SAĞLIK 10 Mart 2022
15,5b OKUNMA     392 PAYLAŞIM

Tam Anlamıyla Birer Pislik Yuvası Olan Kağıt ve Madeni Paralarda Bulunan Bakteriler

Her gün milyonlarca insanın elinde dolaşan kağıt ve madeni paraların pislik saçtığını tahmin etmek hiç de zor değil. Yapılan bilimsel araştırmalar da bunu doğrular nitelikte.

dolaşımda olan, nakit ve madeni paraların üzerinde inanılmaz ölçüde mikroplar vardır. nelerdir bu mikoplar ve bakteriler? time.com'daki yazıya göre şöyle bir açıklama var;

plos one dergisinde 2017 yılında yayınlanan bir çalışmada, araştırmacılar new york city'deki bir bankanın 1 dolarlık banknotlarını kağıt para üzerinde neler olduğunu görmek için temizledi. yüzlerce mikroorganizma türü buldular: en bol olanı sivilceye neden olanlardı. ayrıca bol miktarda da zararsız cilt bakterisi mevcuttu. bunların yanısıra vajinal bakteriler, ağız yolu ile bulaşan mikroplar, evcil hayvanlar ve virüslere ait dna tespit ettiler.

nakit paraların genellikle uyuşturucularla dolu olduğu görüldü. ülke genelindeki şehirlerden alınan 10 dolarlık banknotlar üzerinde yapılan bir araştırmada da, bu paraların yaklaşık %80'inde kokain izleri vardı.


bunların hepsi kulağa hoş gelmeyebilir, ancak nakit paranın nasıl ortalıkta dolaştığı düşünüldüğünde, bu pek de şaşırtıcı değil. bonolar sürekli işlem görür ve mezhebe bağlı olarak 5 ila 15 yıl arasında dolaşımda kalabilirler. 

new york-presbyterian ve columbia üniversitesi tıp merkezi'nde mikrobiyolog olan susan whittier, “pek çok insan ellerini yıkamıyor ve bir restorandalar ve para bir oraya bir buraya gidiyor” diyor. "kimin dokunduğunu bilmiyorsun."

diğer araştırmalar, bazı banknotların ve madeni paraların escherichia coli (e. coli), salmonella ve staphylococcus aureus gibi ciddi hastalıklara yol açabilen patojenler içerdiğini göstermiştir.


hürriyet.com'daki habere göre de; oxford üniversitesi bilim adamları tarafından, avrupa çapında 15 ülkenin para birimine yönelik olarak gerçekleştirilen araştırma, banknotların üzerinde barındırdığı bakterileri ortaya koydu. araştırmaya göre, avrupalıların yüzde 57’si her gün temas ettikleri en kirli nesne olarak banknotları işaret ediyor. bilimsel testler de banknotların üzerinde 26 bini aşkın bakteri bulunduğunu kanıtladı.

katılımcıların %57’si her gün temas ettikleri en pis nesne olarak banknot ve bozuk paraları tanımladı.  araştırmanın yapıldığı 15 ülkenin tamamında en az hijyenik nesne olarak görülen para, yürüyen merdiven trabzanlarını, pos cihazlarının tuşlarını ve kütüphanelerdeki kitapları da geride bırakıyor.


en yeni parada bile 2.400 bakteri mevcut olduğu görülmüş. oxford üniversitesi’nden bilim adamları tarafından gerçekleştirilen bağımsız araştırma, avrupa’daki banknotların üzerinde ortalama olarak 26.000’i aşkın bakteri bulunduğunu, en temiz ve en yeni paralarda ise 2.400 bakteri olduğunu ortaya koydu.

verilere göre, danimarka’da kullanılan banknotlar barındırdığı ortalama 40 binin üzerinde bakteri ile kirlilikte lider durumda. danimarka’yı, banknotlarının üzerinde yer alan 32 binin üzerinde bakteri ile isviçre, 30 bin bakteri ile rusya izliyor. italya, almanya, fransa, avusturya, belçika, hollanda, ispanya ve italya’da kullanılan paralar ise, barındırdığı 11 binin üzerinde bakteri ile son sıralarda.