TEKNOLOJİ 21 Aralık 2018
22,1b OKUNMA     673 PAYLAŞIM

Tim May'in Kripto Para Teknolojisini 1988'de Gördüğü Metin: Kripto Anarşist Manifestosu

Teknoloji ve politika hakkında yazan eski Intel çalışanı Timothy C. May (Tim May), bugünlerde fiziksel paranın yerini alacağı konuşulan kripto paraları adeta 30 yıl önceden görmüş.

kripto anarşist manifestosu, timothy c. may'in 1988 yılında yazdığı (ve sonra 1992'de usenet'te paylaştığı) manifesto. kriptoparalara ve o dönem henüz ulaşılmamış kriptografi uygulamalarına gönderme yapmasıyla vizyoner bir metindir. google translate ile çevirip (baya başarılı kerata) kabaca bir düzelttiğim metni şöyle:

kripto anarşist manifestosu

timothy c. may <>netcom.com>

bir hayalet modern dünyaya musallat oluyor, kripto anarşinin hayaleti.

bilgisayar teknolojisi, bireyler ve grupların birbirleriyle tamamen anonim bir şekilde iletişim kurmalarını ve birbirleriyle etkileşimlerini sağlama yeteneğini sağlama noktasındadır. iki kişi, başkalarının doğru adını veya yasal kimliğini bilmeden mesaj alışverişi yapabilir, iş yapabilir ve elektronik sözleşmelerde bulunabilir. ağlar üzerindeki etkileşimler, şifrelenmiş paketlerin kapsamlı yeniden yönlendirilmesi ve şifreleme protokollerini, herhangi bir kurcalamaya karşı neredeyse mükemmel bir güvence ile uygulayan kurcalamaya dayanıklı (tamper-proof) kutular aracılığıyla izlenemez olacaktır. repütasyonlar, günümüzün kredi notlarından bile çok daha önemli ve önemli bir yere sahip olacaktır. bu gelişmeler, hükümet yönetmeliğinin doğasını, ekonomik etkileşimleri vergi ve kontrol etme yeteneğini, bilgi sırrını tutma yeteneğini ve hatta güven ve itibarın doğasını değiştirecek nitelikte olacaktır.

bu devrimin -ve bu elbette hem toplumsal hem de ekonomik bir devrim olacaktır- teknolojisi son on yıldır teoride var olmuştur. yöntemler, genel anahtar şifreleme, sıfır bilgi etkileşimli kanıt sistemleri ve etkileşim, kimlik doğrulama ve doğrulama için çeşitli yazılım protokollerine dayanmaktadır. odak noktası şu ana kadar avrupa'daki akademik konferanslar ve abd ulusal güvenlik ajansı tarafından yakından izlenen konferanslar olmuştur. ancak sadece son zamanlarda bilgisayar ağları ve kişisel bilgisayarların, fikirleri pratik olarak gerçekleştirebilmeleri için yeterli hıza ulaştıkları görülüyor. ve önümüzdeki on yıl, fikirleri ekonomik olarak mümkün ve esasen durdurulamaz hale getirmek için yeterli ek hızı getirecektir. yüksek hızlı ağlar, isdn, kurcalamaya dayanıklı kutular, smartcard'lar, uydular, ku-band vericiler, çok-mipsli kişisel bilgisayarlar ve şu anda geliştirilmekte olan şifreleme çipleri, mümkün olan teknolojilerden bazıları olacaktır.

devlet, ulusal güvenlik kaygılarını, uyuşturucu satıcıları ve vergi kaçakçıları tarafından teknolojinin kullanılmasını ve toplumsal dağılma korkularını gerekçe göstererek bu teknolojinin yayılmasını yavaşlatmaya veya durdurmaya çalışacaktır. bu endişelerin çoğu geçerli olacaktır; kripto anarşi ulusal sırların serbest ticarete izin vermesine izin verecek ve yasa dışı ve çalınan malzemelerin ticaretine izin verecektir. anonim bir bilgisayar pazarı, suikastlar ve gasp için mümkün olmayan pazarları bile mümkün kılacak. çeşitli suç ve yabancı unsurlar kripto ağın aktif kullanıcıları olacak. ancak bu, kripto anarşisinin yayılmasını durdurmayacaktır.

tıpkı matbaa teknolojisinin orta çağ loncalarının ve toplumsal iktidar yapısının gücünü değiştirmesi ve azaltması gibi, kriptolojik yöntemler de, kurumların doğasını ve ekonomik işlemlerde devlet müdahalesini temelden değiştirecektir. gelişmekte olan bilgi piyasaları ile birleşince, kripto anarşi kelimeler ve resimlere yerleştirilebilecek her türlü materyal için bir likit piyasa yaratacaktır. ve dikenli tel gibi görünen ufak bir icat büyük çiftliklerin çevrilmesini mümkün kılmasıyla, sınırın batısındaki arazi ve mülkiyet hakları kavramlarını sonsuza dek değiştirdi, aynı şekilde de matematiğin küçük ve antika bir dalındaki görünüşte ufak bir keşif de fikri mülkiyet etrafındaki dikenli telleri söken tel makasları olma yolundadır.

ayağa kalkın, dikenli tellerle örülü çitlerinizden başka kaybedecek hiçbir şeyiniz yok!

orijinal metne link: https://groups.csail.mit.edu/…crypto-manifesto.html

Bilim Kurgu Yazarı Isaac Asimov'un Günümüz Türkiye'sini 1980'de Gördüğü Yazı: Cehaletin Kültü

Aşmış Bilim Kurgu Yazarı Kurt Vonnegut'un 1988 Yılında 2088'e Hitaben Yazdığı Mektup