SEYAHAT 14 Eylül 2017
336b OKUNMA     1517 PAYLAŞIM

Schengen Vizelerinde Verilen Kalma Süresine Dair Herkes Tarafından Yanlış Bilinen Bir Bilgi

Schengen vizesi, Türklerin Avrupa seyahati için oldukça uğraştırıcı bir prosedür. Schengen vizesinde verilen kalma süreleri ise oldukça kısıtlı. Sözlük yazarı "nesilsiz", bu noktada herkesi aydınlatacak bir bilgi paylaşımında bulunmuş. Erkenden bittiğini sandığımız Schengen vizelerine dair sizi sevindirecek o bilgiye bakalım.
iStock


ön bilgi: aşağıdaki bilgiler hollanda'ya girişimde bizzat hollanda pasaport polisi tarafından da teyit edilmiştir.

duration of stay, çoğu kişinin bildiğinin aksine; vize geçerlilik süresi içinde size verilen toplam kalma hakkı değil, giriş gününüzden geriye doğru sayılan 180 gün içinde size tanınan kalma hakıdır. (çok girişli / iki girişli schengen vizeleri için)


şöyle açıklayalım; 1 senelik, 90 gün kalma süreli ve multiple entry bir schengen vizeniz var. schengen vizeniz ile 1 ocak - 1 şubat arasında 30 gün schengen bölgesinde kaldınız. daha sonra 1 haziran-1 temmuz arasında da 30 gün schengen bölgesinde kaldınız. eylül ayında schengen bölgesine girdiğinizde 30 gününüzün kaldığını sanıyorsunuz değil mi? hayır arkadaşlar, geriye dönük 180 günlük periyod hesaplanacağı için, 60 gün daha kalma hakkınız var. 

yani iyi bir planlama ile, 1 sene - 90 günlük vize ile toplam 180 gün schengen bölgesine kalınabilir. 

aynı şekilde, 2 sene - 90 günlük bir vize ile de toplam 360 gün schengen bölgesinde kalınabilir. zira her 180 günde duration of stay'iniz 90 gün olarak yenilenmektedir.

uzun yıllardır çok sayıda vize almış bir kişi olmama rağmen bu bilgiyi yeni öğrenmem üçüncü gözümün açılmasına, beynimin aydınlanmasına sebep oldu. eminim birçoğunuz da benle aynı durumdasınızdır.

konuyu ab'nin kendi kaynaklarından da araştırdım ve durum gerçekten de böyle. hatta adamlar bunun için bir hesaplayıcı yapmışlar ve bu hesaplayıcı schengen sınır polislerinin de kullandığı hesaplayıcı; https://ec.europa.eu/…ulator/calculator.htm?lang=en

eğer benim yazdıklarım yeteri kadar net değilse şuraya da göz atabilirsiniz;

http://www.kutubaligi.com/…-oturma-suresi-ne-demek/