1. Zamanı iyi kullanmak
Koşu, yüzme, bisiklet gibi tempo odaklı egzersizlerde saniyelerin hesabını tutmak önemli. Özellikle tempo içeren sporlarda uzmanlar belli bir saat tutmanın, sizi hedefe daha iyi odakladığını ve disiplininizi artırdığını belirtiyor.
Egzersiz sürenizi ve temponuzu kaydeden, ayrıca çeşitli uyarılarla sizi bilinçli tutan bir akıllı saat her anı aktif bir şekilde değerlendirmenizi sağlayabilir.
2. Kalp ritminizi yakından takip etmek
Nabız deyip geçmeyin. Kalp ritminiz sandığınızdan önemli ve özellikle spor yaparken bunu bilmek isteyeceksiniz. Kalp, vücutta oksijen ve besin açısından zengin kanı dolaştırır. Düzgün çalışmadığında ise hemen hemen her şey etkilenir. Kalp atış hızı bu sürecin merkezinde yer alır çünkü kalbin işlevi, kalp hızı ve atım hacmi (her vuruşta dışarı pompalanan kan miktarı) ile doğrudan ilişkili. Örneğin koşu yaparken 20-45 yaş arası normal bir yetişkinin ideal kalp ritmi dakikada 100-160 arası olmalı. Bunu koşarken nasıl bilebilirsiniz?
Bunları takip edebilen bir akıllı saat ile spor yaparken kalp atışınızı düzenli olarak kontrol edebilir ve böylelikle önemli olan kalp fonksiyonunuzu ölçebilirsiniz.
3. Farklı spor dallarına göre farklı ayar çekmek
Birden fazla sporla uğraşmak, kazandığınız farklı atletik deneyimler nedeniyle size iş arkadaşlarınız arasında özveri ve takım çalışması geliştirme konusunda avantaj sağlıyor. Aynı zamanda fiziksel açıdan da oldukça faydalı. Futbol ve koşuyu örnek alalım: Araştırmalar hem koşmanın hem de futbolun, birlikte yapıldığı zaman aerobik zindeliği artırdığını ve dinlenme sırasında kardiyovasküler işlevi de iyileştirdiğini gösteriyor.
Koşu, bisiklet, yürüyüş, yüzme ve yoga gibi farklı spor modlarını destekleyen akıllı cihazların, egzersizler arası değişiklik gösteren kalp atış hızınıza göre yaptığı yönlendirmeler sayesinde farklı disiplinleri en iyi şekilde yürütebilmeniz mümkün.
4. Spor ekipmanlarıyla senkronize edilebilir
Spor salonundaki ekipmanların hepsi size uygun olmayabilir. Uzmanlar her aletin her vücut tipine uygun olmadığını ve bu durumun da yaralanma riskini beraberinde getirebildiğini söylüyor. Kanınızdaki oksijen miktarını ve ideal nabzınızı bilen bir akıllı saat, uyumlu ekipmanlarla bağlantı kurarak egzersizinizi sizin için ölçebilir ve bu senkronizasyon sayesinde durumunuzu en doğru şekilde değerlendirmenizi sağlar.
5. Spor için gereken uykuyu takip edebilirler
Uzmanlar ortalama bir yetişkinin, kronik uyku yoksunluğunun etkilerinden kaçınması için günde 7-9 saat uyumasını tavsiye ediyor. Ancak atletler için en sağlıklı sürenin 8-10 saat olmasını uygun görüyorlar. Günlük, haftalık, aylık ve hatta yıllık uyku takibi yapabilen bir akıllı saat ile hem uyku sürenizi, hem de uyku kalitenizi anbean takip edebilir ve böylelikle spor hayatınızın verimliliğini maksimuma çıkartabilirsiniz.