Tostu Bir Üst Noktaya Taşıyan Küçük Detaylar
Temel şeyler
1. ekmek: kesinlikle kalın dilimli, içi alınmış, somun ekmeği kullanmayın. yerken kıtırlığını hissetmek için, tavsiyem tost ekmeği.
2. sucuk: baharatlı, fermente, lezzetli bir sucuk kullanın ve tabandaki ekmeği kaplayacak kadar dilim olsun. tostta sucuk kalitesi önemli.sucukları tavada alt üst hafif kızartın ve yağıyla birlikte tabandaki ekmeğe dökün.
3. peynir: bir tostun olmazsa olmazıdır. eriyiklik, görsellik açısından önemli, aynı zamanda yeme keyfini de arttırıyor. tavsiyem tost peyniri. peynir dilimleriniz, sıcaklığı görünce eriyebilmesi açısından ince olmalı. ha, peynirde lütfen cimri olmayın, bol olsun.
4. domates: özellikle ince kesilmiş, ekmeğin büyüklüğüne göre domates dilimleri mutlaka kullanın. lezzet arttırıcı unsur.
5. yağ: ekmeğin içinde tereyağ, margarin kullanmayın. evet lezzet verebilir, ama tostu yumuşatır. kıtır bir hissiyat alamazsınız. pişerken sürebiliyorsanız ekmeğin üstüne sürün.
6. pişirme şekli: tost makinesini en yüksek ayara getirin plakalar ısınsın. tostu içine koyun ve hemen maksimum kuvvetinizle bastırın. eğer makine homojen preslemiyorsa, 20 sn kadar bastırdıktan sonra tostun az preslenmiş tarafını çevirin bir daha presleyin. ardından makinenin seviyesini bir kademe düşürün. presleyebiliyorsanız presleyin, olmuyorsa bir seviye düşükte bir 30 sn beklesin. kademeyi tekrar arttırın ve tostu alt üst yapıp, presleyin. ekmeğin kıtırlığı ve peynirin akışkanlığına göre tostu çıkarın.
yanına da güzel, demli bir büyük bardak çay... yarasın.
Ek tavsiyeler
- ekmeğin içini açıp ince bir tabaka halinde tuzsuz salça sürüyoruz iki tarafa da.
- salçanın üstüne kalın bir tabaka da tuzlu tereyağı.
- daha sonra katman katman şunları üst üste koyun: dana sucuk + kaşar + hindi füme + dana macar salam + kaşar + dana sucuk (ekmeğin içine sürdüğünüz tereyağı sucuklarla dans ediyor)...
- daha sonra tost makinesini orta derecede ısıtıp sonra tostumuzu tam ortaya koyuyoruz.
- tost makinesini kapatırken malzemenin dağılmaması için ben bıçakla bastırdıktan sonra kapatıyorum.
- biraz ekmeğin rengi değişmeye başlayınca da tereyağlıyorum dışını da biraz da tuz serpiyorum.
- içinin iyi pişmesi için birer dk aralıklarla sürekli çeviriyorum.
- kaşar sağdan soldan taşmaya başladığında makineyi kapatıp 1dk daha içinde tutuyorum ki kenarındaki kaşarlar kızarsın.
- sonra tostu bıçakla 3-4 parçaya bölerek tabağınıza koyun.
- yanına çeri domates, turşu, varsa marul falan (üstüne zeytinyağı gezdirilmiş yeşillik)...
- hindi fümeyi pastırma ile de değiştirebilirsiniz.
- tost makinesini asla yüksek ısıda kullanmayın. yavaş pişen şeyler her zaman daha lezzetlidir ve içindeki suyunu kaybetmez.
- yumurta seven çılgınlar da hindi füme yerine kısık ateşte tavada kızarttıkları yumurtayı tostun içine monte edebilirler. yumurtayı da en kısık ateşte ve tavanın kapağı kapalıyken hiç elleşmeden tereyağında pişirirseniz bana dua edersiniz.
Sos ve peynir önerilerine bir parantez açalım
soslar
1. sulandırılmış salça, domates rendesi, kekik ve biberiye ile hazırlanmış pizza sosu.
2. fesleğen, sarımsak tozu, cam fıstığı, zeytinyağı ve tuz ile hazırlanmış macun kıvamında bir pesto.
3. siyah zeytin ezmesi, zeytinyağı, kapari ile hazırlanmış macun kıvamında bir tapenade.
peynir
eğer pizza sosu ile yola devam ediliyorsa, edam veya gouda gibi peynirler tercih edilebilir ama pesto tapanade gibi bir sos ile devam ediliyorsa mozzarella (mozzarella di bufala campana olursa çok iyi oluyor) tek opsiyon olmalı.