SAĞLIK 3 Aralık 2020
46,6b OKUNMA     535 PAYLAŞIM

Protein Tozu Hakkında Ortaya Atılan Efsaneler ve Onların Doğruları

Sporcuların besin desteği olarak kullandığı protein tozları hakkında doğru bilinen yanlışlar.

protein tozu, hakkında bugüne kadar bir sürü efsane uydurulmuş bir besin desteğidir.

ön not: protein tozu olmazsa olmaz değildir. günlük protein ihtiyacınızı yediğiniz besinlerle karşılayabiliyorsanız kullanmanıza gerek yoktur.

işte o efsaneler ve o efsanelerden çok farklı olan gerçekler. birçok efsane az sonra gözlerinizin önünde eriyip gidecek. hazır olun, başlıyorum...

1. protein tozu kullanırsan hemen şişersin

protein tozu kullanırsan vücudun normal seyrinde büyümeye devam eder. hemen şişme diye aptalca bir şey synthol kullanımı ile olur ki onun da protein tozu ile uzaktan yakından alakası yoktur.

2. protein tozları steroiddir. ilaçtır. çok zararlıdır

protein tozları, asla ama asla steroid ya da ilaç değildir. zaten ilaç olsaydı sağlık bakanlığı onayıyla satılırdı. protein tozları besin takviyesidir. besin takviyesi olduğu için gıda tarım ve hayvancılık bakanlığı onayıyla satılıyor. herhangi bir rahatsızlığınız yoksa ve üretici firmanın tavsiyelerine göre kullanırsanız sağlığınıza zararı dokunmaz. her besinin fazlasının zararı vardır. bir seferde 1 litre süt içerseniz ishal olursunuz. her şeyin fazlası zarar...


3. protein tozları hemen kana karışıyor

protein tozu hemen kana karışsa ölürsünüz. zaten hemen kana karışması diye bir şey yok. önce mide ve bağırsaklarda sindirime uğrayacak daha sonra emilecek ve protein olarak değil amino asit olarak kana karışacak.

4. protein tozları kalbi büyütür.

bunun protein tozuyla ilgisi yoktur. steroidlerle alakalıdır. steroidleri kullandığınızda sadece kaslarınıza değil tüm dokularınıza büyü veya çoğal emri verirsiniz. bunun sonucunda kalbiniz de büyür bağırsaklarınız da büyür.

5. protein tozunu bırakınca sarkıyor. kaslar yağa dönüşüyor

protein tozuyla alakası yoktur. zaten olgun bir hücre başka bir olgun hücreye dönüşmez. dönüşüyorsa orada bir hastalık vardır. sarkma ya da yağlanma durumunu basitçe anlatmak gerekirse spor yaptığınızda kaslar büyür. sayısı artmaz. siz sağlıklı beslendikçe ve idman yaptıkça kaslarınızın hacmi artar. yağlarınızın hacmi azalır. idman yapmaz ve sağlıksız beslenirseniz kaslarınız küçülür yağlarınız büyür. yani olay tamamen sizinle alakalıdır.


6. protein tozları doğal değildir

protein tozları doğaldır. hammaddesi sentetik değildir. hammaddesi peyniraltı suyudur. yapımını youtube'da izleyebilirsiniz. tabii ki %100 katkısız bir ürün değildir. içinde tatlandırıcılar, koruyucular vs. var. ancak bugün marketten aldığınız bir süt kadar doğaldır. marketten aldığınız bir kekten, çikolatadan çok daha doğaldır.

7. sperm kalitesini düşürür. testisleri küçültür

protein tozu, steroid değil besin takviyesi olduğundan böyle bir etkisi yoktur. ancak steroidler bu etkiye neden olabilir. basitçe anlatayım. örneğin testislerinizin günde 10x testosteron ürettiğini varsayalım. siz dışarıdan 50x steroid alırsanız testisleriniz diyor ki: "lan olum ne çalışacam, bu adam zaten dışardan alıyor testosteronu." iste böyle olunca kendini kapatıyor ve küçülmeye gidiyor...

8. karaciğer ve böbreğe yakın ya da gelecek dönemde zarar verir. kalp ve damarların tıkanmasına sebep olan trans yağ içerir

eğer herhangi bir rahatsızlığınız yoksa, üretici tavsiyesinizi aşmadan kullanıyorsanız, sağlıklı bir beslenme planı uyguluyorsanız bunun yanı sıra kilo başına 0.03 ile 0.04 litre su tüketiyorsanız size bir zararı dokunmaz. zaten bu ürünü kullanmasanız bile sağlıklı beslenmez ve kilo başına 0.03 ile 0.04 litre arası su içmezseniz böbrek veya karaciğer rahatsızlığı yaşayabilirsiniz. protein tozları trans yağ içermemektedir. herhangi bir protein tozunun besin değerlerini açıp bakarsanız trans yağ değerinin "0" olduğunu ya da trans yağ içermez ibaresi taşıdığını görürsünüz.


9. protein tozları jinekomastiye neden olur

bu da protein tozlarına atılan bir iftiradır. jinekomastiye sebep olan protein tozu değil steroidlerdir. basitçe steroid neden jinekomasti yapar anlatayım. dışardan testosteron alınca vücutta normalin üstünde testosteron olur. vücutta her zaman bir denge hali vardır ve bu testo yüksekliğini dengelemek için östrojen hormonu salgılar. eğer kişi steroid kürüne girince bunun önlemini almazsa jinekomasti oluşur.