SAĞLIK 3 Eylül 2018
27,6b OKUNMA     693 PAYLAŞIM

Şarbon Nedeniyle 48 Yıl Kapalı Kalan İskoçya Adası: Gruinard

İskoçya'da bulunan Gruinard Adası, 1942 yılından 1990 yılına kadar şarbon hastalığı sebebiyle erişilemez durumdaymış.
iStock

gruinard adası, birleşik krallık tarafından 1942'de biyolojik silah denemesi için kullanılmış 196 hektarlık bir ada. bu adaya koyun yerleştirilip şarbon bombaları patlatılmış. sonrasında kirlenme nedeniyle bu adaya erişim yasaklanmış.

1986'da 280 ton formaldehit ile adanın her hektarı yıkanmış. 1990'da adaya yerleştirilen koyunların ölmemesi sonucu adanın temizlendiğine kanaat getirilmiş.


bu ufak ada bir şarbon vakası nedeniyle 48 yıl erişilemez kalmış. her ne kadar bu sürenin çoğunda hiçbir arıtma çabası olmasa ve müdahale imkanları günümüzde daha kolay olsa da aynı müdahalenin çok daha geniş bir alanda yapılmasının zorluğu, zannımca düşünülmelidir.

verdiğim linke bakarsanız, bacillus anthracis'in en zor koşullara bile dayanan bir bakteri olduğu görülebilir. o kadar dayanıklı ki zor koşullara yüzyıllarca dayanabiliyor.

"b. anthracis endospores, in particular, are highly resilient, surviving extremes of temperature, low-nutrient environments, and harsh chemical treatment over decades or centuries."


şarbon kelimesini duyunca yetkililerin nasıl panik olmadığını anlamak zor.

https://en.wikipedia.org/wiki/bacillus_anthracis
https://en.wikipedia.org/wiki/gruinard_island

İstanbul'da Görülmesiyle Yeniden Gündeme Gelen Şarbon Hastalığı Nedir?