YEME İÇME 24 Kasım 2020
19,7b OKUNMA     565 PAYLAŞIM

Sahte İçkinin Muhteviyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son günlerde pek çok can alan sahte içkilerdeki metanol kullanımına dair bilgilendirici bir yazı.
Metanol (Metil alkol / CH₃OH,): En basit yapılı alkol. Geçmişte odunun damıtılması ile elde edildiğinden odun alkolü de denir. Metanolün yanlış kullanımı zehirlenmeye yol açar. Kaçak içki zehirlenmesine yol açan maddelerden biridir.
Etanol (Etil alkol / C₂H₆O ): Alkollü içeceklerde kullanılan tek alkol türüdür. Ayrıca çözücü olarak kullanılmaktadır. Etanol, içeceklerde tüketilen ve metanole kıyasla daha güvenlidir. Ancak metanol son derece zehirli ve zehirsiz hale getirilemez bir bileşiğe sahiptir.

sahte içkideki metanol bu içkiye kasten katılmaz, zaten alkollü içeceklerde alkol dışarıdan eklenmez, fermantasyon ile elde edilir. yoksa etanol ile metanol arasındaki fiyat farkı o kadar yüksek değildir ve kıyaslarsanız alkol fiyatı içki fiyatının çok altındadır. zaten eczanede ticari olarak satılan yüksek saflıktaki etanol eser miktarda benzen içerir. yani onu da kullanmayın.

asıl mesele, etanol fermantasyonu sırasında az miktarda metanol (genelde pektinden üretilir) de üretilir. etrafında etanol olduğu için ve kendisi de az miktarda olduğu için bu miktar düşük alkollü içkilerde önemsizdir.

ancak yüksek alkollü içkilerde fermantasyon sonrasında distilasyon ile alkol yoğunluğu artırılır. etanol 78,3 derecede kaynarken metanol 64,7 derecede kaynar, bu sebep ile distilasyon sırasında ilk olarak metanol distile edilmeye başlanır, yani ilk distilasyon ürünü yüksek miktarda metanol içerir ve bu noktada metanol miktarı artık tehlikeli boyutlara ulaşmıştır. bunun çözümü olarak ilk distilasyon ürünlerinin atılması gerekir çünkü yüksek miktarda metanol içerir.

bu sorun sadece ucuza alınan içkilerin sorunu değildir, eğer evinizde kendiniz alkol damıtıyorsanız bu duruma dikkat etmeniz gerekir, yoksa ben metanol falan katmadım nasılsa derken kör olabilirsiniz.

ekleme: evde kendi yaptığınız alkollü içecekten de metanol zehirlenmesi yaşayabilirsiniz. miktarı az görünebilir ancak metanolün öldürücü dozu 1 ml/kg ayarındadır. yani 80 ml metanol 80 kg bir insanı öldürebilir, kör eden miktar ise 10 ml kadar düşüktür. yüksek alkollü içecekler ise %30-40 oranlarında alkol içerirler. yani 1 litre'de 300-400 ml kadar, yani bunu bilgisizlik ile dışarıdan metanol katarak yapsalardı ülkenin alkol alan nüfusunun yarısı kör olurdu.

evet etanol metanol zehirlenmesinde panzehir olarak kullanılır ancak hangi miktarda kullanılır? hangi dozda alınmış olan metanol tedavi edilebilir? bu konuda kendisi uzman toksikolog olan bir doktorun yaptığı şu gerçekleşmiş bir olgu sunumunu izleyebilirsiniz. gayet detaylı bir şekilde toksisitenin ilerleyişini anlatmış:

2 saatte 2 litre kaçak içki (moonshine) içen birinin gözlerine ne olduğunu anlatan bir video.