SİNEMA 25 Aralık 2023
11,3b OKUNMA     364 PAYLAŞIM

Taxi Driver'daki Travis Bickle'ın Eylemleri, Cinselliğe Bakışıyla Paralel mi Gelişiyor?

Martin Scorsese klasiği Taxi Driver'ın başrolünün röntgenini çeken bir yazı.

travis'i kimseye yedirmeyiz!

travis bickle'ın 3 sevgilisi olsa, hepsine aynı derece aşık olsa ama sayıyı bire indirmek için her birine gizli iq testi yapsa bile gider sonunda en büyük memeli kızı seçerdi. çünkü onun için cinselliğe bakışı tüm hayatına yön veren en önemli referanstır.

insanlar, hayvanlar aleminin bir parçasıdır ve hayvanlar alemi güç, kudret ve otorite temelinde işler. büyük balık küçük balığı yutar. ama insanlar bu ilkel içgüdülerin ötesinde bir adım daha gelişmiştir. bizi diğerlerinden ayıran farklılık, ruhun derinliklerinde bilinçdışı dediğimiz karanlık gölgelerde yatar. freud medeniyetin, insanların temel/ilkel/hayvansal içgüdülerini daha yüksek bir amaca doğru bastırabilmeleri sayesinde oluştuğunu öne sürmüştür. örneğin, kısa vadeli anlık tatminin aksine, başkalarının yararına veya uzun vadeli kendimizin yararına hareket etmeye başlayınca toplum gelişmiştir. (medeniyet, insanın taş yerine bir kelime attığı gün doğmuştur)

yine freud'un belirttiği gibi, "bir insanın cinsel konulardaki davranışı çoğu zaman onun yaşamdaki diğer tepki tarzlarının tamamının bir prototipidir." yani cinselliğe bakışı geri kalan davranışlarının en ilkel türevidir.

filmi izlerken bile travis'in, aşırı baskıcı bir ortamda büyüdüğü sonucu rahatlıkla çıkarılabilir. muhtemelen çocukluğu cinsel dürtülerini bastırmayla geçmiştir. ve kendisine karşı verdiği bu mücadeleye yardımcı olmak için ruhu, semptom ya da savunma mekanizması dediğimiz şeyi inşa eder. travis için seks bir tabu olur çıkar. ve bu tabu, onu çevreleyen pisliğe karşı koruyan bir savunma mekanizmasıyla birleşmiştir. bu savunma mekanizması başkalarına karşı duyduğu büyük bir nefrettir ne yazıkki. onları kendisinden aşağı görür ve kendini onlardan ayırmak için elinden geleni yapar. ancak bunun sonucunda ortaya dayanılmaz bir yalnızlık ve izolasyon çıkmıştır.

travis'in iki aşkı betsy ve iris, aynı psikolojik kompleksin parçası olan iki karşıttır

önce betsy'yi kendi seviyesine indirmek ister. böylece onu sevebilecek ve kendisiyle sex yapabilecektir. ancak reddedildiğinde öfkelenir. sonra hastalıklı takıntısı ve arkadaşlık ihtiyacını çocuk fahişe veya cinsel açıdan aşağılanmış "fahişe" olan iris'e aktarır. betsy ne kadar yukarıdaysa iris o kadar aşağıdadır. yaş olarak terslerdir, konum olarak terslerdir. asla bir araya gelemeyecek tipteki iki insan. yolda bile karşı karşıya gelmeleri neredeyse imkansız. travis iris'le seks yapmak istemez çünkü onun durumundan ve dönüştüğü kişiden tiksinmiştir. küçük bir kız olarak daha güzel bir hayata dönebilmesi için onu kurtarmak ister. bu kadınlara olan sevgisi aynı zamanda çocukluğundan beri hâlâ saplantılı olduğu babasının otoritesini aşma ihtiyacından da kaynaklanıyor olabilir. her iki kadın da ilgi ve sevgisini, öfke ve kıskançlık duyduğu başka bir erkeğe vermiştir. travis bu adamların ikisini de öldürmek istemiştir. betsy'nin birlikte çalıştığı adamı öldürmek ister. betsy annesinin çocuksu imgesidir ve birlikte çalıştığı adam da babasının çocuksu imgesidir. çocuk ölümü anlamaz ve bir çocuğa göre ölüm en fazla “gitmek” anlamına gelir. betsy'ideki rakibini gerçekten öldürmese de olur. ancak biraz olgunlaşmış ve cinsel açıdan aydınlanmış çocuğun seksin gerçeğini keşfetmesinden sonra (yani biraz büyüdükten sonra), cinsel açıdan aşağılanmış annenin imajı olan iris'ten sonra etrafındaki erkekleri yok edilmesi gereken kötü ve pis bir şey olarak görür. ve sahip olduğu tek gerçek kurtuluş olarak bildiği, başkalarına karşı şiddet eylemlerine başvurmuştur.

küçük kızı kurtarır. büyük kızı taksiye alır ama görmemezlikten gelir. herkes yeterince dersini almıştır ama bu durumların toplamı asla travis bickle'i kahraman yapmaya yetmez. antikahramandır. batman gibi geceleri sokağa çıkar ama pahalı oyuncakları yoktur. fakirden kahraman olmaz.