PSİKOLOJİ 12 Kasım 2021
28,1b OKUNMA     469 PAYLAŞIM

Psikolog Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Önemli Noktalar

Psikolog bir Ekşi Sözlük yazarı, psikolog seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalardan bahsetmiş.

öncelikle, ben kimim? psikoloji mezunu, istanbul'da bir üniversitede klinik psikoloji yüksek lisansı yapan, rehabilitasyon merkezinde çalışan bir psikoloğum. bu yazıda dilim döndüğünce psikolog seçimi hakkında bilgi vereceğim.

- her psikolog terapist değildir. evet, psikoloğunuz psikoloji bölümü mezunu olmalıdır fakat psikoloji bölümü, lisans bazında oldukça yetersizdir. lisans eğitimini bitiren ve psikolog unvanı alan bir kişi (dışarıdan eğitim almadıysa) bana göre ortalama yüzde 20-30 psikologdur. terapi yöntemlerini lisansta öğretmiyorlar!

- psikolog kişisinin terapist olmak için en az bir terapi eğitimi almış olması gereklidir: bilişsel davranışçı terapi,  psikodinamik terapi vb.

- sadece terapi eğitimi yetmez. psikolog hangi alanda çalışıyorsa o alandaki gerekli eğitimlerini tamamlamış olmalıdır. örneğin; çocuk alanında çalışan bir psikolog wisc-royun terapisiçocuk değerlendirme testleri gibi eğitimleri almış olmalıdır.

- süpervizyon sürecini tamamlamış olmalıdır.

- tercihen uzman klinik psikolog (klinik psikoloji alanında yüksek lisansını tamamlamış) olmalıdır. bu, başta yazdığım gibi tercih sebebidir. psikolog kişisi yüksek lisans yapmadan da terapi eğitimlerini alabilir yani terapi yapabilir. şahsi fikrim klinik psikoloji yüksek lisansı yapmamış terapiste gitmemeniz. lisansla yüksek lisans arasında çok fark var.

- sosyolog, psikiyatri hemşiresi, yaşam koçu vb. alan mezunu olmayıp terapi işine kalkışan arkadaşların 1 km yanına yaklaşmayın! bu arkadaşlar meslek yasası olmadığı için bu açıktan faydalanmaya çalışıyor.

- düşünün ki iskender yiyeceksiniz. bir restoran var, sadece iskender yapıyor ve bu işte uzmanlaşmış. yanındaki başka bir restoran ise 30 çeşit yemek yapıyor. iskender yemek için hangisini tercih edersiniz? sosyal medyada çoğu psikolog (bence maddi kaygılardan ötürü) çocuk, ergen, yetişkin terapisi, çift terapisi, cinsel terapi, aile danışmanlığı gibi farklı alanları tek başına yapabildiklerini düşünüyor. arkadaşlar, bu alanların hepsi birbirinden farklı. çocuk terapisi eğitimi ayrıdır, yetişkin terapisi ayrı. bu alanların hepsinde çok iyi olmak çok zor. yine tercihen 1-2 alana yönelmiş, mesela sadece çocuk-ergen veya cinsel terapi, aile danışmanlığı, yapan kişileri tercih etmenizi öneririm.

- etik kurallara dikkat etmelidir. (detaylı bilgiye internetten ulaşın yormayın beni şimdi.)

- son olarak, iyi bir psikolog olmak için maddi ve manevi çok fazla çaba sarf etmek gerekiyor. istanbul'da ortalama bir klinik psikoloji yüksek lisans ücreti 65 bin tl civarlarında. diğer eğitimleri saymıyorum bile. yani donanımlı, iyi bir terapist olmak için aşağı yukarı bir araba parası dökmeniz gerekiyor. seans ücretleri size fazla gelebilir ama inanın başka alan seçseydim şu an metrobüslerde sürünüyor olmazdım.