YEME İÇME 19 Temmuz 2023
23,2b OKUNMA     277 PAYLAŞIM

Sıcak İklimlerde Acının Çok Sevilmesinin İlginç Evrimsel Açıklaması

Meksika, Hindistan gibi ülkeler ve Gaziantep, Adana, Şanlıurfa gibi şehirlere baktığımızda acı tadın çok sevildiğini görüyoruz. Buraların ortak özellikleri ise sıcak yerler olmaları.

ülkeyi kasıp kavuran bu sıcak günleri yaşarken, aklınıza hep gelen ama bir türlü anlam veremediğiniz o sorunun cevabını buluyoruz bugün. hissedilen sıcaklığın yaz döneminde 40 dereceyi geçtiği adana, gaziantep, şanlıurfa gibi güney şehirleri neden acı tüketmeyi bu kadar seviyor? ve daha önemlisi, en sıcak günlerde bile acı yemekten vazgeçilmiyor bu şehirlerde?

evvela, hemen dünyaya bakıyoruz. acıyı ve diğer çeşitli baharatları yoğun kullanan iki sıcak ülke çıkıyor karşımıza: hindistan ve meksika. yani, bizim ülkeye özgü bir durum da değil. haliyle, aklımıza şu soru geliyor: sıcak bölgelerde acı yemek özel bir fayda mı sağlıyor?

hayatınızın en az bir noktasında dikkatinizi çekmiş olacağı üzere, sıcak havada besinler çok daha hızlı bir şekilde bozulur. neden? çünkü yüksek sıcaklıklarda bakterilerin besinleri parçalayan enzimleri çok daha etkin çalışır. buzdolabı gibi soğutma teknolojilerinin yaygınlaşmasının insanlık tarihinde pek yeni olduğu da göz önünde bulundurulursa yiyecekleri bozulmadan koruyacak önlemlerin alınmasının geçmiş dönemde ne kadar önemli olduğunu anlayabiliriz. hele ki, sağlık hizmetlerinin gelişmediği dönemlerde ishal gibi rahatsızlıkların ölümlerle sonuçlanabildiğini hesaba katarsak....

acı biberin içerisinde alkoloid grubundan kapsaisin maddesi bulunur. ve bu etken madde antimikrobiyal etkiye sahiptir. cornell üniversitesi'nde paul sherman'ın ekibiyle yaptığı çalışmaya göre kapsaisinin yiyeceklerde bulunan mantar ve bakterilerin %75'ini öldürdüğünü ya da çoğalmasını önlediği raporlanmıştır. dolayısıyla, sıcak iklimlerde acı tüketiminin fazlalığı insanların hayatta kalma ihtimalini artırması itibarıyla günlük yaşam ve kültürü etkileyen önemli bir evrimsel adaptasyondur.

kaynak