EDEBİYAT 28 Haziran 2022
17,9b OKUNMA     358 PAYLAŞIM

Sade Vatandaşın Evreni Anlamasını Sağlayacak En İyi Popüler Bilim Kitapları

İçine habersizce fırlatıldığınız dünyayı ve evreni kafanızda bir yere oturtmanızı sağlayacak nefis kitaplar.

Köpeğinize Kuantum Fiziğini Nasıl Öğretirsiniz? - Chad Orzel

chad orzel, kuantum fiziğini eğlenceli bir şekilde, adeta köpeğe anlatırcasına kaleme almıştır. fizik kitaplarında gördüğümüz bazı bilgi ve formülleri de kitabın içerinde görmekteyiz. kitap içerisinde kuantum fiziğine giriş, parçacık - dalga ikilemi, heisenberg belirsizlik ilkesi ve kopenhag yorumu gibi konulardan bahsedilmektedir. mevzu genelde köpek-sincap , köpek-tavşan kovalama örnekleri ile yumuşatılarak anlatılmaktadır.

Zamanın Düzeni - Carlo Rovelli

carlo rovelli'nin zaman olgusuna dair bilmediğimiz pek çok şeyden bahsettiği güzel kitabı.

kitabı okuduktan sonra zaman denilen kavramın ne kadar gizemli bir oluşum olduğunu anlıyorsunuz. örneğin zamana dair olan tek matematiksel denklem ısının sıcaktan soğuğa geçmesi (termodinamiğin ikinci yasası). bunun tersi mümkün değil, tersinin olması için bildiğimiz zamanda geriye gitmek gerekiyor. bu ve bunun gibi ilginç birçok anlatım için şiddetle tavsiye ederim.

Cosmos - Carl Sagan

belgeselini izlemedim, kitabı okudum. herkesin okumasını gereken bir kitap. kozmosu keşif yolculuğunun, başlangıçtan günümüze neler geçirdiğini çok güzel bir dille anlatır carl sagan. bildiklerinizi daha da toparlar zihninizde, bilmedikleriniz zihninizde kolayca yer edinir anlatımıyla. bilimin, aklın ışığının türlü zorluklardan geçerek nasıl yandığını, yandıktan sonra nelerin keşfedildiğini ve daha neleri keşfedebileceğimizi anlatır. kitap bittikten sonra dünyaya ve gökyüzüne daha farklı bakarsınız ve carl sagan'nın şu sözünü söylersiniz içinizden:

"muhteşem bir şey, bir yerlerde keşfedilmeyi bekliyor."

okuyun, okutun.

Büyük Tasarım - Stephen Hawking, Leonard Mlodinow

hawking ve mlodinov'un iş birliğiyle yayımlanmış bilim kitabı. dünyada nasıl yaşıyoruz ve ne şekilde var olduk? özgür irade ne derece mümkündür? dünyada bizim gibi kaç evren var? bir tetris sistemi gibi yap-boz parçacıklarından oluşan evren düzeni acaba mümkün mü? gibi gibi bir çok soruya kendilerince yanıt vermeye çalışmışlardır. özellikle m teorisi bütün bir kalıba uyan ve bütün evrenleri kapsayan tek teori olabilir. einstein'ın bulgularını desteklerken, yine einstein'ın söylemiş olduğu söze de atıf da bulunarak ortada bir belirsizlik ilkesi yaratmışlardır. (bkz: tanrı zar atmaz)

dünyanın, yıldızların ve evrenin oluşması için ille de bir yaratıcıya gerek yokmuş. tanrıyı biz kendi kafamızda yaratıyormuşuz. belirli fizik yasaları çercevesinde bir yaratıcı olmadan evrenin oluşması bilimsel koşullarca pekala uygunmuş... kafa yorup değerlendirmek isteyenler için tavsiye edilir. içinde gerçekten önemli bilgiler de mevcut.

Kör Saatçi - Richard Dawkins

evrim teorisi hakkında bir sürü bilimsel kanıttan söz ederken bunları ortalama bir insanın anlayabileceği kadar yalın izah etmeyi başarmış, biraz yönlendirme kaygısı taşısa da fikirlerine olan inancı nedeniyle bunu yapmakta beis görmeyen, okuması ne çok zor ne de çok kolay, yolda izde bir sayfa bile okusan kâr saydığın, hemen bitmese bile bir gün bitirmeyi başardığında "iyi ki okumuşum" denilebilecek kitaptır.

Evrenin Dokusu - Uzay Zaman ve Gerçekliğin Dokusu - Brian Greene

evrenin dokusunu oluşturan uzay ve zaman... en gizemli kavramlar. uzay bir varlık mı? neden zamanın bir yönü var? uzay ve zaman olmadan evren olabilir miydi? geçmişe dönebilir miyiz?

brian greene bizi newton’un uzayı ve zamanı değişmez gören anlayışından einstein’ın akışkan uzay-zaman kavramına, kuantum mekaniğinin birbirlerinden çok uzaktaki cisimlerin davranışlarını anında birbirlerine göre belirledikleri “dolanık” uzayına doğru gerçekten de aydınlatıcı bir yolculuğa çıkarıyor. yani gerçekliğin, fizikçilerin gündelik dünyamızın hemen altında yatmakta olduğunu keşfettiği, yeni katmanlarına. evrenin dokusu aynı yazarın daha önce yayımladığımız evrenin zarafeti adlı kitabını tamamlar nitelikte.