SAĞLIK 23 Şubat 2024
18,4b OKUNMA     332 PAYLAŞIM

Son Yıllarda Artış Gösteren 'E-Sigara Sağlığa Zararlı' Haberlerinin Kaynağı Nedir?

Her yıl haber sitelerinde bolca gördüğümüz "e-sigara sağlığa zararlı" haberlerinin bir aslı astarı var mı? Bu haberlerin çıkmasına sebep olan nedir? Bir bakalım.

e-sigara... evalı hastalığına neden olduğu söylenen ve gerçekten de neden olduğu kanıtlanmış sigara tıngırdaçıdır.

"peki nedir bu evalı?" diyerek internet diyarında araştırmaya başladım. düz dünyacıların kanıt olarak youtube videolarını göstermesinin aksine ben bu araştırmamda doktorların açıklamalarını ve bilimsel makaleleri baz aldım.

ilk olarak 2019 yılında tıp literatürüne giren bu hastalık amerika'da ortaya çıkıyor ve hastalığa neden olan madde vitamin e asetatı olarak belirleniyor. vitamin e asetatının tüm e-sigara likitlerinde bulunduğu iddia ediliyor. kaynak

Evalı: Elektronik sigara kullanımına bağlı olarak akut akciğer hasarı, akciğerlerde iltihaplanma ve yaralanmaya neden olan inflamatuar bir hastalık.

burada aklımda ilk soru işaretleri belirmeye başladı. 1 yıllık bir e-sigara içicisi ve kendi likitimi kendim yapan biri olarak acaba bu asetat denen madde, likitlerin ana bileşeni olan bitkisel gliserin ve propilen glikol maddelerinin içinde mi var diye araştırdım... cevap veriyorum: ikisinin içinde de böyle bir madde yok. "peki bu madde neden likitlerde var olduğu iddia ediliyor?" sorusunu sorarak şu cevaba ulaştım: e-sigara yoluyla kafa bulmak isteyen bir grup illinois'lu genç, kenevirden elde edilen thc maddesinin kıvamını arttırmak için bu asetat bokunu likite karıştırıyorlar. (ya da bu şekilde hazır likit alıyorlar.)

sonuç ölümler ve evali hastalığı...

her yıl düzenli olarak gündeme düşen e-sigara çok zararlı söyleminin altında yatan gerçek bu. istediğiniz kadar araştırın, bu konuda çıkan haberlerde sürekli 2019, thc ve vitamin e asetatı ifadelerini bulacaksınız.

sonuç: nikotin zararlıdır, bağımlılık yapar, sigara ve elektronik sigaradan gençleri uzak tutmak gerekir. esigara masum değildir ancak 1 yıl öncesine kadar günde 1 paket sigara içen 45 yaşında kıçındaki kılları ağarmış biri için merdiven altı likit almamak, vozol denen aroma bombasından uzak durmak kaydıyla kötünün iyisi bir alternatif olabilir.

kaynaklar: 1 / 2