Sosyete Çılgınlığı Haline Gelen Japon Menşeli İçecek: Matcha Çayı
matcha çayı nedir?
matcha, şu ara sosyete çılgınlığı haline gelen japon menşeli bir yeşil çay türüdür. maça diye okunur ve maccha diye de bilinir.
gölgede yetişen çay ağacı yaprakları buhara maruz bırakılıp kurutulduktan sonra sap, damar ve diğer fazlalıkların ayrıldığı bir işlemden geçirilir. işlem sonucunda ilk toplanan ürünün sadece %10'unun kaldığı "tencha" elde edilir. daha sonra tencha, genellikle el değirmeni ile çok yavaş bir şekilde toz haline getirilir. 100 gram tencha öğüterek matcha çayı elde etmek yaklaşık 3 saat sürer. yeşil bir toz şeklindedir. demleme gerektirmez. internette nasıl hazırlanacağına ve kullanılacağına dair envai çeşit tarif bulursunuz. zira japonlar bunu çok sever, çay yapmakla kalmaz, pasta, börek, dondurma ne buldularsa içine katarlar. yeşil çaylar içinde en yüksek antioksidana ve zayıflatma özelliğine sahip olan çaydır. bu yüzden sosyetik olması kaçınılmaz tabii. özel işlemlerden geçtiği için görece de biraz pahalıdır.
piyasada yeşil çayı toz haline getirip matcha çayı diye satan uyanıklar da mevcuttur. hatta mevzudan haberi olmayan bazı aktarlar "maka diyorsun sen, maça değil" diye sizinle iddialaşabilir. inanmayın, maka başka bir şey.
matcha çayının faydaları
matcha çayı, içinde az miktarda kafeinin yanısıra bol miktarda teanin bulundurur. yeşil çaylı dondurma, yeşil çay latte, yeşil çaylı pasta vs. üretiminde bu kullanılır. kahvenin aşırı tüketiminde görülen, sinir sisteminin aşırı uyarılması sonucu titreme, çarpıntı gibi yan etkileri göstermez. teanin kafein gibi beyni uyarır, konsantrasyona yardımcı olur, ama kafeinden farklı olarak uzun sürede kana karışarak kafein gibi yükseltici etki yapmaz.
- metabolizmayı hızlandırıp kalori yakıyor.
- enerji veriyor. ve verdiği enerji kahve gibi yalandan 2-3 saatte geçen türden değil. çarpıntı da yapmıyor.
- anti-aging
- cildi güzelleştiriyor.
- kanserle, virüsle, bakterilerle savaşıyor.
matcha çayının kalitesini belirlemek için kullanılan kıstaslar
1) kökeni: en kalitelileri aichi bölgesindeki ishio şehrinden ve kyoto bölgesindeki uji şehrinden gelir. dünya üretimin %80'i japonyada yapılır ve en kalitelileri buradadır.
2) fiyat: çok ucuz olması elbette kötü ama çok pahalı olması kaliteli olacağı anlamına gelmiyor. fiyat farkının sebebi kullanım türüne göre ayrıldığı katagoriden dolayı olabilir, en son buna değineceğim.
3) renk: ne kadar açık yeşilse o kadar iyidir çünkü kaliteli matcha (kama matcha, seramoni matchası) bitkinin en üst kısmından toplanır ve daha çok güneş aldığı için daha yeşil olur ancak düşük kaliteli matcha daha altlardaki yapraklardan yapılır bu da ona haki yeşiline yakın bi renk verir
4) tat: kaliteli matchanın tadı daha tatlı ve bitkiseldir ( bence yeni kesilmiş çimen kokusu gibi bir tadı oluyor), kalitesizininse tadı acıdır ve nori'ye yakın bi kokusu olur.
matcha çayı türleri
dört adet vardır ve kalitelisinin kalitesizden farkı yaprağın bitki üzerindeki yüksekliğidir. en tepedekinden en alttakine (yani kaliteliden kalitesize) kullanım alanlarıyla birlikte sırası şöyledir:
1) kama matcha: çay seramonisi için kullanılır.
2) erken/morning matcha: klasik çay matchasıdır, erken hasat edilir ve hasat edilmeyen yapraklar kama matcha olur.
3) gotcha matcha: kafelerde ve benzeri yerlerde smoothie, latte ve benzeri içecekler için bu tür kullanılır.
4) dakota matcha: düşük kaliteli ve ekonomik seçenek. tatlı ve benzeri ürünlerde kullanılır