PSİKOLOJİ 16 Kasım 2021
64,6b OKUNMA     656 PAYLAŞIM

Sosyal Sıkıntıları Aşmanızı Sağlayacak Nefis Algı Yönetimi Numaraları

Size sinirlenen birini çaba harcamadan nasıl sakinleştirirsiniz? İstediğiniz kişinin size, istediğiniz gibi davranmasını nasıl sağlarsınız? Buyrun taktiklere.
The Big Bang Theory

sevgili dostlar, zor dönemlerde hayat bazen daha da zorlaşmakta. böyle bir ortamda en ihtiyaç duyacağınız bilgilerden bir tanesi de insan zihninin kilitleriyle uğraşan psikoloji bilimidir. ancak bu bilime hakim olmak ve içinden pratik olarak kullanabileceğiniz yüzde yüzde yüz organik özleri herkesin çıkarmak zor olduğu için ben kanımca kararınca böyle bir hizmet vermek için çabalıyorum. umarım sizlere faydası olur.

taktik 1 

ciddi bir sinir, öfke ve korku içinde birisi size bir şeyler anlatmaya çalışıyor diyelim.

ancak o kadar öfkeli veya korkmuş ki hem derdini anlatamıyor hem de sizin de sinirinizi bozmaya başlıyor.

bu kişiyi duygusal durumdan acilen çıkarıp beyninin rasyonel tarafını kullanmaya geçirmeniz gerekiyor ki size doğru dürüst bilgi verebilsin. işte püf noktası.

bir şekilde araya girip adresini, tc numarasını veya evlilik yıldönümü gibi somut bilgiler vermesini isteyin. kısacası hafızasından maddi ve somut bilgiler çıkarmaya yönlendirin. bunu yaptığınız anda karşınızdaki insanın beyni ister istemez duygusal durumdan çıkıp rasyonel moda girmeye zorlanacak ve öfke veya korku oranı azalacaktır.

bu taktik kendi kendinize de işe yarar. örneğin öfkelendiniz ve yükselmeye başladınız, ya da korktunuz titremeye başladınız diyelim, hemen çok gecikmeden sabah kahvaltıda ne yediğinizi ya da tuttuğunuz takımın ilk on birini hatırlamaya çalışın. beyniniz rasyonel duruma geçecek ve duygularınız daha hakim olunabilir duruma girecektir.

taktik 2 

birinin size nasıl davranmasını istiyorsanız sanki öyle davranmış gibi konuşun. örneğin ofisteki arkadaşından işle alakalı bir ricada bulunacaksın diyelim... şu şekilde istersen pek şansın olmaz: "hazırladığım excel dosyasını bir de sen kontrol eder misin?"

böyle düz tarzda bir istek sana türlü türlü bahane sunulmasına sebep olur. ancak cümleyi şu şekilde kurarsan iş başka:

"bana yoğun mesainden zaman ayırıp yardımcı olduğun için teşekkür ederim, ofiste senin gibi ilgili arkadaşlara pek sık rastlanmıyor, acaba rica etsem hazırladığım şu excel tablosunu bir kontrol edebilir misin?"

şimdi burada karşıdaki arkadaşa daha işin başında yardımsever ve ilgili insan payelerini yükledin. buradan geri adım atıp ben bu payeleri istemiyorum demesi ve sana hayır cevabı vermesi zor olacaktır inan bana.

taktik 3

şimdi bu ilginç bir bilgi olacak. şaşırmayın, çünkü gerçekten yapılmış bir deneye dayanıyor.

işyerinde herkesin çok pis kullandığı bir ortak alan var diyelim. ya da evde çocuğunuz odasını sürekli dağıtıyor ve kapalı odasında bazı yaramazlıklar yapmasından korkuyorsunuz. iş yerinde patronunun ve çocuk odasında anne babanın gözleri tam da aşağı bakan büyük resimlerinin duvara asılması çok işe yarayabilir. çünkü insanlar kendilerine bakan gözleri hissettikleri zaman daha düzgün ve ahlaki davranırlar. garip ama gerçek.

devlet dairelerinde o ülkenin yöneticilerinin resimlerinin duvarlara asılması da boşuna değildir.

kısacası insanlara sanki birisi onları izliyormuş hissini verecek resimler kullanın.
hele bu kişilerin resimleri otorite figürleri olursa daha da iyi olur.

taktik 4

insanlar bedensel olarak yoruldukları zaman ve üstelik karınları da açsa zihinsel dirençleri azalır. böyle bir durumda çok daha kolay ikna olurlar ve normalde hayır diyecekleri şeylere evet diyebilirler. beyin çok fazla enerji harcayan bir organdır ve yorgunlukla açlıktan ilk o etkilenir.

bu sebeple filmlerde görürsünüz, polis sorgularında kişinin direnci kırılsın diye sorguya çekilenler uykusuz ve aç bırakılırlar. ya da yine, filmlerde bazı kötü niyetli gruplar beyin yıkamak için müritlerini oruç ve fiziksel yorgunluk oluşturacak angaryalara yöneltirler. yani bu taktik bilinir.

bu sebeple siz siz olun, özellikle önemli konularda yorgun ve açken hiçbir şey imzalamayın ve hiç bir şey hakkında kesin karar vermeyin. önce bir güzel karnınızı doyurun, bir güzel uyuyun ondan sonra karar verin.

evet sevgili dostlar, taktikler bu kadar.

son tavsiyem

kişisel gelişim ve psikolojik konulara ilgi duyuyorsanız içinde ilginç konulu videolar bulunan bir youtube kanalım var. buraya abone olmak kendine yapabileceğin hoş bir iyilik olabilir. bir bak istersen, gene de karar senin:

sevgilerimle...