SANAT 3 Temmuz 2017
16,7b OKUNMA     832 PAYLAŞIM

Sao Paulo Sokaklarına Hayat Veren Protest Sokak Sanatı: Pixaçao

Sözlük yazarı ''mistikherif'' bizi Brezilya'nın Sao Paulo kentinin sokaklarına götürüyor.


pixaçao denilen kültür, sadefeyn nickli yazarın belirttiği gibi "çoğunlukla rap şarkı sözlerinden oluşan protest cümlelerin şehrin duvarlarına sanatçıya özgü karakteristik ve kriptik fontlarla işlenmesidir."

kelime kökeni; piche + çaopichaçao. piche, portekiz dilinde "zift" anlamına gelmekle birlikte piche(a)çao=pichaçao kelime anlamı olarak "zifte yazmak" anlamına tekabül ediyor.

tanım kısmını atlattıktan sonra bu akımın ne zaman ve hangi sebeplerden ortaya çıktığına değinelim. buyursunlar..


1940-50'li yıllarda politik olaylara / durumlara tepki olarak duvarlara yazı yazmak ile başlayan bu kültür 1970lerde ise neredeyse yok olma ile karşı karşıya gelmiş.. 1980lerde ise bir gurup gencin kendi adlarını ve "tayfa"larının nicklerini duvarlara yazmaya başlaması ile yerini politik sloganlardan bir nevi "imza"ya bırakmış. öyle ki şehrin en güzel yerlerini kapmaya çalışmak için çetrefilli olaylar yaşanmış..

"pichadores"ler yani pichaçao kültürünü yaşatan kişiler yani daha da basit bir ifade ile, bu yazıları yazan kimseler kelimeleri yazarken genellikle aynı hizada olacak şekilde nizami yazmaya çalışırlar. elbette ki istisnalar ve değişik varyasyonlar mevcuttur..


pichadoresler'in genellikle uzun ve görkemli yerlere imzalarını bırakmak istediklerinden bahsetmiştik. bunla ilgili en popüler olaylardan birisi ise bir grup pichadoreslerin christ the redeemer ismiyle bilinen heykele çıkmasıdır. heykele işaretlerini bıraktıktan sonra elbette polis tarafından yakalanıp tutuklanmışlardır.

görsel kısa bir kaynak olarak şöyle bir şey buldum, 3 dakika 42 saniyelik bir video ile sizlere veda ediyorum.


daha fazla bilgi almak isteyen okurların, aşağıdaki kaynak kısmına göz atmaları gerekmektedir.

kaynakça:
1) kaynak 1 (ekşideki yazar arkadaşın yazısı)
2) kaynak 2 (vikipedi sayfasındaki ve bu yazının yüksek kısmını oluşturan metin)
3) kaynak 3 (meraklısına theguardian gazetesinin haber ve tanıtımı)