UZAY 31 Mart 2017
22,3b OKUNMA     878 PAYLAŞIM

Ticari Uzay Seferlerinin Kapısını Aralayacağı Düşünülen SpaceX Uçuşu Başarıya Ulaştı

Elon Musk'ın sahibi olduğu SpaceX şirketinin daha önce kısmen kullanmış olduğu Falcon 9 uzay aracı ikinci uçuşunu da başarıyla tamamladı.
Flickr/SpaceX

spacex'in ilk kez daha önce kullandığı bir falcon 9 roketi tekrar uzaya fırlatıldı. bu anlamda tarihi bir öneme sahip denebilir. roket 8 nisan 2016'daki crs-8 görevinde kullanılmıştı. bu roket ayrıca denizde yüzen bir gemiye iniş yapan ilk roketti.

roketler dunya'nin cekiminden kurtulup yorungeye ulasmak icin en az saniyede 11 kilometre gibi hizlara ulasiyor. buna escape velocity diyorlar. tabi falcon 9 daha yuksek hizlara da cikiyor. bu duzeyde hareket eden bir cismin bir yorunge gorevini kisa surede tamamlamasi enteresan olmamali herhalde.

roket gitti, geri geldi, devrim tamamlandı. tebrikler elon musk.


edit: roketin önceki görevinden iniş görüntüleri

- yayının kesilmesi beklenen bir olaydı defalarca yayında söylendi. 

-roketteki yayının kesilme sebebi yatay açıdan dolayı direkt bağlantı kurulmasının mümkün olmaması.

-gemiden uydu bağlantısı ile yapılan yayının kesilme sebebi ise iki faktörden kaynaklı, birincisi titreşim, roket inerken yaptığı landing burnde gemiyi çok sallıyor, mantıklı gelmiyorsa balkondaki anteni sallamayı deneyin, ikincisi ise yanan roket yakıtının havayı iyonize etmesi ki bu sinyali blokluyor.


-inmesi çıkmasından kısa sürdü diyen oldu; newton mezarında ters döndü. (bkz: yerçekimi)

-inişten sonra duman görülmemesinin sebebi: roketler mazotla çalışmadığı için duman yok, yanmanın temizliğini önceki inişleri izleyerek görebilirsiniz

edit: önceki görevlerden farkı merak edilmiş, bu görevde kullanılan roket geçen yıl nisanda gönderilip geri indirilen roket. ilk defa bu yörüngeye çıkabilen bir roket kullan at değil yeniden kullanılabilir olarak tasarlanmış ve kullanılmış oldu.

bence bu değil de gravity assist kullanmadan ucuza birkaç yüz milyon km mesafede bir yere gidilmesi baya ilginç olacak. şu anda birkaç milyon km dediğimizde yakıt masrafı fazla geliyor. bu yüzden bu nadir bir olay.

gravity assist ekonomik olsa da çok zaman istiyor. yıllarca yol gidip güneşten anca uzaklaşabiliyorsunuz. oysa direk gereken kinetik enerjiyi verseniz ciddi hızlara ulaşıldığı için süre kısalıyor. voyager'ların jüpiter'e varma süreleri buna iyi örnektir. yaklaşık 30km/s hızla fırlatıldıkları için 2 yıldan kısa sürede 4ab'den fazla mesafe gitmişler. sonrası komple gravity assist ki bir daha voyager 2'deki imkanı biraz zor bulur insanlık.

(bkz: yerçekimsel sapan/@duz yolda kaybolan adam)

yeniden kullanılabilir uzay araçları konusunda yeni bir döneme tanıklık etmek hoş. uzay ticari uçuşları yaklaşıyor.

inanmayanlar, trolleyenler için eski bir inişten gif:


bu görevde başarılı olunması halinde insanlık tarihinin uzay macerasında yepyeni bir sayfa açılacak.

hoş, bu görev olmasa bile spacex elbet bir gün bunu mümkün kılacak. soru sadece ne zaman olacağı. ne kadar erken o kadar iyi elbette.

elon reyiz'in ikinci el roket piyasasini baslatacagi firlatis.
bayandan az kullanilmis kelepir roket.

heyecanla bekliyoruz t-500