TARİH 24 Haziran 2016
96,6b OKUNMA     1229 PAYLAŞIM

Titanic'in Çarptığı Buz Dağının Grönland'dan Atlas Okyanusu'na Kadar Uzanan Hikayesi

15 Nisan 1912 gecesi daha ilk seferindeyken bir buz dağına çarparak batan Titanic'i bilmeyen yoktur fakat Titanic'in çarptığı buz dağının hikayesini hiç duymuş muydunuz?

yıl m.ö. 1000. grönland’ın kuzey kıyılarında kar yağışı başlar. aylar geçtikçe bu kar giderek daha yoğun bir forma dönüşür. takip eden yıllarda üzerine yağan yeni karların ağırlığı ile iyice sıkışarak buz haline dönüşür. üzerinden yüz yıllar geçtikçe buzul hareketleri ile bu buz yavaşça batıya, denize doğru kaymaya başlar. kayarak grönland’ın kuzey buz denizi kıyısına ulaşır ve üstüne vuran dalgalar bu buzuldan parçalar koparmaya başlar. sonunda o kar yağışından yaklaşık 3000 yıl sonra, 1910’da, bu buz kütlesi çarpan dalgalara dayanamaz ve 30 metre yüksekliğinde 80 metre uzunluğunda bir parça kopup suya düşer.

suya düşen buz kütlesi, yeni adıyla buz dağı, akıntılarla birlikte güneye doğru yol almaya başlar. grönland kıyılarında yolculuğuna başlayan bu buz dağı, akıntılarla birlikte önce baffin körfezi'ne oradan labrador denizi’ne ve tarih 1912’yi gösterirken nihayet atlas okyanusu'na ulaşır. buraya kadar tam 8000 km yol kat etmiştir. tüm bunlar olduktan sonra bu buz dağının kısa bir ömrü kalmıştır. zira geldiği yerdeki suyun sıcaklığı yaklaşık - 2 santigrat derecedir. ve buz kütlesi bu sıcaklıkta kendini ancak iki ya da üç sene muhafaza edebilir. ilk suya düşüşünün 1910’da olduğunu düşünürsek bu buz dağı en geç 1913’te tamamen eriyip okyanusa karışacaktır.

ama ne var ki 3000 senelik ömrünün son senesinde bu buz dağı dünyaca ünlü olur. çünkü 15 nisan 1912'nin gecesinde, kuzey atlantik'ten geçerek amerika'ya gitmekte olan devasa bir gemiye çarpar ve onu birkaç saatte atlas okyanusu’nun derinliklerine gönderir. geminin adı titanik'tir.

ek: bu fotoğraf bir alman tarafından titanik’in battığı geceden sonraki gün çekilmiştir. buz dağının üzerinde görünen çizik titanik çarptığında oluşmuştur.