SİNEMA 15 Kasım 2022
46,8b OKUNMA     402 PAYLAŞIM

The Ring (Halka) Serisindeki Ünlü Samara Morgan Karakterinin Bütün Hikayesi

Samara Morgan kimdir? Filmi izlemeyenlerin bile kuyudan veya TV'den çıkarkenki fotoğraflarını gördüğü, Halka filmlerinin ikonik karakteri Samara Morgan'ı tamamen tanımak üzeresiniz.

aşağıdaki açıklamalar the ring, the ring two ve rings filmiyle ilgili spoilerlar içerir. ringu filmleri ile ilgili de tad kaçırıcı şeyler olabilir.

samara 1970 yılında doğdu

annesinin adı evelyn. (the ring two filminde kendisini akıl hastanesinde görmüştük.) babası ise burke isimli bir rahip. rahip baba, evelyn'i kaçırıp tecavüz etti ve kadını hamile olduğu süreç boyunca da bir kilisenin altında yer alan bir mahzende hapsetti. samara bu tecavüz sonucu dünyaya geldi.

evelyn samara'yı doğurduğunda onun hiç ağlamadığını fark etti. doğum sonrasında kaldığı rahibeler tarafından yönetilen hastanede, ruhunu kötü ruhlardan arındırmak için samara'yı boğmaya kalktı. rahibeler kızın boğulmasına engel oldular. evelyn akıl hastanesine gönderildi, samara ise evlatlık olarak bir aileye verildi.


evlatlık alan aile filmin en etkili görsellerini barındıran video kasetteki görüntülerden bildiğimiz anna morgan ve eşi richard morgan. samara, morgan soyadına bu şekilde kavuştu. kısa bir süre herşey yolundaydı ancak daha sonra samara'nın güçleri gelişmeye başladı ve istemeden de olsa evlatlık gittiği aileye zarar vermeye başladı. özellikle anna depresyona girip intihara meyilli bir insan haline geldi. bütün bu sıkıntılardan dolayı aile samara'yı hastaneye götürdü. samara'yı inceleyen doktorlar onun yeteneklerini keşfettiler.

(samara gerek çeşitli yüzeylere gerekse de insanların akıllarına görüntüler yansıtabiliyor. yani düşünceleri ile somut cisimlerde şekiller oluşturabilirken, insanların ise akıllarında görüntüler görmesine sebep olabiliyor. ilk filmde samara'nın ahırdaki küçük odasının duvarındaki ağaç resmi somut yüzeylere görüntü yansıtmasına bir örnek. röntgen filmlerine ve video kaset üzerine görüntüler yansıtabilmesi de bu gücü ile alakalı. söz konusu bir insan olduğunda ise görüntüler gerek fiziksel gerek zihinsel bir acı ile beraber geliyor.)


bu teşhise rağmen richard karısı anna ve üvey kızı samara'yı evine getirdi. samara'nın doktorlarca sorguya çekildiği görüntülerden çok azını filmde görebiliyoruz.

samara'nın odası onu hapsetmek amacıyla ahırda merdiven ile çıkılan küçük bir bölmeye taşındı. kasetteki merdiven ve sandalyeyi burada görüyoruz. burada çok sıkılan samara güçlerini test etmek amacıyla ilk önce duvarda bir ağaç resmi oluşturdu. ardından da atlara ilgisini yöneltti. (atlara karşı biraz sinirli çünkü atlar yüzünden uyuyamıyor.) söz konusu ilgi atların kendilerini kayalardan denize atarak intihar etmesine sebep oldu. otoriteler at ölümlerini araştırdılar. (bakınız ilk filmdeki gazete küpürleri) ama samara'dan şüphelenmediler doğal olarak.

bu olayların ardından biraz huzura kavuşmak için richard ve anna, samara'yı alıp shelter mountain han'ına gittiler. samara'nın varolmasının nasıl büyük bir tehlike olduğunu anlayan anna onu burada öldürmeye karar verdi. kafasına bir torba geçirerek onu boğdu (ya da boğduğunu sandı) ve onu bir kuyuya attı. bir süre sonra da çiftliğe döndüler ve anna intihar etti.

samara filme ismini veren halkaya (kuyunun dibinden yukarıya) bakarak ve can çekişerek öldü. bu ölüm 7 gün sürdü ve bu süreçte defalarca kuyudan tırmanmaya çalışan samara tırnaklarını kuyunun duvarlarında bıraktı. eski japon inanışlarına ve bir çok japon korku hikayesine göre kötü şartlar altında ölen kişinin ruhu dünyayı terk etmez ve intikam almak isteyen kızgın bir ruh haline gelir. samara da ölünce kuyuya hapsolmuş bir şekilde serbest bırakılmayı ve intikam alacağı günü bekleyen azab içinde bir ruha dönüştü.


samara'nın atıldığı kuyunun üzerine kulübe yapıldığında ise intikam fırsatı doğmuş oldu

(bakınız cabin 12) kendisini ve düşüncelerini bu kulübedeki bir vhs'ye (video kaset) yansıttı. böylece "birilerinin kabusuna benzeyen" kaset ortaya çıkmış oldu. samara yaşarken çektiklerinin intikamını videoyu izleyenlere musallat olarak almaya başladı. kasetin izlenmesi samara'yı bir süreliğine serbest bırakıyordu ve samara kuyusuna dönene kadar izleyiciyi öldürüyordu. kasetin ve samara'ya dair gizemin bir kısmını gazeteci rachel keller ile birlikte ilk filmde öğrendik. rachel yeğeninin cinayetini araştırırken kaseti izledi ve sonra hem kendisinin hem de yine kaseti izleyen oğlunun hayatını kurtarmak adına eski eşinin yardımını da alarak hikayenin peşine düştü. (üvey baba richard ise at yetiştirmeyi bırakıp sessiz sakin bir yaşam sürmeyi hedeflemişti, ancak kaseti araştıran rachel keller ona ulaşınca, samara'nın yeniden kendisine ulaşacağını hissedip intihar etti)

rachel ve oğlu kurtuldular. (rachel'ın eski eşi ise samara tarafından öldürüldü, söz konusu sahne en etkileyici korku filmi sahneleri arasında kanımca) rachel'ın oğlunun yerini almak isteyen samara'nın dönüşü ise the ring two filminde oldu. ancak rachel samara'yı kuyuya hapsetti ve oğlunu kurtardı.

zaman geçtikçe bu durum bir şehir efsanesi halini aldı

kuyuya hapsedilmiş samara rahat durmamıştı ve kaset aracılığıyla yine izleyenlere musallat oluyordu. izleyen kişinin videoyu 7 gün içinde başka birisine izletmesi ise kurtulmak için tek şansıydı. yoksa kişi samara tarafından öldürülecekti.

rings filminde ise, ilk filmde bulunan samara'ya ait iskeletin, tecavüzcü babanın evine taşındığını görüyoruz. bu filmde samara çeşitli yardım sinyalleri göndererek yeniden doğmaya çalışıyor ve başarıyor da. ayrıca kör babasından intikam da alıyor.

amerikan versiyonunda samara'nın gerek yaşarkenki gerekse de öldükten sonraki güçlerinin nereden geldiğine dair hiçbir bilgi yok. bir açıklama çabası da yok.

ringu serisinde ise samara'nın kökeninin bir deniz şeytanından geldiğine yönelik ufak ipuçları var.