KÜLTÜR 24 Ekim 2016
75,8b OKUNMA     1110 PAYLAŞIM

Taş - Kağıt - Makas Oyununun Mantığı Nereden Geliyor?

Hepimizin yıllardır bir şekilde oynadığı taş-kağıt-makas oyununun mantığı da doğadan geliyormuş. Sözlük yazarı "alebahad" aydınlatıyor.
iStock.com

hayır şu herkesin bildiği taş, kağıt, makas değil. aslında aynı zamanda o. neyse ne dediğimi ben de şaşırmadan konuya doğru salıkvereyim (hayatımda bu yüklemi ilk kez kullandım çoh mutluyum çoh).

kertenkelelerde milyonlarca yıldır devam eden ve biz gezegeni havaya uçurmazsak epey bir süre daha devam edecek bir kural varmış efendiler:

"ultra-dominant" erkek kertenkeleler (taş) iri ve güçlü oluyorlar.

"sinsi" erkek kertenkeleler (kağıt) ise küçükler ve hatta bazen dişi gibi görünüyorlar. tehlikeli gibi de durmadıklarından başkalarının dişilerini çalabiliyorlar, özellikle taşların.

"koruyucu" erkek kertenkeleler (makas) ise genelde grup takılıyorlar ve birlikte hareket edip bölgelerini koruma işini birlikte yapıyorlar.

gelelim bizim oyunumuza, kural neydi?
taş makası yener, makas kağıdı yener, kağıt taşı yener.

iri kertenkeleler(taş), grup olsalar da küçük kertenkeleleri(makas) yeniyor.
sinsi kertenkeleler(kağıt) ise irileri(taş) sinsilikle alt edebiliyor.
koruyucu kertenkeleler(makas) ise grup olduklarından sinsileri(kağıt) rahat yeniyor.

galip tür dişilerle dünya evine girme şansı yakalıyor. ancak olayın güzelliği burada başlıyor.
hiç bir zaman bu farklılıklardan birisinin baskın galibiyeti olmuyor ve sıralama düzenli olarak, taş, kağıt, makas olarak devam ediyor. böylece bütün farklılıklar, biz gezegeni kazara patlatmadığımız sürece varlığını sürdürüyor.