DOĞA 28 Haziran 2021
18,6b OKUNMA     585 PAYLAŞIM

Şehir Merkezlerinde Hava, Ağaçlık Alanlara Kıyasla Neden Daha Geç Soğur?

Yazın şehirdeki bir evde kalmışsanız sıcaklar daha bir bunaltır insanı. Aynı saatlerde ormanlık bir alan ise çok daha ferahtır. Peki neden, hiç düşündünüz mü?
iStock

beton yığını şehirlerin geceleri soğumaması ufkunuzu açabilir

normalde yaz mevsiminde gün boyunca güneş tepedeyken havalar ısınır, güneş battıktan sonra da hızla serinlemeye başlar ve geceyarısı olmadan hava çoktan serinlemiş olur ama türkiye'deki çoğu şehirde güneş battıktan saatler sonra hava hala sıcak olmaya devam ediyor. bunun sebebi şehirlerimizin çoğunun beton ve asfalt yığını olmasıdır.

toprak bir yüzey güneşten gelen ısıyı içine çeker ve aşağı katmanlara gönderir, aynı zamanda mevcut ağaçlar da mevcut ısının bir kısmını fotosentezde kullanır ve klima etkisi yaratır. toprağın ve ağaçların olmadığı yerlerde yani şehir merkezlerinde beton güneşten gelen ısının bir kısmını tutar ve saatler boyunca yavaş yavaş yeniden yansıtır. böylece güneş battıktan saatler sonra bile güneşin ısısı şehirlerde dolaşmaya devam eder.

güneşli bir günde çıplak ayakla beton üzerinde yürüyenler ne dediğimi daha iyi anlayacaktır. betondan oluşan şehirlerin sıcak havayı uzun süre muhafaza etmesine "urban heat island" veya "heat island effect" (ısı adası etkisi) deniyor. şehirlerin beton yapısının o sehrin yaşadığı sıcaklığı özellikle gece güneş battıktan sonra 3 dereceden 10 dereceye kadar arttırabildiği biliniyor:


beton yapılar aynı zamanda suların absorbe edilmesini de engeller ve nem oranını yükseltir. böylece sıcaklığın hissedilen etkisi daha da kötüleşir.

(bkz: ısı adası etkisi)
(bkz: izmir sıcağı)
(bkz: istanbul sıcağı)
(bkz: antalya sıcağı)