İŞ HAYATI 28 Ocak 2022
154b OKUNMA     503 PAYLAŞIM

Trendyol Kuryeleri Ne Kadar Para Kazanıyor?

Geçtiğimiz günlerde kendilerine yapılan %11'lik zamma itiraz ederek %39 oranında bir zam alan Trendyol kuryeleri aylık ne kadar para kazanıyor olabilir? Giderleri de hesaba katarak ortalama bir hesap yapalım.

Öncelikle ön bilgi

trendyol’da çalışan kurye işçileri, yapılan %11'lik oranını yetersiz buldukları gerekçesiyle eylem başlatmışlardı. konuya ilişkin şöyle bir açıklama yapmıştı trendyol: 

“2022 yılı içerisinde, bir taşıyıcı iş ortağının faaliyet gösterdiği süreye bağlı olarak taşıdığı paket sayısına göre toplam hak edişinin aylık en az 12 bin 500 tl+kdv olması, iş ortaklarımızın da beklentilerini karşılar şekilde, garanti altına alınmıştır.” 

daha sonra eylemleri karşılık bulan trendyol kuryeleri %39'luk bir zam aldılar.

kaynak: habertürk

Bu bilgiler ışığında, bir Trendyol kuryesine aylık ne kadar para kalıyor olabilir?

bir kurye günde 13-14 saat çalışır. her şey yolunda gider de hedeflediği paketi atabilirse ancak o paralara ulaşabilir ki 10-12 belki de 15 bin çok zor... (iş dönüşü, işinden evine dönerken katlanamadığın yarım saat/bir saatlik trafikle 13-14 saat boğuşmaktan söz ediyoruz burada, her bünye kaldıramaz, fiziksel/ruhsal.)

bu arada, bu parayı kendi motoru ile çalışıyorsa alabilir. öyle anlaşırsın şirketle. yani ya cebinden para verip bir motor alacaksın, peşinen gireceksin ya da birçok kurye gibi bu işi henüz yaparken aldığın motorun kredisini ödeyeceksin bir yandan da. bir motor fiyatlarına göz atın isterseniz...

Her şey muhteşem gitti ve 15.000 tl hak ediş faturası kesti diyelim

sadece aklıma gelenleri yazayım:

- 2600 tl yakıt (13-14 saat çalışan motor, hedeflenen pakete ulaşabilmek için 100 tl yer günlük)
- 1050 tl bağkur
- 2300 tl kdv (yakıt ve motor bakım faturası vs. ancak gösterirse düşer bu rakam. 2600 tl  yakıtın bile düşecek kdv'si 400 tl... epey gider girilmesi lazım)
- 300 muhasebe
- 520  -780 tl arası yemek
- 240 tl yağ değişimi (13-14 saat sürekli çalışan bir motor 2 haftada bir yağ değiştirir)

bu adam;

- motor kredisi (ki motor borcu bitene kadar yaptığı km yüzünden epey değer kaybeder. siz mesela gidip taksi çıkması araç alır mısınız? bu da bir sermaye kaybıdır) daha saymadığım bir sürü motor arıza gideri vs. var
- kaskı var, eldiveni var, yağmurluğu, rüzgar elciği, lastiği vs. vs.
- yazı var, kışı var...

bu giderleri düştükten sonra elde kalan para, haftalık 85 saat çalışarak kazanılan
neredeyse 8 saat çalışan, asgari ücret alan birinin 2 katı çalışma süresi. zaten asgari ücretli, maaşlı insan da bu kadar fazla mesai yapsa aynı parayı alır. sen bu çalıştığının 2 katı çalış bu ay, sana bu kadar para deseler kaçınız çalışır? ki yukarıda aklıma gelenleri sıraladığım meselelerle de uğraşmamış olursunuz.

özetle; bu iş esnaflıktır. öyle işçilikle, maaşla, elinize geçen maaşla karşılaştırmayın. bakanlık pazar gününden perşembe gününe kadar kar nedeniyle motorların çalışmasını yasakladı. bu insanlar 4 gün para kazanamadılar mesela... nasıl bir esnafa şu kadar fatura kesmişsin, bu kadar kazanıyorsun sen diyemezsen, kuryeye de diyemezsin.