Rusça Öğrenmek İsteyenlerin İşlerini Kolaylaştıracak Tavsiyeler
uzun süredir rusça üzerinde çalışıyorum. ama benimki tamamen amatörce. yani herhangi bir profesyonel destek almıyorum. (arkadaşlarım hariç.) öğrenmek isteyenlere de bu minvalde kendi tecrübelerimi aktaracağım. ayrıca kitap, youtube kanalı vs. tavsiye edeceğim.
öncelikle, düşmanımızı bir tanımakta fayda var
ben rusça öğrenmeye başladığımda iyi derecede ingilizce biliyordum ki bu büyük bir avantaj oldu. hem daha öncesinde bir dilin nasıl öğrenileceğine dair epey çalışmam olmuştu, hem de ingilizce kaynaklar üzerinden rusça öğrenmek daha kolaydı. tahmin edeceğiniz üzere ingilizce kaynaklar epey bir fazla.
rusça, öncelikle ilk bakışta zor bir dil gibi algılanır. bu algı aslında yanlıştır. rusça çok zor bir dildir. sonradan öğrenerek hatasız konuşmanız imkansıza yakındır. peki neden? evet, ruslara soracak olursanız rusça matematik gibi bir dildir. her şey kurallıdır. fakat istisnası bu kadar olan bir dil de yoktur zannımca. türkçeden farklı olarak bu dilde cinsiyet ayrımı yapılır. yani tüm kelimelerin vir cinsiyeti vardır. genellikle son harflerine göre sınıflandırılsa da bu kurala uymayan oldukça fazla istisnası vardır. (yabancı dilden geçen kelimeler, sonu yumuşatma işareti ile bitenler vs.)
diğer bir zorluk ise ad halleri, yani padejler. ben bunları henüz %100 doğru kullanan bir türke rastlamadım. hep bir hata yapılıyor. kısacası bizdeki -i, -in, -de, ile, -e ve yalın hal. yine bunlar da kelimenin cinsiyetine göre ek değiştiriyor. oldukça can sıkıcı. sadece ezberleyerek yapılacak bir iş değil, bolca pratik yapılmalı.
diğer bir konu ise fiiller. bilindiği üzere rusçada sadece üç zaman vardır. ne kadar basit, değil mi? maalesef değil. çünkü zamanların detaylandırılması da fiil ön ekleri ile yapılıyor. yani bir işin devam edip etmediğini, kısa zamanda olup olmayacağını veya başarılı olup olmayacağını tamamen bu ekler ile sağlıyoruz. bazı fiillerde ekler de yetmiyor, fiil değişiyor. tamamlanmış ve tamamlanmamış fiiller olarak araştırabilirsiniz.
rusçada vurgu çok önemlidir. soruların tamamı vurgu ile sorulur. yani aslında bunu bir kürdün türkçe konuşması gibi düşünebilirsiniz: "biliyorsun?", "seviyorsun?" vs. yani soru için özel bir ek yoktur. ayrıca vurguya göre bazı harfler zaman zaman farklı okunuz. o olan harf vurgulu ise o diye okunur. eğer vurgusuz ise a gibi okunur.
dili biraz özetlediysek kaynaklara geçelim
çok ağır gramer kitaplarından başlamanızı önermiyorum. çok ayrıntı insanı sıkabiliyor. benim elimde şu an onlarca kitap var. ama keşke almasaymışım dediklerim de çok. çünkü genelde görmeden alıyorsunuz.
çeşitli youtube kanalları
susanna hanım çok iyi bir öğretmen, dilin matematiğini iyi kavramış ve ezbere değil mantığıyla anlatıyor. türkçesi de anlaşılır. kendisiyle görüşme şansım da oldu. ilerleyen süreçte daha ayrıntılı ve daha fazla konu anlatımı yapacağını belirtti. ayrıca kendi kitapları da var. onları kitap kısmında önereceğim.
emek veren bir arkadaş. bolca örnek ve konu anlatımı bulabilirsiniz.
kendisi bir rus. fakat çok iyi türkçe öğrenmiş. kanalında ders anlatımı yok fakat, altyazılı olarak izleyebileceğiniz birçok röportaj mevcut.
irina hanım, şu ana kadar benim bir rus'tan duyduğum en iyi rusçaya sahip. kendisinin farklı yerlerde eğitimleri var. ben sadece haluk tatar'ın kanalındaki eğitimi bırakıyorum. fikir oluşturabilir.
real russian club ingilizcesi olanlar için faydalı olabilir.
russian with max kanalı yine ingilizce bir kanal, fakat çok berrak rusça konuşan bir arkadaş.
bu adama bayılıyorum aslen ingiliz fakat slav ülkelerinde yaşıyor. kendisi rusça öğrenirken grammer öğrenmeyin diye tavsiyede bulunuyor. başlangıçta boğulmuş çünkü daha sonra kelime ezberi ile işi çözmüş. herhangi bir dil eğitim kanalı değil ama ana dili rusça olmayan birinin rusçasını daha iyi anlıyorsunuz.
bu arkadaş rusçada sık sık yapılan hatalar ya da doğru kullanımlar hakkında tüyolar veriyor. faydalı.
geçelim kitaplara
burada link vermeyeceğim. hem ticari amaçlı olmaması, hem de linklerin kısa sürede ölmesi sebebi ile sadece kitap ismi ve kapağını vereceğim.
başlangıç için ben bu kitabı almıştım. oldukça faydalı oldu. tabiki herşey yok ama belirli bir seviyeye getiriyor sizi.
yukarıda bahsettiğim susanna hoca'nın kitabı dil bilgisi
susanna hoca'nın fiil çekimleri kitabı. benzerine rastlamadım. gayet faydalı.
rusça fiil dünyası (rusça fiil çekimleri)
bir ara rusça kursuna da gitmiştim. orada ders kitabı olarak kullanılan kitap. ayrıntılı bir kitap. grammer kitabı. içinde bolca örnek vs. var.
web siteleri
rusça genel
...
daha faydalandığım birçok kaynak var tabii ki. mobil uygulamalar vs. bunları zaten kolayca bulabilirsiniz. pratik için ise tandem uygulamasını tavsiye ederim. sadece türkçe biliyorsanız pek işe yaramıyor ama ingilizce biliyorsanız, karşılıklı öğrenmek isteyen birçok rus oluyor. bunun haricinde elimde birçok pdf bulunmakta. fakat burada paylaşamıyorum. eğer isteyen olursa yeşillendirebilir. bu yazı tamamen amatör bir şekilde rusça öğrenen biri tarafından kaleme alınmıştır, hatalar olabilir. yatırım tavsiyesi değildir.