SAĞLIK 28 Kasım 2017
111b OKUNMA     1031 PAYLAŞIM

Saç Dökülmesinden Depresyona: Uyku Hormonu Melatoninin Muazzam Faydaları

Halk arasında uyku hormonu olarak bilinen melatonin hakkında ufkunuzu açabilecek birtakım bilgiler.
iStock

beyindeki glandula pinealis'ten salgılanan nam-ı diğer uyku hormonu melatonin.

melatonin dediğimiz hormon genel olarak gündüz-gece ve mevsimsel biyo-ritmi düzenler. hani ilkbaharda için içine sığmaz ya aha da bunun sebebi bu tatlış hormondur.

bunlardan bağımsız olarak memelilerde bağışıklık sisteminin en güçlü taraflarından biri olup vücut ağırlığının azaltılması, anti-aging, anti-jet lag, tümör büyümesinin engellenmesi ve kanser önleyici etkisi olduğu birçok araştırma tarafından kanıtlanmış ve ispatlanmıştır.

ancak bugüne kadar bunlarla alakalı herhangi bir fda onayı bulunmamaktadır.

tek tek inceleyelim o zaman bu başlıkları:

1. vücut ağırlığının azaltılması

fareler üzerinde yapılan şu ve şu araştırmadan da anlaşılacağı üzere melatonin gece etkinliği arttırırken vücut ağırlığını azalttığı gözlemlenmiştir.

"melatonin administration reduced body weight gain and increased nocturnal locomotor activity. the peak concentration of melatonin was found at night coinciding with the increase in nocturnal activity."


2. bağışıklık sistemi ve kanser

bununla ilgili yüzlerce makale var fakat ben sadece birkaç tanesini sizlerle paylaşacağım. örneğin şu araştırma çok detaylı. ben o kadar okuyamam kısa geç dersen o zaman şu resimleştirilmiş ifade işini görür sanıyorum.

ingilizce bilmeyenler için kısaca açıklayacak olursak;

bakterisinden, virüsüne parazitine kadar her türlü pislikle mücadele edip etkinliklerini azaltıyor, ömürlerini kısaltıyor. bunun yanında ms, rheumatoid arthritis, lupus gibi birçok otoimmün hastalık ile mücadele edebildiğini görebiliyoruz.

kanser konusu ise çok geniş, birçok kanser çeşidi var ve bunların vücuda verdiği zararlar birbirinden bambaşka ancak şurada;

"melatonin has been shown to inhibit growth of different tumors under both in vitro and in vivo conditions."

kısaca diyor ki in vitro ve in vivo çalışmalarında çeşitli tümör çeşitlerinin büyümesini inhibe ettiğini söylüyor.

ancak daha güzel kısmı ise kemoterapi uygulamalarını vücut melatonin ile birlikte daha iyi tolere ettiğini gösteriyor.

"moreover, chemotherapy has been shown to be better tolerated in patients treated with melatonin."

bunlar gibi birçok araştırma ve deney var. isteyen dahasına pubmed ve diğer sitelerden rahatlıkla ulaşabilir. fazla girmek istemiyorum çünkü girersem birkaç günde ancak okunacak bir entry olur.

şu araştırmanın kanser bölümüne bir göz atarsanız çok daha detaylı bilgiler elde edebilirsiniz.


3. anti-aging

özellikle şu araştırmayı mutlaka okumanızı öneririm.

"regarding clinical application, exogenous melatonin should rather be used topically than orally, since orally administered melatonin appears in rather low levels in the blood due to prominent first-pass degradation in the liver, thus limiting skin access"

şu kısım önemli, kısaca diyor ki klinik çalışmalara göre oral alınan melatonin karaciğerdeki geçişi sırasında bozunması nedeniyle kandaki yoğunluğu beklenenden daha az oluyor bu yüzden topikal kullanmak çok daha iyi.

uv olayına hiç girmiyorum bu zaten ezelden beri bilinen bir şey.


4. uyku problemleri

şu ve şu makaleleri de okumanızı tavsiye ederim.

yine önemli kısımlardan tamam iyi güzel de ne kadar kullanmalıyım, nasıl yapmalıyım diye düşünüyorsanız.

"taking melatonin (5–6 mg) to sleep at day time heightens quality of sleep "

günlük 5-6 mg kadar iyi bir uyku çekmenizi sağlıyor efendim.

fakat;

"but dose of 6–10 mg was reported not to have the effect mentioned above "

fazlası pek de iyi gözükmüyor. yani uyumam lazım diye olayı abartmayın istediğiniz etkiyi muhtemelen alamazsınız. (bkz: çoğu zarar azı karar)

ya benim bebem diyorsanız;

"ın 1 study, doses of 2.5–5 mg nightly provided prompt sedation and improved sleep quality, noted in almost all the 15 subjects, with no side effects."

2,5-5 bebeleriniz için ideal rakamlar. son kısımdan da görüleceği üzere yan etki neredeyse yok.


5. depresyon

melatonin depresyonla doğrudan ilintili bir hormon, düşük olduğu zaman kendinizi depresif hissedersiniz. entry'nin başında bahsettiğim şeyler tamamen melatonin ile ilgili.

buyrunuz efendim depression bölümünü afiyetle okuyabilirsiniz.

"brain serotonin levels rise after melatonin administration"

melatonin uygulamasından sonra beyin serotonin seviyeleri yükselir. bunun yanında serotonin depresyon üzerine etkilerine yardımcı olur.

"support of the serotonin system with serotonergic nutrients or drugs can elevate mood, reduce aggression, increase the pain threshold, reduce anxiety, relieve insomnia, improve impulse control, and ameliorate obsessive-compulsive syndromes."

gerçi melatonin ile serotonin arasında bir zıtlık var ama o başka bir entry konusu şimdi girmeyeceğim oraya.


6. saç folikülleri

uzun zamandır saç ile ilgili bir şey yazmıyorsun diyen gardaşlarıma gelsin bu da :))

çevrede neredeyse hiç melatonin olmamasına inanın çok şaşırıyorum, o kadar çok çalışma var ki bununla ilgili yazsam kitap olur emin olun. ben yine de birkaç tanesini burada paylaşayım.

şurada birkaç araştırma verilmiş bunlar bile ne kadar etkili olduğunun kanıtı.

- şuradan da görüleceği üzere saç dökülmesi 3 ayda yarıdan çok azalıyor.

yine şuradan görüleceği üzere saç dökülmesi tamamen duruyor hatta belli oranlarda saç çıkışları oluyor.

en geniş araştırmalardan birisini ise mel-cos şirketi yapıyor mart 2014'te başlayıp ekim 2016'da bitiriyorlar ve çalışmaya 901 erkek ve 990 kadın katılıyor.

- saç çekme testi yapıyorlar ve sonuçlar muazzam şuradan görüleceği üzere 90 günün sonunda %12'lerden %61,5'lara çıkıyor.

ilk günün çekilen saçlardan sadece %12'si yerinde kalırken 90. gün bu oran %61,5 oluyor.


şurada yeni saç oluşumları kontrol ediliyor ve ilk gün %4,5 iken 90. günde bu tam %22,5 oluyor. gelişim oranı ise %90'lara varıyor sadece %10'luk bir kısımda ya stabil kalıyor ya da geri gidiyor.

karşılaştırma adına şunu söyleyeyim bugün en iyi ilaç olarak kabul edilen minoxidil çalışmalarında bile geriye gitme oranları %15'in üzerinde.

bunun yanında; şuradan ve şuradan görüleceği üzere seboreik dermatit tedavisinde yabana atılmaması gereken bir şey.

- "a majority of the patients (74.4%) was satisfied with the cosmetic results following 90 days of treatment, while 23.3% were moderately satisfied, and a small proportion (2.3%) was dissatisfied with the results. "

kullananlardan sadece ve sadece %2,3'ü melatoninden memnun kalmamış ki bu olağanüstü bir oran.

- "an open-label, clinically controlled study involving 35 men with aga, demonstrated that 6 months of topical melatonin treatment resulted in a significant increase in hair density in 54.8% and 58.1% of the men after 3 and 6 months, respectively; these results were observed using trichoscan, an objective, digital software-supported epiluminescence technique."

saç yoğunluğu 3 ve 6. aylarda sırasıyla %54 ve %58 oranında artmış ve bunu öyle bakarak falan yapmamışlar bildiğin dijital bilgisayarlı bir sistemle çalışılmış.

- "the increase in the measured hair count from 123 hairs/cm2 at baseline to 159 and 173 hairs/cm2 after 3 and 6 months"

yine başka bir çalışmada başlangıçta cm2'ye 123 saç düşerken sırasıyla 3. ve 6. aylarda 159 ve 173 olarak ölçülmüş. %50 saç artışından bahsettiğimin farkındasınızdır umuyorum ki.