SAĞLIK 12 Nisan 2021
31,9b OKUNMA     451 PAYLAŞIM

Tedavi Amacıyla Kullanılan Bazı Uyuşturucu Maddeler

Yapılan bilimsel araştırmalar, bazı uyuşturucu maddelerin medikal amaçlı kullanılabileceğini gösteriyor.
not: bu içerikte yer alan uyuşturucu maddelerin kullanımı tck'ya göre suçtur ve maddeler sağlığa zararlıdır. içerik, yalnızca bazı bilimsel araştırmaları konu almaktadır. 


mdma (ecstasy)

abd'de daha önce yapılan çalışmalarda mdma'nın (ecstasy) travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde faydalı olabileceği kanıtlanmıştır. bristol üniversitesi altında çalışan bir ekip bu çalışma üzerinden yola çıkarak alkolizm tedavisinde de faydalı olabileceğini düşünerek benzer bir sonuç alıp alamayacakları konusunda çalışmaya başlamıştır.

ekip 3-4 doz ecstasy'nin psikoterapi sırasında kontrollü bir şekilde kullanılması ile alkol bağımlılarının ihmal ve istismar gibi çocukluk travmalarını yenebileceğini düşünmektedir.


lsd

mdma'da olduğu gibi lsd'nin de terapi aracı olarak faydalı olacağı düşünülmektedir. 2017'de neuropsychopharmacology dergisinde yayımlanan 25 yıllık lsd meta analizinde lsd'nin açık fikirliliği, güveni ve telkin edilebilirliği artırdığı, korku tepkisini azalttığını ve duygusal empatiyi güçlendirdiği görülmüştür.

iki doz kadar lsd'nin ölümcül hastalıklarla mücadele eden hastaların anksiyete semptomlarının azalmasına yaradığı kanıtlanmıştır.


ketamin

ketamin 1960'lı yıllarda anestezik olarak geliştirilmiş ve bu bağlamda hala tıbbi olarak kullanılmaktadır. uyuşturucu olarak kullanımı karaciğer ve idrar yollarında sorunlara yol açabilir ancak diğer tedavilere dirençli olduğu kanıtlanan hastalarda depresyon tedavisinde faydalı olabilmektedir.

2018 yılında american journal of psychiatry'de yayımlanan araştırmada burun spreyi olarak verilen ketaminin semptomlarda neredeyse anında azalmaya neden olduğu görülmüştür.


psilosibin (magic mushroom)

magic mushroom beyinde lsd'ye benzer etkiler göstermektedir. psilosibin de (etken madde) aynı şekilde depresyon ve anksiyete tedavisinde faydalı olabilmektedir.

2017 yılında imperial college london'da yapılan çalışma psilosibin verilen hastalarda semptomların azaldığını ve beyin aktivitesinin artığını göstermiştir.

kaynak