MÜZİK 17 Kasım 2022
9,3b OKUNMA     386 PAYLAŞIM

Taylor Swift'in 65. Grammy Ödülleri'nde Aldığı Adaylıkların Doğru Düzgün Bir Analizi

65. Grammy adaylarının açıklanmasıyla birlikte tören şimdiden konuşulmaya başladı. İnceliyoruz.
Taylor Swift'in 65. Grammy Ödülleri'nde Aldığı Adaylıkların Doğru Düzgün Bir Analizi


taylor swift, 65. grammy ödülleri için dört adaylık aldı

genel olarak bakıldığında iyi adaylıklar çıkardı. `red (taylor's version)` bir yeniden kayıt için üç adaylık aldı ki çok iyi. 2014'te hem yılın albümüne hem en iyi country albüme aday olmuş bir albümün bu yıl tekrar kayıtla aday olamaması normal. üstelik i bet you think about me ile beş yıl sonra country dallarına da dönmüş oldu ki hoş bir sürpriz.

red, grammy açısından taylor'ın en tartışmalı albümüdür muhtemelen. bu kadar üst düzey bir albümün hiç grammy kazanmaması taylor için bir skandal. ancak burada suçun yarısı recording academy'de ise diğer yarısı taylor'dadır.

albümün grammy geçmişine baktığımızda başvuru yapabildiği 2013 – 2014 yıllarında toplamda dört adaylık kazandığını görüyoruz:

- yılın albümü (red)
- yılın kaydı (we are never ever getting back together)
- en iyi country albümü (red)
- en iyi country şarkı (begin again)

swift, 2014'te red'i grammy'ye gönderdiği süreçte en büyük tartışma albümün türü noktasında döndü. taylor albümün country olduğunda ısrar etse de birçok eleştirmen pop olduğunu vurguladı. sonuç itibariyle taylor adaylık çıkarmayı başardı ama kazanamadı. albümü “yeterince country” bulunmadı muhtemelen. bu dönemde yaptığı bir diğer hata ise iki yıl öncesinde kalmış begin again'i yollamasıydı. o dönemde bile all too well eleştirmenler tarafından fazlasıyla beğenilen ve fanların favorisi olan bir şarkıydı. bu şarkıyı single yapıp yollaması gerekirdi.

buna karşılık adaylık alması beklenen en iyi country solo performans (begin again), en iyi pop solo performans (i knew you were trouble), yılın şarkısı ve kaydı (i knew you were trouble) adaylıkları için recording academy'ye bakmak gerekir.

sonuç olarak, red 2014'te çok güçlü bir yılda yarıştı. albüm pop dallarına yollansaydı ve all too well'e şans verilseydi grammy kazanma ihtimali olurdu.

buradaki en ilginç nokta ise sekiz yıl sonra taylor'ın ikinci kez aynı hatayı yapması. pop dallarında yarışması gereken red'i tekrar country dallarına gönderirken country dallarında yarışması gereken all too well'i pop dallarına yolladı.

eğri oturup doğru konuşalım şimdi. red'in albüm olarak adaylık kazanması pek ihtimal değildi. 2014 için iki albüm adaylığı verdikleri albüme tekrar aynı adaylıkları vermeyeceklerdi ancak all too well, bir country remix ile en iyi country solo performans ve şarkı dallarına aday olabilirdi. i bet you think about me'nin aldığı adaylık, country üyelerinin taylor'ı pop üyelerinden daha çok sevdiğini çok net gösteriyor.

bu yıl aldığı adaylıklara şöyle bir bakmak gerekirse

yılın şarkısı [all too well (taylor's version)]

şarkı albümdeki versiyonuyla kabul edilmediği için sonrasında müzik video versiyonunu yayımlayıp göndermek zorunda kaldılar. pop dallarından sıfır adaylık çekerken genel dallarda adaylık çıkarmayı başardı ki genelde tersi olur. çok güçlü rakiplerle yarıştığı bu dalda all too well'in birçok dezavantajı var. diğer şarkıların dâhil oldukları albümler adaylık çıkarmışken ve şarkıcıların çoğu taylor'dan daha fazla adaylığa sahipken all too well defansta tek başına yıkılmamaya çalışıyor. her şey bir yana aldıkları adaylık sayıları bile diğer şarkıcıların daha fazla destek gördüğünü gösterir. üstelik all too well, sadece bir şarkıcıyı temsil etmiyor, taylor'ın sisteme olan isyanını da temsil ediyor. onun rerecording hamlesini onaylamayan birçok üye sırf bu yüzden all too well'e oy vermeyi reddedebilir. buna ek olarak, üyeler 10 yıl önce yayımlanmış bu “hayalet” şarkının sebebi ne olursa olsun 2023 yılında yarışmaması gerektiğini düşünebilir ve görmezden gelebilir. ancak gelin görün ki, yayımlanışından 10 yıl sonra all toll well, yılın şarkısı için yarışıyor. bu bile başlı başına mucize. neden bir başkası olmasın?

en iyi müzik video [all too well (taylor's version)]

bir başka güçlü adaylarla yarıştığı bu dalda, all too well bir önceki daldan daha fazla şansı var. gerek şarkı konusu olsun gerek oyuncuları olsun, diğer videolardan daha çok öne çıkıyor. eğer üyeler sadece isme oy vermezse, bir durup düşünürse swift 7 yıl sonra aday olmayı başardığı en iyi müzik video dalını tekrar kazanabilir ancak bu dal daha çok name-check dediğimiz bir kategori. üyeler kafasındaki x ismine hızlıca oy verirken bu dalı da arada kaynatıyorlar.

en iyi country şarkı (i bet you think about me)

rerecording'lerden bir bonus şarkının grammy adaylığı alması onun için en büyük ödül. kazanma şansına baktığımızda ise til you can't ve doin' this gibi yılın büyük country hitlerine karşı yarışmak ona avantaj sağlamıyor. üstelik dalda i'll love you till the day i die gibi kendinden daha büyük sürpriz bir aday varken. yine de taylor'ın beş yıl sonra country dallarına dönmesi güzel.

görsel medya için yazılmış en iyi şarkı (carolina)

taylor'ın folk müziği yaptığı dönemden kalan son şarkı carolina, kullanıldığı film hiç ses getirmemesine rağmen birçok film ödülüne aday olmayı başardı. müzik ödülünde de adaylık kazanması büyük bir başarı ancak yarıştığı dal yıldızlar geçidi gibi. billie eilish, beyoncé, lady gaga ve disney şarkılarına karşı ne kadar şansı olur bir düşünelim. film ödüllerinde bile bu kadar acımasız bir rekabet içinde değil. gönül isterdi ki carolina bu dalı kazansın. çok güzel bir şarkı olmasına rağmen fanlardan hak ettiği ilgiyi görmedi. kazanırsa belki şarkının değerini anlarlar.

belki bu adaylıkların yanı sıra nothing new için en iyi pop düet performans ya da carolina için en iyi americana performansı gelebilirdi ancak iki şarkı için de taylor ve şirketinin hiç zahmete girmediğini düşünürsek çok şaşırtıcı değil.

gelelim esas konuya: swift'in son yıllarda recording academy ile çok farklı sorunları var

kendi seviyesindeki şarkıcılarla aynı muameleyi görmüyor. hatta onlardan daha başarılı olmasına rağmen onların yarısı kadar adaylık alamıyor. akranları olan şarkıcılar boş yıllarında bile 7-8 adaylık çıkarabiliyorken, taylor sadece 3-4 adaylık çıkarıyor. diğer şarkıcılar ana dallar haricinde alt dallardan her yıl 1-2 ödül toplayarak grammy sayısını arttırırken taylor hem alt dallardan hem ikincil dallardan sürekli sıfır çekiyor. bu sebeple grammy sayısı bir türlü artış göstermiyor. en son 2016'da alt dallardan ödül kazanabildi. sanmayın ki genel dallardan sürekli kazanıyor. aynı süre zarfında kazandığı genel dal sayısı 1 (bir).

taylor swift gibi bir ismin kariyerinde çoktan yılın albümü, yılın kaydı, yılın şarkıcısı ve pop solo performansı kazanmış olması gerekirdi. diğer şarkıcılar kariyerinde iki üç kez geceden tüm ödülleri kazanarak ayrılmayı başarmışken taylor adaylıklarının çoğunu bırakarak ayrılıyor törenden. “e, herkes kazanmak zorunda mı?” diyeceksiniz. akranları bunu ikinci, hatta üçüncü kez yapmayı başarmışken onlardan daha başarılı olan biri için cevap evet. kazanması gerekirdi.

son birkaç yıldır taylor'a “o sadece şarkı yazarı” etiketi yapıştırmaya çalışıp performans dallarından şutluyorlar. hayır, swift hem şarkı yazarı hem vokalist. böyle dandik bir iddia, performans adaylığı almamasını ve kazanmamasını açıklayamaz. gelgelelim madalyonun diğer yüzüne. velev ki sadece şarkı yazarı. yılın şarkısını kaç kez kazandı dersiniz? 0. yazıyla ve sayıyla sıfır. taylor'ı sadece albüm ve şarkı yazarlığı dallarına itip onu da vermiyorlar. bu esnada akranları hem vokal hem şarkı dallarını çifter çifter kazanıyor.


bazıları sadece “pop üyeleri sevmiyor, diğer üyelerin sorunu yok diyor” ancak swift diğer dalları da kazanamıyor ki. çok uzağa gitmeye gerek yok. daha bu yıl jack antonoff, all too well'deki prodüksiyon performansıyla “yılın en iyi prodüktörü” dalına aday olurken söz konusu prodüksiyona sahip olan şarkı, prodüksiyon dalına aday olmadı. bu ne perhiz bu ne lahana turşusu? hani taylor sadece “şarkı yazarı” ya, o yüzden sadece şarkı yazarlığı dalına aday olmalı diye düşünüyor sözüm ona üyeler. peki, bu dalı “şarkı yazarı” swift'e verecekler mi dersiniz? bugüne kadar hiç vermediler.

2016'da 1989 gibi bir albümle yarışıp da yılın kaydı, yılın şarkısı ve pop solo performans dallarını başka hiç kimse kaybetmezdi. akranları bu derece başarılı bir albümle yarışsalardı adaylıkların tamamını kazanırlardı ki 1989'ın yarısı kadar başarılı olamamış albümlerle aday oldukları tüm dalları iki üç kez kazanmayı başardılar. bu tarife sadece taylor'a uygulanıyor.

hiç kimse “e, grammy başarı demek değil, önemli olan albümün kalitesi” demesin çünkü önümüzde kapı gibi folklore örneği var. yine aynı şekilde, folklore bir başka şarkıcının olsaydı yılın albümü, en iyi pop vokal albüm ve teknik dalları olduğu gibi kazanırdı. cardigan gibi efsane bir şarkı yılın kaydı, yılın şarkısı ve pop performansa aday olup üçünü de kazanırdı. taylor ise cardigan ile sıfır çekti. şarkıya yılın kaydı adaylığı bile verilmedi. hani taylor “sadece şarkı yazarı” ya.

bütün bunlar bir yana, exile gibi bir şarkının pop düet performans dalını kazanamamasını hiçbir şey açıklayamaz. bu şarkının kaybettiği gün taylor'ın grammy macerası son bulmuş olabilir. bunu kazanmadıysa başka neyi kazanacak?

sırf albüm şarkıcısı ve şarkı yazarı olarak sözüm ona “kabul edildiği” için diğer dallara aday edilmiyor. ancak bu dallara aday olduğunda ödül de verilmiyor. dahası bir şarkıcı olarak vokali tamamen görmezden geliniyor. çok uzun süre “piyasada olduğu” varsayılarak bazı yıllar olduğu gibi kenara atılıyor (reputation ve evermore'un yediği vurgunu kim açıklayabilir?) ama akranları olan şarkıcılar istisnasız her yılda/her albümde birçok adaylık çıkarabiliyorlar. bazı şarkıcıların uzun süre piyasada olmaması akademi için zerre sorun değil. başarı kontenjanından adaylık alması lazım dersek her yıl tarihi başarılar kazanmasına rağmen kendi başarısının yarısını zar zor kazanmış şarkıların beşer beşer adaylık almasını ve kazanmasını izliyor.

piyasada olduğu dönemde de kaybediyor, ara verip döndüğü dönemde de kaybediyor. kaliteli şarkıyla gelse de kaybediyor, pop şarkısıyla gelse de kaybediyor. hem kaliteli hem pop şarkısıyla geliyor yine kaybediyor. yılın en başarılı beş şarkıcısı olduğu yılda da beklenen performansı gösteremiyor, doğrudan en başarılı olduğu dönemde de gösteremiyor. şarkı yazarı olduğu iddia edilip dalların yarısından şutlandığında diğer yarısını kazanamıyor.

nasıl bir çukur bu, ben çözemedim.