Sonic ve Rayman Gibi Oyunları Daha Çok Sevmemiz İçin Kullanılan Ufak Yazılım Hilesi
neden bazı platform oyunlarını daha çok sever ve oynamak isterdik de, bazılarından pek keyif almazdık? işte bu sorunun cevabı programcıların yaptığı ufak bir numarada yatıyor.
coyote time nedir, kısaca açıklayalım
bir zamanlar, oyun piyasası daha bu kadar gelişmemişken platform oyunlarla daha çok karşılaşıyorduk. mario, sonic, rayman gibi oyunlar bu türün en sevilenlerindendir. pek çoğumuz uzun saatleri bu oyunlarla geçirmişizdir. bu oyunların pek dikkatimizi çekmeyen bir özelliği var: programcılar oynanabilirliği arttırmak için bu gibi platform oyunlarına ufak bir özellik ekliyorlar.
bilirsiniz, platform oyunlarında 2d bir evrende koşar, atlar ve zıplarsınız
en problemli durumlardan birisi koşarak gelip platformun ucundan karşıya zıplamaktır. uygun zamanlamayı ayarlamak önemlidir. fakat yukarıda ismi geçen, çoğumuzun sevdiği oyunlarda kolay kolay o zıplama anında aşağı düşmezsiniz. bunun sebebi coyote time'dır.
yazılımcılar oyunu, koşarak gelip atlarken platformun ucundan düşmenizi engelleyecek şekilde yazıyorlar. tam atlama anında platformun ucundan biraz daha ileride yani "boşlukta" durabiliyorsunuz. bu aralık çok küçük olduğu için gözünüz kolay kolay fark edemiyor. bu ufak yazılım değişikliğine de looney tunes karakteri olan wile e. coyote'nin (road runner'ı yakalamaya çalışan çakal) koşup koşup uçurumdan düşerken asılı kalmasından esinlenerek coyote time demişler.
çalışmalarda bakılmış ki coyote time içeren oyunları kolay düşmediğimiz, çabucak yenilmediğimiz ve oyun sürekliliği sık sık aksamadığı için daha çok seviyormuşuz.