşler'in 17 aralık 1903'te kitty hawk'taki ünlü kalkışından 9 ay önce, yeni zelandalı richard pearse, aynı başarıyı 31 mart 1903'te zaten sergilemiştir. üstelik pearse’in uçağı, modern uçak tasarımına wright kardeşlerin uçağından daha çok benzemektedir. çift kanatlı yerine tek kanatlıdır, tek bir ana pervaneye ve ön yerine arka dengeleyicilere sahiptir. bu özellikleriyle modern uçaklara kayda değer bir benzerlik taşımaktaydı.

richard pearse'nin uçağı


wright brosların uçağı


gui, mikrografik kullanıcı arayüzü

mucidi kesinlikle windows değildir, xerox parc'tır. ilk kez macintosh bilgisayarlarda kullanılmıştır.

mikrografik kullanıcı arayüzü (gui) bir fare ile kontrol edilen masaüstü. gui deneyiminin windows ile hayatımıza girdiği sanılır ama yanlıştır. bu uzun ve karmaşık bir hikaye ama temelde şöyle devam ediyor: xerox, bu sistemi (xerox alto kişisel bilgisayar), doug engelbart'ın önceki çalışmalarına dayanarak icat eder ve apple'a sunar. apple fikre bayılır ve xerox sisteminden açıkça etkilenen kendi sistemlerini geliştirmeye başlar. ilk ticari sürümünü "macintosh" adıyla 24 ocak 1984'te piyasaya sürer.

Xerox Alto

öte yandan bu süreçte microsoft, kasım 1985’e kadar windows’u piyasaya sürmez. patentlerine apple sahip olduğu için üst üste binen pencereleri (iletişim kutuları hariç) kullanamaz. ayrıca microsoft’un 1985'te piyasaya sürdüğü sistem de bir işletim sistemi değildir. ms dos’un üzerinde çalışan bir arayüzdür.

Vibratörün Çok İlginç İcat Edilme Hikayesi

Aspirin Ne Zaman ve Nasıl İcat Edildi?