MÜZİK 17 Ocak 2019
123b OKUNMA     790 PAYLAŞIM

Spotify'ı Çok Daha Efektif Kullanmanızı Sağlayacak Muhteşem Yan Uygulamalar

Spotify, ilk zamanlarında Lazify, Musixmatch gibi pek çok kullanışlı uygulama içeriyordu ama bunlar zamanla şirket politikası ya da 3. parti uygulamaların ayrılmasıyla oldukça azaldı. Tekrar o günleri yaşatacak bir rehber işinize mutlaka yarayacaktır.

başlamadan önce not: listeleyeceğim bütün linkler bizzat spotify'ın kendi web adresinden alınmıştır (spotify for developers kısmından) link

son günlerde spotify'ı nasıl daha efektif kullanabilirim diye biraz web sitesini kurcaladım ve inanılmaz şeyler öğrendim ve sizlerle de paylaşıyorum şimdi. gerek müzik keşfetme olsun gerek analizler ve sanatçılara ait tüm veriler olsun her şey elinizin altında olacak artık. detaylı ve sizi yormadan anlatmaya çalışacağım. çayınızı kahvenizi hazırladıysanız hadi başlayalım...

1) replayify

bu uygulama sayesinde artık sadece bulunduğunuz yıl içerisinde değil, bu zamana kadar, son 6 ay ya da son ay en çok hangi sanatçıyı, şarkıları dinlediğinizi gösteriyor. biliyosunuz spotify bunu wrapped ile sadece bulunduğunuz yıl ve sadece yılın sonunda paylaşıyor. dilerseniz hazır playlistler oluşturabilirsiniz.

ilgili web site için buyrun: link

ilgili web site örnek görseli:


2) artist-explorer

örnekle anlatayım, mesela çok sıkı bir metallica dinleyicisisiniz. sitede arama kısmına metallica yazarak o gruba/sanatçıya benzer size bütün sanatçıları ağaç diyagramı şekilde sunuyor, bununla da kalmıyor mesela sundukları arasından bilmediğiniz grup ya da sanatçılar da var ama tek tek dinlemeye üşeniyorsanız adamlar bunu da düşünmüşler, ilgili grup/sanatçının üzerine gelince 30 saniyelik kesitler dinliyorsunuz. örneğin dinlediğiniz kesit hoşunuza gitti sağ tarafa baktığınızda o grup/sanatçının en popüler parçalarını görüyorsunuz. son olarak bilmediğiniz ama parçasını beğendiğiniz grup/sanatçının üzerine de tıklarsanız onunda alternatiflerini sergiliyor. ne yazık ki bitmedi :) son olarak sadece grup/sanatçı olarak değilde genre (yani müzik türüne göre) arama yapabilirsiniz. muh-te-şem !

not: web sitesi bazen yanıt vermeyebiliyor. uyarmadı demeyin.

ilgili web site için buyrun: link

ilgili web sitenin ekran görüntüsü:


3) musical data

merak ettiğiniz teknik analizlere mi ihtiyacınız var? o zaman doğru yerdesiniz. herhangi bir grup/sanatçının tüm teknik verilerine ulaşabilirsiniz. ilgili arama kutucuğuna sanatçının adını yazalım, örneğin taylor swift. sanatçı ve parçaları/albümleriyle ilgili tüm bilgilere ulaşabilirsiniz. toplam takipçi sayısı, parçaların ses özelliklerini, parçaların global'de sıralama durumlarını vs.

ilgili web site için buyrun: link

ilgili web sitenin örnek görseli:


4) record player

bu uygulama google'ın görsel tarama sistemini kullanıyor ve elinizde olan albüm kapakları (özellikle üstünde sanatçı ya da şarkının adı yazmayan albümler. bazen ismini bilmediğimiz bir albüm ya da sanatçının adını bilemeyebiliyor ya da unutabiliyoruz) ya da direkt olarak sanatçıların (normal gündelik hayat fotoğrafları varsa ilgili kutucuğa sürükleyip ilgili albümü ya da sanatçıyı spotify üzerinde bulmanızı sağlıyor. örnek verecek olursak, within temptation'un the silent force albümü. üzerinde grubun ya da albümün ismi yazmıyor ya da direkt olarak sanatçının bir fotoğrafı. ilgili kutucuğa sürüklediğimiz zaman albümleri karşınıza çıkarıyor.

ilgili web sitesi için buyrun: link

ilgili web sitenin örnek bir ekran görüntüsü:


5) thirtify

eski kasetleri hatırlar mısınız? hani sınırlı kayıt imkanları olan ve abi oradan bi karışık yap dediğimiz zamanları. evet o zamanlar zordu bu işler ama şimdi çok kolay. bu uygulama sayesinde eğer müzik keşfetmek isterseniz bir playliste giriyoruz (örneğin film müzikleri) bu playlisti çal dediğimiz zaman playlist içerisindeki tüm müziklerin sadece nakarat ya da yükselen kısımlarını çalıyor 30 saniye süre boyunca. yani basitçe özetlemek gerekirse, siz de benim gibi yeni müzikler keşfetmeyi seviyorsanız ve yeni müzikleri baştan sona dinlemek yerine nakarat ya da yükselen (temponun) kısımları dinlemek istiyorsanız bu uygulama tam da size göre.

diğer bir kullanım senaryosu olarak, mesela evdesiniz ve arkadaşlarınız var. müzikleri playlist yaptınız (örneğin party listesi) ama müziklerin tamamını değil de sadece nakarat ya da temponun yüksek olduğu kısımları dinlemek istiyorsunuz işte thirtify sizin burada yardımınıza koşuyor. böylelikle hem daha fazla müzik dinlemiş oluyorsunuz hem de kendi karışık kasedinizi oluşturmuş oluyorsunuz :)

ilgili web site için buyrun: link

ilgili web sitenin örnek ekran görüntüsü:


6) dubolt ve magicplaylist

ikisi farklı uygulamalar ama benzer işlevlere sahip oldukları için aynı başlık altında yazmak istedim (tek fark dubolt'ta sanatçı bazında da arama yapılabiliyor, magicplaylist'te sadece şarkı tabanlı) bu uygulamanın olayı size beğendiğiniz sanatçı ya da parçaya göre direk öneriler sunması. bunları kolayca playlistinize ekleyebilirsiniz (30 saniyelik demoları dinleme özelliği burada da var).

dubolt için ayrıca söylemem gereken bir şey daha var. sağ taraftaki ilgili ayar bölümünden hassas ayarlar yapabilirsiniz. mesela vokal istemiyorsanız vokal kısmını daraltıp daha az vokale sahip albüm ya da parçalar keşfedebilirsiniz. sadece vokal değil bir sürü ayar mevcut, tempo (yüksek-düşük), akustik (yüksek-düşük), ritim (yüksek-düşük gibi).

ilgili web sitesi için buyrun (dubolt): link

ilgili web sitesi için buyrun (magicplaylist): link

ilgili web sitesi (dubolt) ekran görüntüsü:


ilgili web sitesi (magicplaylist) ekran görüntüsü:


7) spotify dedub

bazen listeler inanılmaz kalabalıklaşır ve aynı parçalar (aynı sanatçının farklı albüm ya da derlemelerde bulunan parçaları) aynı listeye düşer bir bakmışsınız aynı şarkıdan 3 tane var, ama listede 1000 tane parça var tek tek mi uğraşacaksınız temizlemek için? hayır. spotify dedub kullanırsanız uygulama otomatik olarak yinelenen parçaları buluyor ve size gösteriyor sizde eğer isterseniz tek tıkla silebiliyorsunuz.

ilgili web sitesi için buyrun: link

8) play popcon

bonus :) müzik ile ilgili bilgilerinizi test etmek istiyorsanız kendinizi test edebilirsiniz.

ilgili web sitesi için buyrun: link

9) where is the drama

kütüphanedeki tüm parçaların peak noktalarını gösterir.

ilgili web site için buyrun: link

10) the playlistminer

keyword'e (etiket) göre playlistlere en çok eklenen şarkıları sunar.

ilgili web site için buyrun: link

elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalıştım. umarım keyifli vakit geçirirsiniz :)

Netflix'te Aradığınız Filmleri Daha Kolay Bulmanızı Sağlayacak Gizlenmiş Kategoriler

Her Moda Uygun Güzellikte Hazırlanmış, Takip Edilesi Spotify Listeleri