SİNEMA 15 Mayıs 2020
43,2b OKUNMA     742 PAYLAŞIM

Sinema Tarihinin, Değeri En Bilinmeyen Yönetmeni: John Carpenter

Film müziklerini kendi yapan, istediği bütçeyi bulamamasına rağmen kısıtlı imkanlarla taş gibi filmler çeken bu ikonik yönetmeni tanıyalım.

Kimdir?

john howard carpenter (d. 16 ocak 1948), abd'li efsanevi yönetmen, senarist, müzisyen ve yapımcı. filmleri genellikle korku ve bilim kurgu tarzındadır. bu nedenle, lakabı "the master of horror" yani "korku ustası"dır. en ünlü filmi 1978 yılında çekilen ve bir seri haline gelen cadılar bayramı - halloween filmidir. escape from new york (1981), assault on precinct 13 (1976), the thing (1982), christine (1983), big trouble in little china (1986), prince of darkness (1987), they live (1988) ve in the mouth of madness (1995) gibi başka ünlü filmleri de vardır. kendisi, nevi şahsına münhasır bir sinemacıdır. zira oldukça düşük bütçelerle (örneğin halloween filmi 300.000 dolar, assault on precinct 13 filmi de 100.000 dolar bütçeyle çekilmiştir) ve b sınıfı filmler çekmesine karşın, çok iyi gişe oranlarına ulaşmış ve kendine has bir tarz oluşturmuştur.

ayrıca filmlerinin müziklerini kendisinin yapması anlamında da özgün bir isimdir. son olarak, siyasal açıdan da ilginç bir isimdir. örneğin, they live (1988) filmi, slavoj zizek'in analizlerine de konu olan anti-kapitalist ve reagan yönetimi karşıtı bir yapım olarak yorumlanmıştır. buna karşın, carpenter, kaos ve şiddetten oldukça hoşlanıyor gibi vahşet dozu yüksek filmler çektiği için, genellikle sağcı olduğuna dair kanılar vardır.

The Thing

Önemli özellikleri

gerçekten de hollywood'da bir türlü hak ettiği saygıyı görememiş müthiş yönetmen/müthiş müzisyen. neredeyse hiç vasat filmi yoktur. özellikle filmlerinin açılış sahnelerini o kadar iyi tasarlar ki her biri neredeyse bir mühendislik eseridir.

tabi filmlerine yüksek bütçe bulamadığı için prodüksiyon kaliteleri düşüktür, buna bağlı olarak sanki kalitesizmiş gibi bir izlenim uyandırabilir. halbuki düşük bütçelerle harika eserler ortaya koymuştur.

ayrıca kendisinde çok ciddi bir wide angle prime lens/cinema lens saplantısı vardır. kameralarında mutlaka bu lensleri kullanır, o yüzden filmlerinde bolca lens flare görülür.


bir de kendisi habersizce bir sürü yeşilçam filminin müziklerini yapmıştır. daha doğrusu kendisinin kendi filmleri için yaptığı müzikler türk yapımcılar tarafından telifsiz/izinsiz olarak yeşilçam filmlerinde kullanılmıştır. bir yeşilçam filminde gerilimli bir sahne varsa, disco/dans sahnesi varsa, tecavüz sahnesi varsa, aksiyon sahnesi varsa mutlaka john carpenter müzikleri kullanılır.

bazıları türk filmlerinde kullanılan müzikleri için telif aldığı gibi ilginç bir düşünceye kapılmış. yok tabii ki öyle bir şey, adamın haberi bile yoktu.

aksiyon dolu filmlerinde bile alttan alta derin sorular sorar ve bunu gayet doğal şekilde yedirir hikayeye. lovecraftian bir atmosfer, çoğu filminin tonunu oluşturur.

her neyse, çağımızın en büyük yönetmenlerinden biridir john carpenter, severiz sayarız, sevmeyenleri the thing yer, sutter cane siler, snake vurur, christine çarpar (ısrarla cadde üzerinde koşmaya devam ederseniz).

İlginç bir not

nuri alço tema müziği olan the end isimli çalışması aslında carpenter'ın assault on precinct 13 için yaptığı müziğin the splash band isimli bir alman grubu tarafından yapılan disko versiyonudur. film müziklerini maliyeti daha ucuza kotarmak için kendi bestelemiş, pek çoğunda da alan howarth ile birlikte çalışmıştır. bol synthesizer'lı minimalist müzikleri, film isimlerinin üstüne ismini koyma takıntısı, ve b-film/korku türünden vazgeçmeyişi ile auteur olarak kabul edilebilir.

Bonus: En İyi Carpenter film müzikleri

Nevrotikliğin Yıkılmayan Kalesi Woody Allen'ın En İyi Filmleri

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?