SAĞLIK 14 Temmuz 2023
16,8b OKUNMA     295 PAYLAŞIM

Sağlıklı Bir Bağırsak Florası İçin Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Hususlar

BBC ve İngiltere Sağlık Bakanlığı sitelerinden derlenmiş sağlıklı bağırsak için beslenme tavsiyeleri.

çoğumuzun daha fazla lifli gıdalara ve daha az şekere ihtiyacı var. bol miktarda lifli gıdalar tüketmek, kalp krizi, inme, tip 2 diyabet ve bağırsak kanseri riskini düşürüyor. lifli gıda ihtiyacı yaş ilerledikçe artıyor. beslenme şekliniz hep aynı kalsa bile vücudun lif ihtiyacı arttığı için 25-30 yaşından sonra sindirim ve bağırsak sorunları yaşamaya başlayabiliyorsunuz.

ingiliz hükümeti 2015 yılında yetişkinler için günlük alınması gereken lifli gıda miktarının 30 grama çıkarılmasını tavsiye etti. insanların daha fazla sebze ve meyve yemeye özendirilmesi gerekiyor. lifli gıdalar sindirim sorunları ve kabızlığı önlediği gibi insana uzun süre doygunluk hissi verdiği için kilo almayı da engelliyor.

alınan lif miktarını artırmak için

- kepekli tam buğday ekmeği tüketebilir,
- patates kabuğu soyulmadan tüketebilir,
- köri, yahni ve salatalara fasülye, mercimek ve nohut ekleyebilirsiniz,
- kahverengi prinç,
- fasülye
- yulaf tüketebilirsiniz.

sağlıklı bağırsak için ipuçları

- bitki temelli geniş bir diyet uygulamak. bakteri çeşitliliğini sağlamak için yediğimiz gıdaların çeşitini de artırmamız gerekiyor.
- daha fazla miktarda lifli gıdalar tüketmemiz gerekiyor. meyve, sebze, baklagiller, kuruyemiş ve tam tahıllı gıdalar faydalı bakteriler için gereklidir.
- işlenmiş gıdalardan kaçınmamız gerekiyor. işlenmiş gıdalardaki koruyucu maddeler bağırsaklardaki iyi ve kötü bakterilerin sayısını azaltır.
- yoğurt gibi probiyotik gıdalar bağırsaklardaki bakteri sayısının artmasını sağlar.
- diğer yağların yerine doğal süzme zeytin yağını tercih edin. doğal zeytin yağı pakteri dostu olan polifenol maddesini en çok ihtiva eder.
- antibiyotikler kötü bakterileri öldürdüğü gibi iyi bakterileri de öldürür. kullanmak zorunda kalırsanız, kullandıktan sonra bol yiyecek yiyin ki faydalı bakteriler tekrar çoğalabilsin. sindirime yardımcı olmak için yüksek miktarda sıvı tüketmelisiniz.

lifli gıdaları tükettikten sonra yeterince sıvı tüketmezseniz lifin etkisini göremezsiniz. her yemekte bir şişe su içmelisiniz. kafeinli içeceklerden uzak durmalısınız. midenin yükünü azaltmak için yağlı yiyeceklerden uzak durun. yağlı yiyeceklerin sindirimi uzun sürdüğü için midede yanmaya ve reflüye neden olabilir. yağsız et, balık ve yarım yağlı süt tüketin.
kızartma yerine ızgara tercih edin. baharatlı ve acı yiyeceklerden uzak durun. doğal yoğurt ya da probiyotik içeren gıdalar tüketebilirsiniz. bunların faydalarını fark edebilmek için bir ay boyunca her gün kullanmanız gerekiyor.

bir insanın sadece bağırsaklarından alınmış bir miktar dışkı laboratuvar ortamında incelenerek obez olup olmadığı tespit edilebilmektedir. yani bağırsak florasıyla obezite arasında ilişki vardır.  bakteriler, bağırsaklarımızdaki 100 milyon nöronu etkileyerek davranışlarımızı etkileyebilir. bu yüzden bağırsak için 2. beyin de denmektedir.  bağırsaklardaki bakteriler sindirim ve bağışıklığa yardımcı olurken kilomuzu da düzenler. yediğimiz gıdalar kötü yönde değiştiğinde bağırsak floramızdaki bakteriler de hızlıca değişebilir. 

doğru şeyler yiyerek bağırsaklarımızdaki faydalı bakterilerin tekrar çoğalmasını sağlayabiliriz. her insanın bünyesi farklıdır. ancak sindirimimizi geliştirirsek kilomuzu düşürebilir ve genel sağlığımızı koruyabiliriniz. 

hipokrat’a göre bütün rahatsızlıklar bağırsaklarda başlıyor. ayrıca kepekli ekmek gibi zengin lifli gıdaları tüketmek, bağırsak sorunlarını girdermekle kalmayıp, japon bilim adamlarına göre alerjik rahatsızlıkları da iyileştirebiliyor.  (nhs.uknhs.uk)

bağırsaklarla ilgili bazı yazılar

bağırsaktaki bazı bakterilerin saysının çok artmasının kronik ağrılara neden olması. link
bağırsak florası çeşitsizliğinin yorgunluk ve uyku sorunlarına neden olması. link
şekerli gıdaların yendikten bir saat sonra yorgunluğa ve dalgınlığa neden olması: link
bağırsak ve beyin rahatsızlıkları bağlantısı: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/…/articles/pmc3539293/
bağırsak florası ve obezite ilişkisi : http://www.bbc.com/…-bacteria-microbes-make-you-fat
otizm ve bağırsak florası ilişkisi: https://www.theguardian.com/…ter-faecal-transplants
bağırsak florasından ne zaman öleceğini tahmin etmek: https://www.sciencemag.org/…ikely-die-next-15-years
serotonin'in bağırsaklarda üretilmesi:https://www.medicalnewstoday.com/articles/232248
bağırsak florası diabet ilişkisi: https://www.medicalnewstoday.com/…diagnose-diabetes
ms bağırsak florası ilişkisi: https://www.statnews.com/…osis-gut-microbiome-link/
bağırsak florası depresyon ilişkisi : https://medicalxpress.com/…bances-linked-major.html
bağırsak florası kanser ilişkisi : https://www.eurekalert.org/…21-02/uop-ftt012921.php
parkinson bağırsak ilişkisi: http://opr.news/1e179c31210411en_gb?link=1
bağırsak florası mutluluk ilişkisi: https://patient.info/…ween-gut-health-and-happiness
bagırsak florası alzheimer ilişkisi : https://www.ecu.edu.au/…-to-gut-disorders-confirmed

yazarın notu

ülkemizde tüketilen ekmekler kepeksiz ve çoğunlukla sertifikalı tohumlarla üretilmiş yüksek glutenli buğdaylardan yapılmış ekmekler. hatta bir kısmı ithal crop desiccation saçmalığı adı altında hasat öncesi ilaçlanmış buğdaylardan üretilen ekmekler. bu ekmekler doğal yerli buğdayla ve kepekli olarak üretilse halk sağlığı için ciddi fayda sağlar.

gençlerimiz ciddi miktarda mısır cipsi tüketiyor. bu cipsleri yapıldığı mısırlar yüksek miktarda nişasta içerdiği gibi böcek öldürücü genlere de sahip. bu genleri taşıyan mısırın, testis ve böbrek hücrelerini öldürdüğü iddia ediliyor ve bağırsak florasını da bozduğu biliniyor.

lifli gıdaları bol içeren sebze meyve tüketmek tabii ki önemli ancak bunların da en tarım ilaçsızlarını bulmak gerekli diye de düşünüyorum. (bkz: dirty dozen)

kimyasallara hassas olmam nedeniyle koruyucu ve tarım ilacı artıklarından fazla rahatsız oluyorum. 2015 sonrasında yediğimiz gıdalarda kimyasalların farkedilir oranda arttığını düşünüyorum. manav ürünleri, zeytin, işlenmiş et ürünleri, markasız tavuk etleri, güve ilacı nedeniyle kuru yemişlerin neredeyse tamamı.

düzenli olarak yulaf ezmesi tüketen biri olarak eti'nin sözleşmeli tarım politikasını takdir ediyorum ve yulaf ezmesini güve ilaçsız ve başarılı buluyorum. tmo'nun sattığı vakumlu kuruyemişler güve ilacı konusunda en güvenilir kuruyemiş. ekmek konusunda 85 yıldır köyümde ekilen buğdayın kepekli ununu kullanıyorum. ata buğdayı candır.

bağırsak sağlığı için doğal et tüketmenin ne kadar önemli olduğunu bilsem de gerçekten doğan etin sadece karadeniz ve doğu anadolu bölgesinde bulunabileceğine inanıyorum. çünkü gdo'lu mısır, ticari süt ya da et yemi ve ilaçlı fasülye samanı gibi vukuatlı yemlerle beslenen hayvanların etinin doğal olmasının mümkün olmadığını düşünüyorum. fasülyeyi üretim sürecini bildiğim için çok güvenilmez buluyorum.