TEKNOLOJİ 16 Ağustos 2016
75,1b OKUNMA     1337 PAYLAŞIM

Tansiyon Aletlerinin Çalışma Prensibi

Günlük hayatta tansiyon aletleriyle bir şekilde karşılaşıyoruz fakat hiç bu aletlerin nasıl çalıştığını düşündünüz mü?
iStock.com

öncelikle tansiyon nedir onu anlatalım. tansiyon, bütün atardamar sistemi içerisindeki kan basıncı olarak tanımlanır. büyük tansiyon, kalbin kanı atardamar sistemine pompaladığında oluşan kan basıncıdır. küçük tansiyon ise, kalp gevşemeye geçtiğinde oluşan kan basıncıdır. yani kısacası kalbin kasılması sırasında büyük tansiyon, gevşemesi sırasında ise küçük tansiyon oluşmaktadır.

tansiyon makineleri de bu basınç değerlerini ölçmekte. tansiyon ölçüm aletini biliyorsunuzdur, ama bilmeyenler için de kısaca anlatalım. kişinin koluna içine hava doldurulabilen bir manşon sarılır. bu manşona hava dolduran bir pompa, ve dolan havayı da boşaltan bir musluk bağlıdır. öte yandan, basıncı duyabilmek için manşon ile ölçüm yapılacak bölge arasına da steteskop yerleştirilir. ölçüm yapılacak en iyi bölge dirsek bölgesidir. buradan geçen atardamarların üzerinden ölçüm yapılabilir.

ölçüme gelelim. pompayla manşona hava verilir. manşon, kan akışını durdurulana kadar şişirilir. genellikle, ölçüm göstergesinde 200-250 arası bir değere ulaşana kadar şişirmek gereklidir. neyse efendim, yeteri kadar şişirdikten sonra, musluk açılarak hava yavaş yavaş boşaltılır. boşaltımı yavaş yapmak gerekir, aksi takdirde basıncı ölçemeyiz.

bir süre sonra, manşonun boşalıp kolun rahatlaması ile birlikte kan akışı da kaldığı yerden devam edecektir. akış başladığı gelen ses, büyük tansiyondur. yukarıda da anlattık, büyük tansiyon kanın akışı sırasında meydana gelen basınçtır, yani kasılma basıncı. bir süre sonra, sesin giderek azaldığını ve bir noktadan sonra hiç ses gelmediğini fark edeceksiniz. işte o nokta da küçük tansiyonu, yani gevşeme basıncını oluşturur.

dijital makineler ise bu ölçümleri otomatik olarak yapmakta. fakat manuel ölçüm yapılan cihazların, dijital olanlara göre daha doğru sonuçlar verdiği söylenmektedir.

kaynaklar

- http://www.inploid.com/…-aleti-nasil-calisir/44232/
- http://nasilcalisir.blogspot.com.tr/…yon-aleti.html