HAYVANLAR 12 Şubat 2019
41b OKUNMA     723 PAYLAŞIM

Savaşta Yaralanan Arkadaşlarının İmdadına Hızır Gibi Yetişen Matabele Karıncaları

Yardımlaşma ve tıbbi müdahalenin sadece insanlarda olmadığını kanıtlayan Matabele (latince: megaponera analis) karınca türü, doğaya inancını tazeliyor insanın.

matabele karıncalarının yara bakımı yaparak arkadaşlarını iyileştirmesi ufuk açıcıdır.

öncelikle bu karınca türü hakkında biraz bilgi verelim. genellikle sahralatı afrika'da yaşarlar. yaklaşık 20 milimetre uzunluğunda olup dünyanın en büyük karıncalarından biridir. bilimsel adı megaponera analis'dir. bir yuvanın büyüklüğü, koloninin bulunduğu yere ve yaşına bağlı olarak 440 ila 2300 yetişkin karınca arasında değişmektedir. yeni bir koloni kurulacağı zaman yeni kraliçe adayı, bir kaç işçi karıncayı alır ve koloniyi kurar.

gelelim bu karıncaların davranışlarına

öncelikle, bu karıncalar tamamen kooperatif halde hareket etmektedir. yuvanın savunmasını birlikte yapmaktadırlar. en büyük düşmanları termitler ile sık sık savaşa girerler. bu savaş sonrasında yaralanan her karınca diğerleri tarafından yuvaya taşınır ve tedavi altına alınır. yaralı karıncayı, arkadaşları sırt üstü yatırarak yaralı bölgelerini 4 dakika boyunca şiddetle yalar ve tedavi esnasında ön bacaklarını da havaya kaldırarak yüksekte tutar.
ilk yardım, ağırlıklı olarak yaralanmadan sonraki ilk bir saat içinde meydana gelir. yaralanan karıncaların ölüm oranı, % 80 iken tedavi ile bu oran % 10'a düşer.


yaralanan karıncalar bir feromon ile yardım çağrısı yaparlar. bu feromonu algılayan yuva arkadaşları onu arar ve yuvaya taşır. bir veya iki bacağını kaybeden karıncalar tedaviden sonra 4-5 ayak ile yaşamaya ve yuvadaki görevlerini yerine getirmeye adapte olurlar. ilave olarak; bu ilk yardım sadece hafif yaralanan karıncalar için uygulanıyor, 4-5 bacağını kaybedenler ise geride kalıyor. yani karıncalar öncelik sırasını da belirleyebiliyor.

karıncaların bu davranışı, insanlar dışında sağlık uygulamasını böylesine sistematik bir şekilde yapan ilk tür olarak tarihe geçmiştir.

kaynak

Çok Uzun Yaşayan Devasa Sekoya Ağacı ve İlginç Özellikleri