SANAT 18 Eylül 2019
68,1b OKUNMA     948 PAYLAŞIM

Resim Yeteneğiyle Picasso'yu Dahi Etkilemiş Türk Ressam: Fikret Mualla

1903'te İstanbul'da başlayan hayatı 1967'de Paris'te sona eren ve arada geçen sürede sanat dünyasına mükemmel eserler bırakmış Türk ressam Fikret Mualla'nın hayatına dair bilinmesi gerekenler.

1903 yılında istanbul'da doğdu.

1915 yılında futbol oynarken ayak bileğini kırdı, hafif topal kaldı.

1918 yılında annesi, kendisinden ispanyol nezlesi mikrobu kaparak vefat etti. babası genç bir hanım ile evlendi. fikret mualla, evde çıkardığı huzursuzluklar nedeniyle teyzesinin yanına gönderildi.


1921 yılında almanya, münih'teki güzel sanatlar akademisi'nde eğitim gördü.

1922 yılında berlin'deki güzel sanatlar akademisine girdi.

1926 yılında eğitimini tamamlayıp türkiye'ye döndü.

1927 yılında bir dönem okuduğu galatasaray lisesi'ndeki öğretmenliğinden, "bu maaşa yerime çalışacak başka enayi bulun" şeklinde bir mektup yazıp istifa etti.


1928 yılında alkol sorunları nedeniyle berlin'de tedavi gördü.

1930 yılında ayvalık ortaokulu'ndaki resim öğretmenliği görevinden "elektriği olmayan bir şehirde resim hocasına da ihtiyaç yoktur" diyerek istifa etti.

1935 yılında chp genel sekreteri recep peker'den devlet büyüklerini toplu halde gösterecek bir pano siparişi aldı. resimleri jiletle kesti.

1936 yılında yabancı bir ressamın atatürk portresini sertçe eleştirdi. karakollara düştü. sonunda bakırköy'e sevk edilerek cezadan yırttı. burada da neyzen tevfik'le oda arkadaşı oldu. neyzen'in bugün çokça bilinen şu portresini yaptı:


1939 yılında uluslararası new york sergisine, abidin dino'nun önerisi üzerine istanbul semtlerini gösteren 30 kadar resmi ile katıldı.

1939 yılında babasından kalan mirasla paris'e gitti. picasso gibi birçok ünlü ressamla tanıştı.

paris günlerine dair detaylar

fikret mualla, paris'teki yıllarının çoğunu akıl hastanesi, yokluk, içki ve resim dörtgeninde geçirmiş. paris'te geçirdiği uzun yılların ardından güç bela ilk sergisini açabiliyor ve paris'teki sanat çevresi tarafından takdir edilip, beğeniliyor fakat zorluklarla açtığı bu sergide dolandırılıyor ve bundan hiç para kazanamıyor. parasal açıdan bir türlü yüzü gülemiyor. barmene içtiği içkinin parasını ödeyebilmek için picasso'nun kendisine hediye ettiği tabloyu verecek kadar parasız olması, fikret mualla'nın ne sıkıntılar içinde yaşadığının açık bir örneği. bugün çok yüksek fiyatlara giden tabloların yaratıcısı eller, o dönem parklarda 1 franka resimlerini satıyor.

fikret mualla, paris'te henri matisse’in başını çektiği canlı renklerle, mavilerle, morlarla, kırmızılarla konuşan fauvizm ve expresyonizm akımlarına katılmış. paris’in sosyal hayatını kafelerini, sokaklarını, insanlarını kendi tarzıyla resmetmiş.

1940 yılının haziran ayında nazi orduları paris'e doğru ilerler herkes kentten kaçarken, mehmet ali aybar'ın türkiye'ye kaçış teklifini reddetti. beyin kanaması geçirdi, sol ayağı tutmuyordu. sürekli adı geçen meşhur madam angels tarafından alp dağları'nın güneyinde küçük bir köy olman reillanne'e yerleşti.

19 temmuz 1967'de reillanne'de 64 yaşında öldü. köyün kimsesizler mezarlığına gömüldü.

1974 naaşı türkiye'ye getirilerek karacaahmet mezarlığı'na nakledildi.

kaynak: istanbul modern

picasso'yu dahi etkileyen resim yeteneğine sahip fikret mualla'nın tablolarını toplayan insanlar, bugün fransa'da hala fikret mualla sevenler isimli bir dernekte bir araya gelmektedirler. ayrıca fransa'da ismi daha çok fikret moualla diye geçiyor.

http://www.moualla.com/

Evde Oturarak Mezun Olabilmeyi Sağlayan Güzel Olay: Online Üniversite

Dahi Ressam Van Gogh Kulağının Bir Parçasını Neden Kesti?