MODA 26 Kasım 2019
27,8b OKUNMA     791 PAYLAŞIM

Sabun Nasıl Yapılır?

Sabun yapımında gerekli malzemeler nelerdir? Evde sabun nasıl yapılır? Kendi sabununu kendi yapmak isteyenler için evde sabun yapımı rehberi.
iStock

evde sabun yapmak çok zevkli ve kolay bir işlem. hele ki daha sonra evde yapılan sabunları kullanmak, eşe dosta dağıtmak daha da zevklidir. evde sabun yapmak için bazı malzemelere gereksinim vardır.

gerekli malzemeler

- büyükçe bir çelik tencere
- termometre
– bir, iki adet litrelik ölçü kabı
- önlük ve ağız maskesi
- dijital tartı
- tahta kaşık
- blender
- kalıp
bizzat sabunun oluşumu için gereken malzemeler
- yağlar (dilediğiniz gibi; zeytinyağı, ayçiçek yağı, hindistan cevizi yağı, fındık yağı, mısır yağı vs. olabilir)
- sodyum hidroksit (bu bildiğimiz 'lavabo aç'tır. marketten iki-üç paket alınır)
- su
- isteyenler renklendirici ve koku verici esans da kullanabilir


gelelim sabun yapımına

bir kere bu işte en önemli şey "lye" adı verilen sodyum hidroksit ve su karışımı ile kullanılacak yağların oranını ayarlamaktır. bunun için çeşitli ingilizce internet sitelerinde otomatik hesaplayıcılar vardır. yani x litre zeytinyağı için kaç litre "lye" gereklidir sorusunun cevabını ben burada tak diye veremem. 

ikinci önemli şey ise "lye"ın hazırlanmasıdır. zira sodyum hidroksiti suya eklemek yerine, suyu sodyum hidroksite eklerseniz volkanik bir patlamayla karşılaşabilirsiniz. burada dikkatli olmak lazım. maske ve önlük takıp suyun içine sodyum hidroksiti yavaşça dökmek lazım. tabii su soğuk ve içme suyu olmalı. zira sodyum hidroksiti dökünce 70-80 derece sıcaklığa çıkıyor.

sonra bunu karıştırıyoruz bir tahta kaşıkla ve oda sıcaklığına gelene kadar bekletiyoruz. bu arada çelik tencerede kullanmak istediğimiz yağları, önceden hesapladığımız oranlarda karıştırarak 40 dereceye kadar ısıtıyoruz. son olarak oda sıcaklığına gelen "lye"ı alıp, yine yavaşça bu yağın içine döküyoruz. blender'la beş dakika kadar karıştırdıktan sonra artık sabunumuz hazır. ama şu an hala sıvı halde. bunu alıp kalıba döküyoruz ve 24 saat bekliyoruz.

24 saat sonra görüyoruz ki sabunlaşma başlamış. sabunları kalıptan çıkarıyoruz ve kurumaya bırakıyoruz. yazın bir iki ay güneşte bırakırsak nefis oluyor. kışın düşük derecede fırına atmak da işimizi görüyor. ve işte harika sabunlarımız hazır. inanın bu sabun piyasada satılanlara yüz basar. çünkü içinde gerçek yağ var, deterjan yok, kimyasal yok.

15 Günlük Şarj Süresiyle Cezbeden HUAWEI WATCH GT 2'nin İncelemesi

Sabunların İçeriği ve Üretimine Dair Merak Edilen Pek Çok Detay