TEKNOLOJİ 22 Ağustos 2024
6,4b OKUNMA     97 PAYLAŞIM

Telefonunuzu Satarken, Alan Kişinin Fotoğraflarınızı Geri Getirmesini Önlemenin Yolu

Diyelim ki telefonunuzu sattınız ancak alan kişinin, siz önceden silmiş olmanıza rağmen veri kurtarma programlarıyla fotoğraf ve bilgilerinizi geri getiremeyeceğinden emin olmak istiyorsunuz. İşte yöntemi.

ikinci el telefon satmak, sildiğinizi sandığınız özel verilerinizin, telefonu satan alan kişi ya da cep telefonu bayisi tarafından geri getirilme riski bulunan, birkaç şeye dikkat ederek bu riskin ortadan kaldırılabileceği eylemdir.

cep telefonunuzun modelini yükseltmek istiyorsunuz, ya da zaten yükselttiniz ve elinizdeki cep telefonunu artık kullanmayacağınız için pazaryerleri aracılığıyla ya da cep telefonu bayisine giderek telefonunuzu satmak istiyorsunuz, buraya kadar her şey normal, fakat bu olayın bazı riskleri olabilir.

"nedir bu riskler?" dediğinizi duyar gibiyim, hemen açıklayayım

"fabrika ayarlarına sıfırlamak" yöntemini herkes bilir, bu yöntem bir telefona uygulandığında telefon sanki kutudan ilk çıktığı ilk an gibi olur, sıfır haline geri gelmiş gibi gözükür, fakat aslında durum böyle değildir. "fabrika ayarlarına sıfırla" eylemini başlattığınızda, aslında telefonunuzdaki tüm veriler hemen silinmez. işletim sistemini, verilerinizin yer aldığı alanı "boş alan" olarak işaretler ve yeni verilerin eski verilerin üzerine yazılmasına izin verir, yani sizin eski verileriniz aslında hâlâ depolama alanında duruyordur, sadece bu verileri normal yollarla görüntüleyemezsiniz, yalnızca çeşitli veri kurtarma yazılımları sayesinde görüntülenebilir durumdadırlar.

peki bu ne anlama geliyor?

siz cep telefonunuzu sıfırladıktan sonra, telefonunuzu sattığınız kişi hiçbir şey indirmezse ve direkt olarak dr.fone, recuva ve diskdigger gibi veri kurtarma yazılımlarını kullanırsa, cihazınızda sildiğinizi sandığınız fotoğraflar/videolar/rehber ve özel birçok şeyi kurtarabilir. bunun sebebi, cihazınızdaki verilerin aslında depolama alanında durmaya devam etmesi ve üzerine hiçbir yeni verinin yazılmamış olmasıdır, üzerine yeni veri yazılmadığı için kurtarma programları eski verilerinizi okuyabilir ve bunları geri yükleyebilir.

"peki telefonumu güvenle satabilmek ve verilerimin telefonu satın alan kişi tarafından ele geçirilmemesi için hangi yolu izlemeliyim?" dediğinizi duyar gibiyim, hemen açıklayayım

öncelikle telefonunuzu fabrika ayarlarına sıfırlamadan önce, eğer telefonu şifresiz kullanıyorsanız mutlaka telefonunuza bir şifre koyun ve telefonu öyle sıfırlayın, şifre koyduğunuz için telefonunuzdaki tüm veriler de şifrelenir ve veri kurtarma programları aracılığıyla kurtarılması daha zor bir hale gelir. hatta bu veriler bir şekilde kurtarılsa bile, şifreleme anahtarı mevcut olmadığı için o verilerin okunması neredeyse imkansızdır, fakat yine de işinizi sağlama almanız en iyisi. telefonunuza şifre koydunuz ve sıfırladınız, "ben işimi çok çok sağlama almak istiyorum, başka ne yapmalıyım?" diyorsunuz, devam edelim. telefonunuzu sıfırladıktan sonra, öylesine gereksiz 3-5 tane dosya indirin, sıfır bir mail açın ve play store üzerinden rastgele 3-5 tane uygulama indirin, bu yaptığınız şey sayesinde yeni indirdiğiniz veriler eski verilerinizin üzerine yazılacak ve onların okunmasını daha da imkansız hale getirecek, bunu yaptıktan sonra telefonunuzu tekrardan fabrika ayarlarına sıfırlayın, %99.9 oranında telefonunuzdaki veriler kurtarılamaz hale gelmiş oldu.

artık telefonunuzu gönül rahatlığıyla ikinci el olarak satabilirsiniz.