TEKNOLOJİ 25 Kasım 2024
4,4b OKUNMA     59 PAYLAŞIM

Teknoloji Yarışında Bir Adım Öne Geçmenin Anahtarı: Tersine Mühendislik

Savunma sanayiinden antik eserlerin incelenmesine kadar geniş bir yelpazede kullanılan bu yöntem; sadece kopyalamayı değil, aynı zamanda inovasyonu da beraberinde getiriyor.

tersine mühendislik; bir ürünün ya da sistemin işleyişini anlamak amacıyla onu detaylı bir şekilde analiz ederek, var olan tasarımını çözümlemektir.

mevcut bir teknolojiyi yeniden üretmek, geliştirmek ya da benzerini yapmak için kullanılır. nasıl yapıldığını bilmediğiniz bir yemeğin tarifini, yemeği tadarak ve malzemeleri analiz ederek çıkarmaya çalıştığınızı düşünün. özellikle savunma sanayii ve teknoloji şirketleri, tersine mühendislik sayesinde rakiplerinin geliştirdiği sistemleri inceleyerek kendi çözümlerini oluşturur.

* bir ülke, başka bir ülkenin yaptığı bir savaş uçağını, drone’u ya da füzesini tersine mühendislikle inceleyerek hem savunma sistemlerini bu tehdide karşı hazırlıyor hem de benzer ya da daha gelişmiş bir versiyonunu yapmayı hedefler, bu olaya tersine mühendislik denir. soğuk savaş döneminde abd ile sovyetler birliği arasında bu tür analizler sıkça yapıldı. örneğin; sovyetler birliği, amerikan yapımı u-2 casus uçağını düşürdükten sonra onu detaylıca inceleyip kendi benzer sistemlerini geliştirmeye çalıştı.

* teknoloji şirketleri, rakiplerinin ürünlerini detaylıca analiz ederek kendilerine avantaj sağlayacak bilgiler elde eder. samsung’un apple’ın iphone’larını incelemesi ya da xiaomi’nin fiyat-performans odaklı telefonlar üretmek için piyasanın liderlerini mercek altına alması buna örnek gösterilebilir. tabii ki burada patent yasalarının izin verdiği sınırlar çerçevesinde hareket etmek önemli.

* eski uygarlıklardan kalan eserlerin yapım yöntemlerini anlamak için de tersine mühendislik kullanılabiliyor. örneğin, antik roma’daki betonun neden modern betonlardan daha dayanıklı olduğu, tersine mühendislik sayesinde keşfedildi.

tersine mühendislik, sadece bir şeyleri kopyalamaktan ibaret değildir, aynı zamanda inovasyonun temel taşlarından biridir. mesela çin, tersine mühendisliği ulusal bir strateji olarak kullanan ülkelerden biri. batılı ülkelerden ele geçirilen teknolojiler ya da piyasalarda bulunan ürünler, detaylı analiz edilerek daha düşük maliyetle yeniden üretiliyor. abd’ye ait 5.nesil f-35 savaş uçağının özellikleri üzerinde yapılan analizlerin ardından çin, 5.nesil j-20 adlı savaş uçağını geliştirdi.

yazılımların güvenlik açıklarını bulmak ya da kötü amaçlı yazılımların nasıl çalıştığını anlamak için de bu yöntem kullanılır. bir hacker’ın virüs geliştirmek için bir sistemi tersine mühendislik yapması ne kadar mümkünse, aynı yöntem güvenlik uzmanları tarafından bu virüsü etkisiz hale getirmek için de kullanılabilir.