MİMARİ 18 Kasım 2021
19,5b OKUNMA     482 PAYLAŞIM

Standart Müze Mimarisini Yerle Bir Eden İkonik Yapı: Solomon R. Guggenheim Müzesi

Ünlü mimar Frank Lloyd Wright tarafından tasarlanan ve 1959'da tamamlanan yapı, New York'un ikonik binalarından biri.

Nedir, ne değildir?

new york city'deki guggenheim museum'un adı tam olarak solomon r. guggenheim museum'dur. frank lloyd wright tarafından spiral bir form üzerine inşa edilen bu mükemmel yapıda modern sanat ürünleri sergilenmektedir. spiral bir rampanın üst kotlara ulaştırdığı süreçte geçici sergi takip edilirken rampaya bağlı salonlarda ise kalıcı sergiler bulunmaktadır. yapının omurgası olan bu spiral rampa, müze deneyimini farklı bir noktaya getirip, yaptığı zorunlu yönlendirmeyle kesintisiz bir gezinti sunuyor olsa da, yapıya en büyük eleştiri de bu eğri form üzerinden yöneltilmiştir: "duvarların eğri oluşu tabloların sergilenmesini zorlaştırıyor."

iki doğrultuda var olan eğim, yapı içerisinde fotoğraf çekerken, makineniz autofocus modunda ise makinenin odaklanamamasına sebep olacak boyuttadır. cephede herhangi bir açıklık bulunmazken ışık yapı içerisine çelik strüktürlü cam kubbeden alınır. yapı üzerinden alınan bu ışık formun da etkisiyle ana kütlenin tamamına ulaşır. müzede sergilenen farklı koleksiyonlar bulunmaktadır. solomon r. guggenheim founding collection genel olarak kandinsky tablolarıyla doluyken; the hilla rebay collection hilla rebay'in kendi tabloları ile birlikte mondrian ve başka sanatçıların da eserlerini kapsamaktadır. müzedeki koleksiyonlar, müzenin internet sitesinden görülebilir.

müzeye bağlı güzel bir mağaza ve mimarın adını taşıyan "the wright" isimli bir de restaurant bulunmaktadır.

iş adamı solomon r. guggenheim'ın ilk guggenheim müzesi olan new york guggenheim'ı yaptırmasının nedeni ilk önce kendi resim koleksiyonunu sonra diğer ünlü ressamların eserlerini sergilemek istemesidir.

new york'taki binayı yapması için frank lloyd wright'la anlaşmalarına rağmen projedeki tereddütler nedeniyle -çünkü o yıllarda (1943-1959) bu büyüklükte iskeletimsi organik bir yapının ayakta duracağına ihtimal vermiyorlardı- vazgeçilmek üzereyken wright'ın ısrarları ve kararlılığı sayesinde gerçekleşen bina, her ne kadar wright en iyi yapısı için "bir sonraki yapım" dese de, gökdelenler arasındaki heykelimsi formuyla wright'ın en iyi yapısı olarak değerlendirilir.

Frank Lloyd Wright

tam adı solomon r. guggenheim museum olan müze tam bir mimari harikadır

şöyle ki kanımca bu müzeye dünyadaki en sıkıcı sanat eseri getirilip yerleştirilse, gene de güzel, gene de ilgi çekici görünür. helezon şeklinde yukarıya tırmanılan yedi kat, bembeyaz ikişer/üçer galeriyle süslenmiştir ve bu dizayn inanılmaz ferah, inanılmaz aydınlık bir hava vermiştir içeriye. tabi bu yakın olmayan gelecekte opera onur çarşısını sanat müzesine dönüştürme projesi için başlı başına bir ilham kaynağı olabilir.

ayrıca eğer seyrettiyseniz daha önce, ilk bakışta cremaster 3'ün burada çekildiğini fark edersiniz, oysa ki büyük ihtimalle düşünememişsinizdir o beyaz beyaz katların aslında birbirine bağlı olduğunu.

olup olabilecek en işlevsel tasarıma sahip müze

spiralden çıka çıka ana sergiyi gezersiniz, en tepeye vardığınızda yan taraftaki galeriye geçer, ordan da aşağıya ine ine sabit koleksiyonu görürsünüz. ben neredeydim, şu galeriyi de görmüş müydüm gibi sorular aklınızı hiç meşgul etmez. spiralin iç kısmının renginin, devam etmekte olan sergiye göre değiştirildiği de olur.