SAĞLIK 18 Mart 2020
40,4b OKUNMA     556 PAYLAŞIM

SARS, COVID-19 ile Akraba Olmasına Rağmen Neden Küresel Bir Salgın Olamadı?

Evet, 2003 yılının SARS salgını da farklı ülkelerde görüldü ancak Koronavirüsün yarattığı büyük etkiyi yaratmadı. Sebeplerini kısaca anlayalım.

sars çok çabuk şekilde belirtileri çıktığı için hemen tespit edilip önlemleri alındı. oysa covid-19'unki 2 haftayı bulabiliyor. öyle olunca da enfekte olmuş bir çinli hastalık belirtileri vermeden virüsü başka ülkelere taşıyabiliyor. şimdi gelelim kısaca işin teknik kısmına.


sars ve diğer corona virüslerden farklı olarak covid-19, protein üzerinde furin adı verilen bir konakçı hücre enzimi tarafından aktive edilen bir bölgeye sahip. bu furin akciğer, karaciğer, ince bağırsaklarda bulunur. dolayısıyla covid-19, aynı anda birçok organa saldırır. sars ve diğer coronalarda furin olayı yok.


covid-19, sars'ın proteinin insan hücresine tutunmasından en az 10 kat daha güçlü bir şekilde hücreye tutunabiliyor. yani bunun anlamı, 10 kat daha fazla bulaşıcı.

Şu anda koronavirüsten muzdarip ülkeler.

öldürme oranı yüksek salgınlar pek yayılamıyor (enfekte olanlar sosyalleşemiyorlar, daha rahat tespit ediliyorlar örneğin sars/ebola). öldürme oranı düşük olanlar (domuz gribi) yayılıyorlar ama gündelik hayata zarar vermiyorlar. covid-19 tam bunun ortasında o yüzden yakın zamanda gördüğümüz en ağır salgın oldu.

Güney Kore'nin 31 Numaralı Koronavirüs Hastasının Ders Niteliğindeki Öyküsü

Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'un Koronavirüs Hakkında Sözlük Yazarlarına Verdiği Cevaplar