EDEBİYAT 10 Aralık 2018
77,1b OKUNMA     788 PAYLAŞIM

Siyasi Konularda Ufkunuzu Epey Açacak Kitaplar

Siyasi konularda kendini geliştirmek isteyenler için oldukça işe yarar kitap önerileri.
iStock

han melik sasani - payitahtın son yıllarında bir sefir

iranlı sefirin gözünden osmanlı devleti'nin son günlerine bakış.

matthew smith anderson - doğu sorunu (1774-1923)

günümüzde de devam etmekte olan bu sorunun tarihi derinliklerine inmek isteyenlere.

celal metin - emperyalist çağda modernleşme (türk modernleşmesi ve iran 1800-1941)

iki devletin çektiği sancıların birbirine çok benzediğini önümüze koyan bi eser.

ismail raci el faruki / luis lamia el faruki - islam kültür atlası

islamın aslında nasıl olması gerektiğini net şekilde anlatıyor. günümüzde islam mı yaşanıyor?

ervand abrahamian - modern iran tarihi

iran'ın başından geçen siyasi süreçler ortaya koyan eserdir. okuyup ders alsak da başımıza gelmese diyorum da kime diyorum neyse.

cemal kafadar - kim var imiş biz burada yoğ iken

hocamızın harika anlatım tarzıyla osmanlı sosyal hayatla ilgili 4 ayrı makale. kitapta benim de ilgimi çeken "duyguların tarihi olur mu?" sorusuna cevap buluyorsunuz.

cemal kafadar - iki cihan arifesinde osmanlı devletinin kuruluşu

bu kez osmanlı'nın kuruluşuyla ilgili tartışmalara kendi yorumlarıyla renk katmakta.

hans kohn - panislavizm ve rus milliyetçiliği

osmanlı'nın başını yiyen sorunun temelini merak edenlere.

george orwell - hayvan çiftliği

öyle bir kitap ki okula başlamamış çocuklara masal niyetine oku, daha büyüklerine hikaye kitabı olarak getir okut, üniversite de felsefeci, tarihçi, iktisatçı olan öğrencilere sınavda soru olarak sor ne bileyim en ünlü filozofa ver sabaha kadar yorum dinle. böyle bir kitap başka lafa gerek yok.

bahriye üçok - islam devletlerinde türk naibeler ve kadın hükümdarlar

türk tarih araştırmalarına bakarsak kadınlarla ilgili yazılan eser sayısının bir elin parmağını geçmediğini görebiliriz. onun için bu eser kadınların siyasi alanda da etkili olduğunu göstermektedir.

cüneyt kanat - ortaçağ türk devletlerinde suç ve ceza

tarih yazıcılığımız da kötü olan olayları eserlerde ufak bir paragraf halinde görüp, iyi olan olayları ise sayfalarca yazıp okuruz. e tabii hoşumuza da gider koca mohaç meydan savaşını iki saatte bitirdik uzunca yazmayalım mı? yazalım tabii de o dönemler boyunca hiç kötü şeyler olmadı mı ? işte cevabı buradaki eserde yatıyor. türk tarihinde suçluların cezalandırılma şekillerini bilimsel bir dille bize anlatıyor. şahsen okuyunca ufkum epey genişlemişti.

ali yıldırım - osmanlı engizisyonu zulmün tarihi

bu da üstte anlattığım gibi kötüyü gösteren eserlerden diğeri elde tutulur başkada yok piyasada idare etmek lazım.

abdülkadir inan - şamanizm

konu üzerine ülkemizde yapılan en derli toplu araştırmadır. şamanlar çok farklı kafadalar içine girip fazla durmadan çıkmak lazım.

mehmet fuat köprülü - osmanlı imparatorluğunun kuruluşu

bu kitabı okumadan kafalardaki osmanlı'nın kuruluş bilgisi daima eksik kalır. mutlaka, kesin, yüzde yüz okunması gerek. buradan osmanlı tarihi-1 ders hocama selamlar.

cemal kutay - osmanlı'da mizah

zevkle okuduğum kitaplardan biridir. ne de olsa mizahta var işin içinde. kitaptaki hikayenin birinden ufacık alıntı " milyonla çalan yine gemisini kurtaran kaplan olacak, birkaç kuruş çalabilen ahmak da böyle itile kakıla hesap vermeye sürüklenecek. bu iş böyle gelmiş böyle gider.."

feroz ahmad - modern türkiye'nin oluşumu

kitap girişte türkiye asker toplumu mu? sorusuyla başlamakta ve 1950'den sonraki siyasi süreci anlaşılabilir bir şekilde yorumlamaktadır.

edouard driault - napoleon'un şark siyaseti

bir döneme damgasını vurmuş siyaset adamının doğu politikasını net şekilde anlamamızı sağlayor. ne de olsa tercümesi mehmet fuat köprülü tarafından yapılmış bu bile ne denli önemli bir eser olduğunu gözler önüne seriyor.

bernand lewis - ortadoğu

günümüzde bataklık olarak nitelendirilen bölgenin temel dinamiklerini kavramamızı sağlayacak türden bir eserdir. bugünü anlamak için düne bakmak lazım.

bernard lewis - modern türkiye'nin doğuşu

osmanlı'nın son dönemdeki sancılarıyla birlikte ortaya çıkan yeni devletin ayakta durma mücadelesini bir çırpıda okuyacaksınız.

marc ferro - sömürgecilik tarihi (13 y.- 20 y.)

en büyük şeytan insanoğlunun ta kendisidir. çünkü güç, iktidar, para, altın, petrol için her şeyin yapıldığı bir dünyada yaşıyoruz.

stefanos yerasimos - milliyetler ve sınırlar

dünya denilen yuvarlak top içinde yeriniz olması için gerekli olan en önemli unsuru millet olmanın önemi ve onun için verilen mücadeleler gerilim filmi gibi.

niyazi berkes - türkiye'de çağdaşlaşma

alanında yazılmış olan en iyi kitaplardan biridir. tarihle ilgilen kişilerin mutlaka duyduğu bir eserdir. bana göre anlatımı harika olup ilgisi olan kişilerin severek okuyacağı türden kitaptır.

andrew heywood - siyaset

iktisadi ve idari bilimler fakültesinde okuyan kişilerin bu kitapla kuvvetli bağı bir bağı vardır. kitapla benim tanışma hikayemden bahsetmek istiyorum. üniversitede bölüm dışı seçmeli dersi alma zorunluluğumuz olduğundan alınabilecek dersler arasında kamu yönetiminden siyaset bilimi dersi vardı. biz de arkadaşlarla tamam alalım ne de olsa bizim alana yakın hallederiz dedik. dersler başladı arada derse gelip gidiyoruz ama elimizde kaynak kitap falan yok vize dönemi geldi çattı. dedik bölümden birini bulalım bize kitaptan sorumlu olduğumuz yeri göstersin. gittik o gün kitapla yüz yüze geldim. belli kalınlığı olan üzerinde koca siyaset yazılı bir kitap. çalışmaya başladığım da kitabın siyasetle ilgili her şeyi bünyesinde taşıdığını net şekilde gördüm. okuması zor ama bir o kadar da keyifli kitaptır. neyse bitiriyorum o dönem derse zorda olsa verdik ama sonrasın da epeyce haşır neşir olacağım bir kitap hayatıma girmiş oldu. siyasete atılacak kişiler bu kitabı baştan aşağı okursa önlerinde ki kapıların daha hızlı açılacağını görürler.

daniel yergin - petrol

topraktan fışkıran kara sıvının yüz yıldan beri tüm insanoğlunun kaderini etkilemesinin hayret verici hikayesi. öyle bir solukta okunup bitecek kitap değildir. birkaç soluk gerekebiliyor.

halil inalcık / mehmet seyitdanlıoğlu - tanzimat

osmanlı dönemi tanzimat sürecini farklı bakış açılarıyla önümüze döken eserdir. içinde barındığı makaleler tanzimatın ne olduğu hakkında bize bolca bilgi vermektedir. halil inalcık hocamızın yazmış olduğu ilk makale " tanzimat nedir?" ufkumuzu epeyce katlara çarpıyor.

halil inalcık - devlet-i aliyye osmanlı imparatorluğu üzerine araştırmalar

üç ciltlik koca bir hazinedir. osmanlı ile ilgili haşır neşir olanların elinin altında mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum.

halil inalcık - tarihe düşülen notlar

halil inalcık hocamızın tarih üzerine yazmış olduğu türlü türlü makalelerinin hepsinin bir arada toplandığı 2 ciltlik eserdir. tüm eserleri toplayıp bir araya getiren kişinin önünde saygıyla eğiliyorum. tabii ki koca bir ömür bıkıp usanmadan bunları yazan hocamızın da ruhu şad olsun.

suraiya faroqhi - orta halli osmanlılar

sürekli siyasi tarih okumak istemeyen ve o devleti devlet yapan halkın neler yaşadığına göz atmak isteyenleri buraya alabiliriz.

arzu terzi - bağdat ve musul'da abdülhamit'in mirası petrol ve arazi

bilimsel araştırma yöntemleri kullanılarak yazılan kaliteli bir eserdir. ıı. abdülhamit'in geleceği görerek bugünkü musul ve çevresinde araştırmalar yaptırarak petrol çıkabilecek yerlerin haritasını çıkarttırması taktire şayandır. neyse ben gidenlerin yerine soğuk bir su içtim sizde öyle yaparsınız artık.

alan palmer - bir çöküşün yeni tarihi (osmanlı'nın son 300 yılı)

yabancı akademisyenler arasında osmanlı'nın son dönemini iyi analiz ederek yazan birkaç kişiden biridir. okurken akıcılığına kapılarak hemen bittiğini göreceksiniz.

tevfik çavdar - türkiye'nin demokrasi tarihi 1839-1950

alanında yazılmış derli toplu eserlerden biridir. konu hakkında merak içinde olanların mutlaka göz atmasını tavsiye ederim.

aydın yalçın - iktisadi doktrinler ve sistemler tarihi

bu konu üzerine ortaya çıkan akımları derinlemesine inceleyen bir eserdir. kitabı okurken çok yoğun bilgilerle karşılaşacağınız için ufkunuz şahlanacaktır.

kemal h. karpat - osmanlı'dan günümüze kimlik ve ideoloji

kitabı okumaya başlamadan önce türk siyasi hayatı iyice okunup sindirilmelidir. çünkü olayları birçok boyuttan ele alıp derinlemesine incelediğinden süreç hakkında bazı bilgileri bilmemek konudan kopmamızı neden olmaktadır. yoğun bir kitaptır ama okunmalıdır.

robin george collingwood - tarih tasarımı

tarihsel felsefenin ne olduğunu, ne zamandan beri yapıldığını bize gösteren eserdir. tarihe farklı bir bakış açısı getirmenizi sağlar.

ahmet rıza - batının doğu politikasının ahlaken iflası

hıristiyan dünyasının islam dünyasına başından beri yürüttüğü nefret politikasını osmanlı aydının gözünden dinlemek isteyenler için.

alaeddin şenel - siyasal düşünceler tarihi

roma'da , eski yunan'da, latin uygarlıklarında, bizans'ta, ortaçağ uygarlıklarında, yeni çağ uygarlıkların da siyasal düşünceye katkı yapanların kim olduklarını ortaya döken kitaptır.

ismail cem - türkiye'de geri kalmışlığın tarihi

harika bir kitap olup ufkunuzu sayısız derecede katlayacaktır. kitabın giriş kısmının son paragrafı herşeyi özetler niteliktedir. "türkiye'nin geri kalmışlığı, bir afrika ülkesinin geri kalmışlığı gibi değildir. koca bir geçmişi ve geleceği olan, sağlam temelleri hala direnen ve kendini ileriye götürecek birikimi çeşitli alanlarda gerçekleştirmiş bir toplumun geri bıraktırılmışlığıdır." okuyun, okutun ve herkese önerin.

atilla ilhan - batının deli gömleği

kitabı okuyanlar bana hak verecektir. kitap 70'lı yılları öyle bir güzel anlatıyor ki hayran olamamak elde değil. o gün bu ülke neler yaşadıysa bugün de ona benzer şeyler yaşamakta okuyup ders alsak belki aynı hatalara düşmeyeceğiz ama kime söylüyorsun ki bunu. okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor diyen profesörlerin bulunduğu memleketteyiz.( profesör: yüksek öğretim kuruluşlarında en üst aşamada olan öğretim üyesi ya da bir işi en iyi bilen yapan kimse. / türk dil kurumu)

etienne balibar / immanuel wallerstein - ırk ulus sınıf

millet olgusunun temel yapı taşlarını öğrenmek isteyenler için biçilmez kaftandır.

mustafa akdağ - türkiyenin iktisadi ve içtimai tarihi

osmanlı ekonomik yapısı hakkında yapılan üst düzey araştırma eseridir. ekonomiyle ilgili her türlü biliye ulaşmak mümkündür.

mustafa akdağ - türk halkının dirlik ve düzenlik kavgası

osmanlı devletinde bozulmanın aslında en güçlü olarak gösterilen kanuni sultan süleyman döneminde başladığını gözler önüne sermektedir. osmanlı'yı yıkılışa götüren nedenleri fazla uzakta aramayın alın elinize bu kitabı yeter.

turgut özakman - atatürk, kurtuluş savaşı ve cumhuriyet kronolojisi

kitaba cumhuriyet dönemi kütüphanesi diyebiliriz. ufku nerelere çıkardığını siz düşünün artık.

şevket pamuk - osmanlı imparatorluğu'nda paranın tarihi

osmanlı da enflasyon var mıydı?, varsa ne düzeydeydi, halka yansıması nasıldı gibi bir dünya soruya cevap veren bir eserdir.

reşat ekrem koçu - tarihte istanbul esnafı

osmanlı tarihi birçok tarihçi için siyasi süreçlerden ibarettir. ancak o tarihte halk neler yapmakta, kahvede otururken neler konuşmakta, kumaş satan esnafın sıkıntıları nelerdir gibi sorulara cevap verebilecek türden sosyal tarih araştırmasıdır. zaten reşat ekrem koçu'yu bilenler bu alanda tek olduğunu bilirler.

edward hallett carr - tarih nedir

tarih nedir? sorusuna kafa yoran ve felsefi açıdan inceleyen dünyaca ünlü bir kitaptır. tarihe merak duyanlar mutlaka okumalı diyebilirim.

ilber ortaylı - türk teşkilat ve idari tarihi

birçok kişi hocamızın bilgi birikimi olarak ne denli zengin olduğunu bilmektedir. bu eserinde arşiv belgeleri eşliğinde devlet kurumlarının işleyişini net şekilde öğrenmemizi sağlamaktadır. konuya ilgi duyanların elinde olması gereken türde bir eserdir.

hagop mintzuri - istanbul anıları 1897-1940

şahsen kendim bir dönemi çıplak gözle görmüş ve gördüklerine kaleme almış yazarların eserlerini okumaya bayılıyorum. çünkü o dönemle ilgili başka hiç bir yerde karşına çıkamayacak olayları öğrenmenizi sağlıyor. bu kitapta o türden çıplak gözle istanbul'a bakmanızı sağlıyor.

muazzez ilmiye çığ - uygarlığın kökeni sümerliler

lafa ilk önce bir asrı deviren hocamıza allah sağlık , sıhhat versin duasıyla girmek isterim. kendini bir ömür tarihe adamış yüce bilim insanıdır. kendisini bilenler bana hak vereceklerdir. size kitaptan öğrenebileceğiniz bilgilerden bahsetmek istiyorum. sadece iki örnek vereceğim. ilki tarihte açılan ilk okul hangisidir?, ikincisi ise tarihte açılan ilk okul da sorulan ilk sınav soruları nelerdir? ultra kaliteli bilgi buna derim.

vo nguyen giap - vietnam halk savaşı

birlik olunduğunda her şeyin üstesinden gelinebileceğini gösteren halkı anlatan çarpıcı bir eserdir. bombardıman uçaklarıyla her yeri dümdüz etmekle savaş kazanılmıyor.

aleksandr soljenitsin - gulag takımadaları

sovyetlerin hapishane kamplarında insanlara yaşattığı vahşeti tüm çıplaklığıyla önümüze koymaktadır. o dönem de çığlıklarını hiç kimseye duyuramayan insanlar bu kitap sayesinde çığlıkları tüm dünyaya seslerini duyurmuştur. onun için okurken sanki sovyet tankının arkasında gizlenmiş şekilde tüm çığlıkları duyuyormuş gibi oluyorsunuz. okumalı, okutturmalı.

Edebi Yönünden Ziyade Verdiği Bilgilerle Öne Çıkmış Kitaplar