Titanik Batarken İçtiği İçki ve Sakinliği Sayesinde Kurtulan Baş Fırıncı: Charles Joughin
charles joughin... gerçek bir kahraman. titanik'in baş fırıncısı, kazadan sonra bile gemilerde çalışmaya devam eden bir adam.
charles joughin, 1878'de ingiltere'de doğmuş ve abileri gibi denizci olmayı seçmiş bir adam. daha 11 yaşındayken gemilerde çalışmaya başlıyor ve rms titanic ise onun kariyerinin ve belki de hayatının dönüm noktası oluyor.
saat 23.40 sularında çarpışmanın etkisiyle uyanan charles, başıboş personelin oradan oraya koşuştuğunu görüyor ve efsanevi bir soğukkanlılıkla panik yapmayarak çalışanlarına liderlik etmek için kolları sıvıyor.
ilk olarak emrindeki diğer fırıncılara cankurtaran sallarına konulmak üzere 50'den fazla ekmeğin güvertede hazır bekletilmesi emrini veriyor. çalışanlarına yapmaları gerekeni söyledikten sonra sakince odasına dönüp ve uzun zamandır sakladığı içkisini yudumlamaya başlıyor. ardından kendi için bekleyen cankurtaran botuna binmek için yola çıkıyor.
fakat bota binmiyor ve insanları botlara bindirmeye çalışan bir gruba yardım ederek birçok insanın hayatını kurtarıyor. filikadaki yerinden feragat ederek kendi yerine başkasının hayatının kurtulmasını sağlıyor ve tekrar odasına dönüp sakladığı içkisini yeniden yudumlamaya başlıyor.
ardından tekrar yukarıya çıkarak filikalara binemeyip denize atlayanların tutunabilmeleri için şezlongları aşağı doğru fırlatmaya başlıyor.
su içmek için güvertenin altındaki depoya döndüğünde ise titanik'in ikiye ayrılma sesini duyuyor. gemideki herkesin çıldırmaya başladığı bu anda ise kendisi bundan etkilenmediğini, büyük bir şey hissetmediğini daha sonra açıklamalarında söylüyor.
gemi 90 derecelik açıya gelmek üzereyken kıç tarafına çıkıyor ve korkuluklara tutunuyor. bu sırada can yeleğinin kemerini sıkıyor ve gemi batınca ne yapacağını merak ederek beklemeye başlıyor.
saat 2.30 civarlarında gemi dikey pozisyona geliyor ve karanlık sulara gömülüyor. charles ise gemiden son atlayanlardan biri oluyor.
gemiden atlayan birçok insan için -2 derece soğuk suya çarpmak vücuda binlerce iğne batması etkisi veriyor ve birçok insan bu ani şok etkisine ve soğuğa dayanamayarak dakikalar içinde boğuluyor. fakat charles için durum böyle olmuyor. saatlerce soğuk ve karanlık suda ellerini ve ayaklarını hareket ettirerek su üstünde kalmayı başarıyor.
güneş doğmaya başladığında devrik bir filikayı görüp ve ona doğru ilerliyor. fakat filikada onun için hiç yer olmadığını görüyor. o yüzden birkaç dakika sonra gelen bota binebiliyor ve nihayet soğuk sudan çıkmış oluyor. mucizevi bir şekilde o kadar saat soğuk suda kalmasına rağmen sadece ayaklarında şişiyor. başka bir yaralanma belirtisi göstermiyor.
titanik faciasından kurtulan birçok insanın aksine charles, deniz aşkından hiç vazgeçmeyerek, birinci dünya savaşı patlak verdiğinde ticaret donanmasında fırıncılık yapmaya başlıyor.
bir ömür anlatabileceği çeşitli maceralar yaşadıktan sonra 1956'da 78 yaşında hayatını kaybediyor fakat hikayesi 1958'de a night to remember ve 1997'de titanic filminde yer alıyor.
charles joughin'in nasıl hayatta kaldığı hala merak konusu
fakat en olası açıklama, panik yapmaktan kaçınması ve mümkün olan en uzun ana kadar suya atlamaması olarak görülüyor. içtiği alkolün de cesaretinin ve vücut direncinin artmasına yardımcı olduğu düşünülüyor ve 20. yüzyılın en büyük felaketlerinin birinden kurtulmuş olarak adını tarihe yazdırıyor.