MÜZİK 16 Haziran 2023
16,2b OKUNMA     323 PAYLAŞIM

Söyleyen Herkesin Hayatına Bir Şekilde Bela Getirmiş Olan Lanetli Şarkılar

Hem sahibine hem de cover'layanlara resmen musallat olan bazı şarkılar var. Popüler müziğin bu belalı şarkılarını dinlerken umarız başınıza bir şey gelmez.

müzik, ruh halimizi etkileme gücüne sahiptir. huzur, neşe, üzüntü ve bazen de öfke getirebilir. peki ya bir şarkı birini lanetleyebilseydi? "lanetli" olduğu düşünülen pek çok şarkı var. bu şarkılardan birkaçı ve arkasındaki hikâyeler şu şekilde anlatılmış.

curse of the crossroads - robert johnson

bu şarkının arkasında her zaman ürkütücü bir efsane olmuştur. johnson'ın delta blues'un kralı olabilmek için bir kavşakta şeytanla anlaşma yaptığı söylenir. efsaneye göre robert johnson gitarda çok kötüydü ama harika bir blues gitaristi olmayı çok istiyordu. kavşağa neden gittiğine dair farklı hikayeler var ama efsaneye göre oraya gittiğinde uzun boylu bir adam (sözde şeytan) onu karşılamış, gitarını almış, akort etmiş, birkaç riff çalmış ve gitarı johnson'a geri vermiş. johnson'ın ruhunu şeytana bu şekilde sattığı ve bu sayede inanılmaz bir gitarist olduğu söylenir.

"crossroads laneti", şarkıyı icra etmenin, kişisel trajedilere neden olabileceğini gösteriyor. kulağa garip gelse de, bu unutulmaz blues parçasını yorumlayan pek çok müzisyenin hayatına gerçekten de trajediler girmiştir. birkaç örnek vermek gerekirse:

*eric clapton, cream ile bu melodinin bir versiyonunu çalmıştı. sonrasında, iki yaşındaki oğlu trajik bir şekilde pencereden düşerek hayatını kaybetti.

*lynyrd skynyrd grubu şarkıyı coverladı ve üç grup üyesi ve tur menajeri trajik bir uçak kazasında öldü.

*skynyrd gitaristi allen collins. 1986'da geçirdiği trafik kazasında kız arkadaşını kaybetti; 1990 yılında da collins hayata veda etti.

*allman brothers, kariyerleri boyunca bu melodiyi seslendirdi. duane allman 1971 yılında bir motosiklet kazasında öldü. bir yıldan biraz fazla bir süre sonra, aynı yere yakın bir yerde, grup üyesi barry oakley de başka bir motosiklet kazasında hayatını kaybetti.

robert johnson'a gelecek olursak, gizemli bir şekilde 27 yaşında vefat etti.

the ninth symphony

dokuzuncu senfoni kavramı, müzikseverler için tanıdıktır. efsaneye göre bir müzisyen dokuzuncu senfonisini tamamladıktan kısa bir süre sonra ölmeye mahkum olur.

her şey beethoven'ın zamansız ölümüyle başladı. 1827'de öldüğünde onuncu senfonisi üzerinde çalışıyordu. bu lanet, aralarında anton bruckner, vaughan williams ve antonin dvorak'ın da bulunduğu düzinelerce klasik müzisyenin de başına geldi. bu sözde lanetin tuhaf yönü, ölmeden önce onuncu senfonisini yazamayan ve oldukça genç yaşta ölen çok sayıda bestecinin olmasıdır. bu gülünç derecede erken ölümlerden bazıları 50 yaşında kalp yetmezliğinden ölen gustav mahler ve sadece 31 yaşında tifodan ölen franz schubert'tir. her ikisi de dokuzuncu senfonilerini yazdıktan kısa bir süre sonra ölmüşlerdir.

my way - frank sinatra

bu şarkının lanetli olduğu fikri, şarkının sebep olduğu cinayetlerin işlenmesiyle ortaya çıkmıştır. 2002 ve 2012 yılları arasında çok sayıda kişi karaokede (filipinler'de videoke olarak da bilinir) bu şarkıyı söyledikleri için öldürülmüştür. en az altı cinayet ve sayısız kavga rapor edilmiştir. bu öyle bir fenomen haline gelmiştir ki ülkede bu tür suçlar için belirlenmiş bir kategori bulunmaktadır. bu olaylara ilişkin açıklamalar çeşitlilik göstermektedir. bazıları bunun sebebinin şarkının şiddetin yaygın olduğu karaoke barlarda sıkça söylenmesi olduğunu, dolayısıyla her şeyin zamanlamayla ilgili olduğunu düşünüyor. bazıları ise bunun şarkının agresif sözlerinden kaynaklandığını düşünüyor.

bu cinayetlere olan ilgi 29 mayıs 2007 tarihinde 29 yaşındaki bir karaoke şarkıcısının, bir barda güvenlik görevlisi tarafından vurularak öldürülmesiyle zirve yaptı. olayın nedeni, güvenlik görevlisinin genç adamın "my way" şarkısını yorumlamasının akortsuz olduğundan şikayet etmesiydi. adam şarkı söylemeyi kesmeyi reddedince, güvenlik görevlisi .38 kalibrelik bir tabanca çıkardı ve adamı vurarak öldürdü. bazı filipinliler - hatta şarkıyı sevenler bile - beladan kaçınmak için ya da batıl inançlar nedeniyle şarkıyı toplum içinde söylemiyor. ülkede akortsuz yorumların insanları şiddete teşvik edebileceğine inanılıyor.

gloomy sunday - rezso seress

macar söz yazarı rezso seress tarafından yazılan "gloomy sunday", yıkıcı bir "lanete" sahiptir. 1930'ların başında, zor durumdaki seress, ciddi bir depresyona girmişti çünkü müzik endüstrisi tarafından büyük ölçüde görmezden gelindiği için kariyeri ölüyordu. üstelik sevdiği kadın onu terk etmişti. ve böylece, yalnız ve umutsuzluk içinde kaybolmuş bir halde piyanosunun başına oturdu. bir süre tuşlarla uğraştıktan sonra, istemediği halde başyapıtı olacak melodiye rastladı.

"szomoru vasarnap" ya da "gloomy sunday" bir gecede büyük başarı kazandı. yayınlandıktan sonra hiç durmadan çalındı. seress yıllardır peşinde koştuğu şöhrete nihayet kavuşmuştu. bu başarının yüzlerce kişinin ölümüne yol açacağını bilmiyordu. her yerde intiharlar yaşanmaya başladı. cesetler şarkının notalarını tutarken bulundu. diğerleri arkalarında şarkının sözlerini içeren intihar notları bıraktı. bir ceset, bir pikapta durmadan şarkı çalınırken bulundu. şarkıyı aklından çıkaramadığını söyledikten sonra kendini vuran bir adam bile vardı. yüzlerce insanın hayatına mal olduğuna inanılan bu şarkı "macar intihar şarkısı" olarak anılmaya başlandı.

"gloomy sunday" ilk kez 1936 yılında hal kemp tarafından sam m. lewis'in sözleriyle ingilizce olarak kaydedildi. lewis'in sözleri intihara atıfta bulunurken, önceki kayıtlar daha çok savaşın neden olduğu umutsuzluğa odaklanıyordu. ölümlerden sonra şarkı çok sık çalınmadı, ancak 1941'de billie holiday'in şarkıyı coverlamasıyla yeniden gündeme geldi. bu yeni versiyon başka bir intihar dalgasına yol açtı. diğer radyo istasyonlarının yanı sıra bbc radyosunda da yasaklandı. yasak 2002 yılına kadar kaldırılmadı.

peki, bu şarkının yaratıcısına ne oldu? evet... o da intihar etti. budapeşte'de bir pencereden atladı fakat bir şey olmadı, daha sonra hastanede kendini bir telle boğarak öldürdü. onu terk eden ve şarkıya ilham veren kadın da kendi canına kıydı. lanetli bir şarkı olmasa bile, orijinal bestecinin bu şarkıyı yaratırken yaşadığı acıyı keşfetmek üzücü.

insha ji utho - amanat ali khan

pakistanlı şair ibn-e-insha 1970'lerin başında "insha ji utho" şiirini yazdı. o zamanlar bunun en ünlü şiiri olacağını bilmiyordu. şiir, soğuk ve anlamsız bir varoluşun içinde kaybolmuş bir adamın hüzünlü öyküsünü anlatır. çok karanlık bir tonu olmasına rağmen, şarkıcı amanat ali khan şiire aşık oldu ve onu şarkı haline getirmek istedi. insha'nın izniyle bunu yaptı ve ocak 1974'te televizyonda seslendirdi.

şarkı onun en büyük hiti oldu. birkaç gün içinde khan hiç olmadığı kadar ünlü olmuştu. dünyanın zirvesindeydi. ancak şarkıyı seslendirildikten birkaç ay sonra ani ve zamansız bir ölüm yaşadı. şarkı yayınlandıktan dört yıl sonra, insha'nın kendisi de kanserle verdiği zorlu bir savaşın ardından 50 yaşında hayata veda etti.

ancak lanet burada bitmiyor. yıllar sonra khan'ın oğlu asad amanat ali de babasının izinden giderek başarılı bir şarkıcı oldu. khan'ın oğlu, 2006 yılında verdiği konserlerden birinde gösteriyi "insha ji utho" yorumuyla bitirmeye karar verdi. o ilk birkaç notayı çaldığında, bunun seslendireceği son şarkı olduğunu bilmiyordu. sadece birkaç ay sonra, o da babası gibi aniden hayata veda etti. görünüşe bakılırsa aile şarkının ardındaki uğursuzluğu fark etmiş olacak ki khan'ın şarkı söyleyen diğer oğlu shafqat amanat ali bu kötü melodiyi bir daha çalmamaya yemin etti.

without you – badfinger

1970 yılında, grubunun iki üyesi peter ham ve tom evans'ın ilişkilerinde yaşadıkları sıkıntıları anlatan iki şarkıyı "without you" adlı yürek burkan tek bir baladda birleştirmeleriyle başladı. görünüşe göre bir şarkının taşıyabileceğinden daha fazla hüzün aşılamışlar. şarkıcı-söz yazarı harry nilsson bir arkadaşının evinde grubun o zamanlar pek bilinmeyen "without you" adlı şarkısını dinledi.

nilsson şarkıyı o kadar çok sevdi ki kendi versiyonunu kaydetti. ancak vokal aralığının üst sınırlarında şarkıyı söylerken zorlandı ve kısa sürede şarkıdan nefret etmeye başladı. yine de bu şarkı 1971'de onun için uluslararası bir hit haline geldi. bu arada ham ve evans, yarattıkları albümden çok az başarı elde ettiler ve finansal ve yasal mücadeleler içinde kaldılar. sonuç olarak, her ikisi de genç yaşta intihar ederek öldü. şarkının laneti, şarkıcı mariah carey'nin 1994 yılında "without you "yu cover'lamasıyla tekrar ortaya çıktı. nilsson, listeleri alt üst eden versiyonunun piyasaya çıkmasından birkaç gün önce kalp krizi geçirerek öldü.

music must change – the who

ingiliz rock grubu the who'nun da öğrendiği gibi, bazı şarkı lanetleri kurbanları konusunda oldukça seçicidir. grubun solisti roger daltrey'nin 2015 yılında sirius xm'de howard stern ile yaptığı bir söyleşide anlattığına göre, sorun davulcu keith moon'un "music must change" adlı şarkıda ritmi doğru tutturamamasıyla başladı. moon'un alışılmadık tarzı şarkının standart zaman işaretiyle uyuşmuyordu. ayrıca ciddi bağımlılık sorunlarıyla da mücadele ediyordu.

sonuç olarak grup, 1978 tarihli "who are you" albümünde yer alan şarkının davul kayıtlarını yapması için bir müzisyenle anlaştı. ardından, 7 eylül'de - albümün yayınlanmasından sadece bir ay sonra - 32 yaşındaki moon, içkiyi bırakmak için aldığı sakinleştiricinin kazara aşırı dozda alınması sonucu öldü. moon'un trajik ölümünün ardından grubun geri kalan üyeleri "music must change "i 1981'de sadece birkaç kez çaldı ve ardından erken emekliye ayrıldı.

moon'un son günlerini çevreleyen karanlığın acımasız bir hatırlatıcısı olsa da, şarkının laneti daha da derine iniyor. the who nihayet 2002 turnesi için "music must change "i yeniden diriltmeye karar verdiğinde, basçı john entwistle grubun yola çıkmasından sadece bir gün önce hayatını kaybetti. bu, daltrey'nin şarkıyı sonsuza dek dinlendirmesi için yeterliydi.

piano sonata no. 6 – alexander scriabin

rus besteci alexander scriabin, yenilikçi ve ilerici tarzı ve 10 başarılı piyano sonatıyla tanınıyordu. ancak, 1911'de, kendisini korkutacak kadar yoğun bir piyano müziği parçası yazdı. faubion bowers'ın, "scriabin: a biography" adlı kitabına göre, altıncı sonatını "kabus gibi", "kirli" ve "yaramaz" gibi kötü sözlerle tanımlamıştır. aslında, scriabin kendi eserinden o kadar korkuyordu ki, onu asla halk önünde çalmadı ve arkadaşları için çaldığında, gözle görülür bir şekilde korkmuş görünüyordu ve bazen fiziksel olarak titriyordu.

scriabin'in biyografi yazarı bowers, şarkının karanlığını mantıklı bir şekilde akıldan çıkmayan minör üçlüklerine ve rahatsız edici mükemmel dördüncü ve beşinci armonilerine bağladı. yine de, şarkıyı "şeytani" olarak tanımlamanın yanı sıra, şarkı hakkında şunları söylemiştir: "karanlık ve şeytani yönü dehşeti, terörü ve her yerde mevcut olan bilinmeyeni kucaklıyor... ruh hali doğrudan karanlık başlangıcın - boşluğun - belirsiz, anlaşılmaz, biçimlenmemiş kaosunu miras alıyor."

tüm bunlar, scriabin'in sadece notalarını dünyaya getiren kötücül güçler için bir kanal olduğunu düşündürerek, şarkıya kesinlikle uğursuz doğaüstü tonlar katıyor. bu kesinlikle en çılgın teori değil - bazıları scriabin'in altıncı sonatının avrupa'da büyük savaş'ın çıkacağını öngördüğüne inanıyordu. scriabin, 27 nisan 1915'te, "kara ayin" olarak bilinen aynı derecede ürkütücü dokuzuncu sonat da dahil olmak üzere dört eser daha besteledikten sonra, kariyerinin zirvesindeyken dudağındaki gizemli bir yaranın neden olduğu septisemiden öldü.

kaynak