BİLİM 19 Ağustos 2018
48,4b OKUNMA     838 PAYLAŞIM

Sürekli Şikayetçi Bir Tutum Takınmanın Uzun Vadede Alzheimer Hastalığını Tetiklemesi

Yapılan bilimsel araştırmalar uzun vadede sürekli söylenmek veya şikayetçi tutum takınmanın insan sağlığına pek de iyi gelmediğini söylüyor.
iStock


hoşumuza giden güzel şeyleri kendimize hatırlatmak insan psikolojisine çok iyi gelen bir durumdur. ancak insan beyni, belki de yapısı gereği hoşumuza gitmeyen şeyleri fark etmede hoşumuza giden şeylere oranla daha iyidir. hatta bu bazen alışkanlık haline bile gelebilir. sürekli şikayet eden bir durumdaysanız beyin, gelecekte de daha fazla şikayetçi olmanız için kendini şartlandırır. beyin, çevrenizde meydana gelen olaylardan pozitif olanı değil de negatif olanı fark etmeye meyillidir. aynı zamanda çok fazla söylenen insanların arasında bulunursanız siz de yakın zamanda onlardan biri olabilirsiniz.

bu bilgiler ışığında stanford üniversitesi 'nde yapılan bir araştırmaya göre söylenmek veya şikayetçi olma hali strese yol açar. var olan stres hali ve stres hormonları da beyindeki hippocampus adı verilen bölgenin küçülmesine neden olur. hippocampus beyindeki hafıza yeridir. ayrıca problem çözme ve bilişsel fonksiyonlar için son derece önemli bir yerdir. aynı zamanda da bu yerin zarar görmesi, alzheimer hastalığının oluşmasında beyindeki en önemli alanlardan biri olduğu kabul edilmektedir. dolayısıyla sürekli şikayetçi olma halinin uzun vadede alzheimer hastalığına yol açtığı düşünülebilir.

kaynak

Deniz Kabuklarıyla Başlayan Paranın Evrimi Neden Durdurulamaz?