İNTERNET 16 Nisan 2024
11,6b OKUNMA     164 PAYLAŞIM

Rekabet Kurumu Kararıyla Threads Türkiye'de Neden Geçici Olarak Kapatıldı?

Instagram'ın metin tabanlı uygulaması Threads, Türkiye'de geçici olarak kapatıldı.

rekabet kurumu, meta platforms inc. (meta) tarafından türkiye'de sunulan threads uygulaması ile instagram uygulaması arasında veri birleştirmesinin 4054 sayılı kanun'un 6. maddesini ihlal ettiğine ve rekabetin bozulmasına yol açtığına karar verdi. bu nedenle, kurum 8 şubat 2024 tarihinde 24-07/125-50 sayılı kararıyla meta hakkında geçici tedbir kararı verdi ve threads uygulaması aracılığıyla elde edilen verilerin instagram uygulamasından elde edilen veriler ile birleştirilmesini engelledi.

gerekçe

verinin dijital pazarlardaki önemi: dijital pazarlarda veri, teşebbüslere önemli bir güç kaynağı sağlar. veri birleştirme, pazara giriş engelleri oluşturabilir ve rekabeti bozabilir.

meta'nın veri birleştirme eylemleri: meta, threads uygulaması aracılığıyla elde edilen verileri ınstagram uygulamasından elde edilen veriler ile birleştirmektedir. bu durum, 4054 sayılı kanun'un 6. maddesini ihlal etmektedir.

geçici tedbir gerekçesi: rekabet kurumu, veri birleştirmenin geri dönülemez zararlara yol açabileceğine karar verdiği için meta hakkında geçici tedbir kararı verdi.

karşılaştırmalı değerlendirme

almanya rekabet otoritesi (bundeskartellamt): bundeskartellamt da facebook/oculus'un veri birleştirme uygulamasını incelemektedir. meta, bundeskartellamt'ın endişelerini gidermek için kullanıcıların facebook ve ınstagram hesaplarından ayrı bir "meta hesabı" açmasına izin vermeyi taahhüt etmiştir.

avrupa birliği adalet divanı (abad): abad, facebook veri işleme politikaları hakkındaki değerlendirmesini sonuçlandırmak üzeredir. bundeskartellamt ve meta, incelemenin bu yönünün sonuçlanması için abad'ın değerlendirmesini beklemektedir.

rekabet kurumunun devreye girdiği kısım tam olarak şu

şimdi twitter (x) hesabınızı siz girip kendiniz açıyor ve kullanıyorsunuz. profil bilgilerini dolduruyorsunuz. aynı şekilde facebook hesabını da zamanında böyle açtınız. keza instagram'ı da açarken ayrıca üye oldunuz.

meta kurulduktan sonra facebook ve instagram'ı meta altında birleştirdiler ve hesaplar diye bir şey çıkarıldı. buna göre facebook açmış iseniz, iki tıkla instagram'a da girebiliyordunuz. ama bu da sizin kararınıza bağlı, instagram açmış biri facebook açmak zorunda değil.

peki threads denen twitter çakmasında n'aptı bu meta?

size sormadan, onay almadan, fikir danışmadan instagram profilinizle threads açtı, yine aynı şekilde ki rekabet kurumunun da ellediği kısım bu, size sormadan threads içeriklerini instagram içeriğinde göstermeye başladı.

twitter'a bu imkanı tanımıyorsan, kendine de tanıyamazsın diyor rekabet kurumu.

trendyol'un kendi uygulamasında trendyol milla satamaması da aynı sebepten. sen herkesten komisyon alırken, komisyonsuz kendi ürününü satamazsın diyor rekabet kurumu. şöyle bir bakınca bu durumlar son kullanıcının skinde olan bir durumlar değil aslında ama rekabet açısından da kendine fayda sağlamak etik değil. rekabet kurumu da buna kızıyor.