TARİH 17 Ocak 2018
60,8b OKUNMA     1004 PAYLAŞIM

Tam 75 Yıl Er Olarak Askerlik Yapmış Fransız Ordusu Efsanelerinden Biri: Jean Thurel

1698-1807 yılları arasında yaşayan ve 109 yıllık yaşamının tam 75 senesinde asker olarak görev yapan Jean Thurel'in hikayesi.

75 yıl er olarak askerlik yapmış fransız ordusu efsanelerinden biri.

1698'de doğup 1716'da 18 yaşındayken asker olan jean thurel tam üç asra, üç kral ve bir imparator idaresine yayılan ömründe üniformadan hemen hiç çıkmamıştır.

1733 yılındaki kehl kuşatmasında göğsünden vurularak çok ağır yaralanmış ama hayatta kalmış, efsanevi 1759 minden savaşı'nda altısı kafasına isabet eden yedi kılıç yarası alıp yine hayatta kalmıştır. ondan önce yine efsanevi bir savaş olan 1745 fontenoy muharebesinde üç kardeşini kaybedip gömmüştür.

yaşı ilerledikçe oğulları da asker olup kendisiyle aynı tours alayında hizmet vermeye başlamış, hatta biri onbaşı olmuş ama 1782'de dominika açıklarında bir deniz savaşında o da ölmüştür.

jean thurel hayatı boyunca oldukça disiplinli bir hat piyadesi (infantry of the line) olarak bilinir. yaşamı boyunca yalnız bir kere azarlanmıştır onda da sebep 1747'deki bergen op zoom kuşatmasında kale kapıları kapanınca içtimayı ve yemeği kaçırmamak için duvarları tırmanarak çıkmasıdır. 1787 yılında artık yaşı çok ilerlemesi ve bir türlü ordudan ayrılmaması (ve ölmemesi) yüzünden garip olaylara da sebebiyet vermiştir. bunlardan birinde tours şehrinden sahile nantes şehrine kadar olan ortalama 200 kilometrelik bir mesafeyi alayıyla yürümek üzere emir alır. yaş haddinden dolayı kendisine bir at arabasının arkasına oturabileceğini söylerler. 89 yaşındaki asker çok alınıp "daha önce hiç arabayla gitmediğini ve gitmeye de başlamak istemediğini" söyleyip bütün yolu sırtında çanta omzunda tüfek silah arkadaşları gibi yürümüştür. çok alçak gönüllü olduğundan hayatında hiç rütbe falan da kabul etmemiş, görevine er başlayıp 75 yıllık askerlik kariyerinde yine er kalmayı becermiştir.

1771 yılında kral louis xv, askere gönüllü yazılmaları teşvik etmek için iki kılıç madalyası diye bir uzun hizmet madalyası çıkartıp 24 yıl hizmet vermiş herkese özlük haklarıyla beraber teslim edeceğini açıklar. 24 yıl askerlik zaten (günümüzde dahi) yarbaylık kıdemli başçavuşluk seviyesinde bir deneyimi temsil ettiği için o madalya sahipleri direkt bir dokunulmazlık nüfuzuna da kavuşmaktadır. jean thurel o yıl hizmetinin 55. yılında olduğundan madalyadan yan yana iki tane takıp tüm ordunun duyduğu bir isim haline gelir.

İki Kılıç Madalyası

1787 yılında hala inatla askerlik yapan jean thurel'in durumu kralın kulağına kadar gider. ihtilalde bilahare kafasını kaybedecek olan son ancien regime kralı louix xvi kendisini saraya çağırtarak sohbet eder ve konuşması boyunca bir saygı ifadesi olarak kendisine "baba" diye hitap eder. en sonunda kendisine bir ihsanda bulunmak üzere sorar. acaba daha önce hiç bir düşük rütbeli askere verilmemiş olan saint louis kraliyet nişanından mı, yoksa zaten kendisinde iki tane bulunan "iki kılıç madalyası"'ndan bir üçüncüsünü mü almayı tercih edeceğini öğrenmek ister. thurel soylu nişana burun kıvırır ve "eğer kral üçüncü nişanı bizzat elleriyle takacaksa" üçüncü iki kılıç madalyasını almak istediğini krala söyler. kral vermese de zaten o madalyanın üçüncüsünü 4 ay sonra kendi kendine alacaktır. yine bir alçakgönüllülük efsanesi haline gelir ve paris'te soylular kendisi şehri gezsin diye arabalarını ödünç verirler ama adamcağız lüksten şaaşaadan hiç hazzetmez. arabayla yine kışlaya gidip tın tın koğuşuna falan gidip uyur. bu şekilde fransız ordusunda o madalyadan iki tane alıp 48 yıl hizmet etmiş bir başka asker dahi zor bulunurken jean thurel bu üç madalyayı üniformasında taşıyan ve 72 yıl silah altında kalan bilinen tek askerdir. hala da tektir. kendisine uzun hizmetlerinden ötürü 300 altın liralık da bir emekli maaşı ihsan eylenir. ama yine asker kalmakta diretir. 

öyle bir efsane haline gelir ki alayının subayları para biriktirip askerin 89 yaşında üniformalı bir resmini yaptırıp kışlaya asmak ve gelecek kuşaklara göstermek için ressam antoine vestier'i tutarak poz verdirirler. bu resim bugün tours güzel sanatlar müzesinde sergidedir.


nihayetinde napoleon başa gelip legion d'honneur madalyasını icat ettiğinde ilk hak kazananlardan biri 1804 yılında 106 yaşındaki jean thurel olacaktır. napoleon çok sevdiği bu yaşlı askere 1200 frank da emekli maaşı bağlatacak, "avrupa'nın en yaşlı askeri" ilan edecek ve saygısından imparator haliyle erin ta ayağına gidip selamlayacaktır. hayatının son günlerine kadar da gayet sağlıklı ve dinç kalan jean thurel 109 yaşında kısa bir hastalıktan sonra öldüğünde geriye askerliğe adanan bir koca ömür ve askerliğin en ilginç hikayelerinden birini bırakmıştır.

ondan uzun dönem askerlik yapıp defter karalayan, efkarlanan erlere dünyada birinin tam 27.375 şafak saydığını hatırlatmak isterim.

o bittiyse sizinki de biter bence.