Rakıya Su Katıldığında Neden Beyazlar?
alkol (burada etilalkol) organik bir çözücü olmasına rağmen su ile yaptığı hidrojen bağları nedeniyle suda da her oranda çözünür/karışır. anasondan gelen pigment, organik bir maddedir ve alkolde çözünür, suda çözünmez.
rakıda da genelde alkol oranı hacmen %45 kadardır. yani 100 birim rakının 45 birimi alkol, 55 birimi sudur. (katı olarak çözünmüş maddelerin hacmi etkilemediği göz önüne alınmalıdır tabii) bu 45 birim alkol, anasonu çözmeye yetmektedir. üzerine su konduğunda alkol oranı azaldığından, alkol molekülleri su içinde dağılarak, pigmentin çevresini sarmayı (çözmeyi) başaramaz. pigment, alkol-su karışımı içerisinde süspanse bi şekilde kalır ve beyaz renkte görünür hale gelir.
şimdi bu nasıl oluyor derseniz şöyle anlatabilirim; organik maddelerde renk olayı çoklu bağa sahip moleküllerde görülür, çoklu bağlarda görünür bölgede ışık emisyonu olur. alkol, pigmenti çözerken bu çoklu bağlar ile bir şekilde bağ kurarak elektronlarını paylaşır ve bağın ışık emisyonu görünür bölgenin dışına kayar. alkol, çözemez hale gelince tekrar görünür bölge emisyonu yaparak, rasata müsait hale gelir.