TEKNOLOJİ 18 Mayıs 2020
45,5b OKUNMA     677 PAYLAŞIM

Popüler Adobe Programlarının Pek Bilinmeyen Ücretsiz Alternatifleri

Özellikle günümüzde iyice pahalı hale gelen Adobe programları yerine kullanabileceğiniz başka alternatifler de var. Sözlük yazarı "lemre" anlatmış.

adobe firmasının fiyatlandırma politikasını, güncelleme politikasını, drm politikasını, sisteminize ek olarak yüklediği programcıkların sisteminizi ne hale getirdiğini falan konuşmayacağım, zaten bilenler biliyordur. ama olur da "abi kurtulmak istiyorum bunlardan ama nasıl?" diyen olursa diye popüler adobe programlarının açık kaynak kodlu (bkz: open source) ve ücretsiz alternatiflerinden bazılarını listeleyeceğim ki belki onları kullanmaya başlarsınız. bilenler elbette çoktur ama bilmeyenlerin işine yarayabilir belki bu yazı.

1- adobe illustrator alternatifi: inkscape

Inkscape

vector tabanlı tasarım, flat design, logo, icon, avatar vesaire tasarlamak için kullanılan illustrator'ın açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifi inkscape ile aynı işleri fazlasıyla yeterli araçlarla kolayca yapabilirsiniz. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

https://inkscape.org/
https://inkscape.org/release/inkscape-1.0/

2- adobe lightroom alternatifleri: rawtherapee, darktable, lightzone

Darktable

raw resim dosyalarını işlemek için özellikle fotoğrafçıların rağbet ettiği lightroom programının açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifleri de aynı işlemleri rahatlıkla yapabiliyor. bunların içinde darktable daha çok rağbet görse de rawtherapee ve lightzone da kullanım rahatlığıyla iyi birer tercih. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/maç/linux versiyonları mevcuttur.

rawtherapee: http://rawtherapee.com/

darktable: http://www.darktable.org/
http://www.darktable.org/install/#windows

lightzone: http://www.lightzoneproject.org/


3- adobe indesign alternatifi: scribus

tıpkı quark xpress gibi masaüstü yayıncılık, gazete/dergi/broşür tasarımı, matbaacılıkta basılı doküman tasarımı için kullanılan indesign'in açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifi olan scribus'da da tüm bu işlerinizi yapabilirsiniz. basit arayüzü ile kullanımı son derece kolaydır. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

https://www.scribus.net/
https://www.scribus.net/downloads/stable-branch/


4- adobe audition alternatifleri: audacity, ocenaudio

Ocenaudio

ses dosyaları düzenlemek, temizlemek, efekt eklemek, müzik dosyası hazırlamak gibi amaçlar için kullanılan audition programının açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifi audacity de aynı işlemleri ve çok daha fazlasını yapabiliyor. standart halinde arayüzü biraz antika gözüktüğü için moraliniz bozulmasın, ücretsiz kütüphanesinde binlerce efekt vesaire gelmesi bile yeterli. yine bir diğer alternatif olan ocenaudio da hem daha albenili ve kullanımı kolay arayüzüyle hem de basit kullanımıyla iyi bir alternatif. yalnız ocenaudio bir üniversite ekibi tarafından geliştirilse de açık kaynak kodlu olup olmadığı biraz muğlak bir konu. yine de çok iyi bir alternatif. iki program da kullanıcılarının gönüllü hazırladığı kütüphanelere sahiptir. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

audacity: https://www.audacityteam.org/
https://www.audacityteam.org/download/

ocenaudio: https://www.ocenaudio.com/
https://www.ocenaudio.com/download

5- adobe character creator alternatifi: makehuman

Makehuman

oyunlar ve animasyonlarda kullanılmak üzere kolay 3d karakter modeli yaratım ve rig'leme için kullanılan character creator'ün açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifi makehuman da slider'lar aracılığıyla kolay 3d insan karakter modellemeleri yapmak için son derece kullanışlı bir program. ayrıca sitesinde pek çok hazır kıyafet/saç modeli/pupil/ayakkabı/hareket pozları kütüphanesi mevcut. son derece kolay kullanılan makehuman'da slider'lar aracılığıyla (yani sağa sola kaydırma yaparak) yapacağınız modelleri yüksek polygon, düşük polygon, animasyon için otomatik rig'lenmiş, oyun için otomatik riglenmiş şekilde direkt export edebiliyorsunuz. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

http://www.makehumancommunity.org/
http://www.makehumancommunity.org/…t/downloads.html


6- adobe character animator alternatifleri: synfig, dragonbones

Dragonbones

animasyonlar, tanıtımlar, oyunlar için 2d karakter tasarım ve animasyon programı olan character animator'un açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifleri olan synfig ve dragonbones benzer işlevleri rahatlıkla yerine getirebiliyorlar. dragonbones özellikle bone structure konusunda öne çıkarken, synfig komple bir çözüm olarak işleri kolaylaştırmakta. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur. (eğer synfig programını ana sitesinden indirirseniz indirmeden önce fiyatı 0 olarak girin o zaman indirme linki açılıyor, ya da ikinci linkten direkt indirin)

synfig: https://www.synfig.org/

https://www.fosshub.com/synfig.html

dragonbones: https://dragonbones.github.io/en/index.html

7- adobe photoshop alternatifleri: krita, gimp

bitmap temelli grafik tasarım için en bilinen program olan photoshop'un açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifleri olan krita ve gimp de en az ps kadar başarılı. zaten ps'i geliştiren ekipten ayrılan yaratıcılarının bu projelerde parmağı var. ps'e ait fırçaları, şablonları ve benzeri eklentileri sorunsuzca bu programlara da yükleyebiliyorsunuz. yani çalışma araçlarınızdan hiçbir şey eksilmiyor. gimp'ın kullanımı hızlı ve hafif olduğu için tercih edilirken krita ise gelişmiş arayüzü ve kullanıcı dostu araçlarıyla ön plana çıkıyor. ayrıca krita corel painter'in işleri de yapmaya yaramaktadır. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

krita: https://krita.org/en
https://krita.org/en/download/krita-desktop/

gimp: https://www.gimp.org/
https://www.gimp.org/downloads

8- adobe premiere alternatifleri: openshot, shotcut

dünya çapında video düzenleme (editing) için çokça tercih edilen premiere programının alternatifleri olan açık kaynak kodlu ve ücretsiz openshot ve shotcut da video kurgu işlerini kolaylaştırmak için son derece kullanışlı programlar. temiz ve anlaşılır arayüzleri ve çok hızlı/hafif çalışmalarıyla düşük sistemi olanların da kolaylıkla video editing işleri yapmasını sağlıyorlar. ayrıca kullanıcılar tarafından oluşturulmuş çok geniş bir efekt/filtre kütüphaneleri mevcut. premiere'deki çalışma dosyalarınız ve araçlarınızı kayıpsız olarak aktarabiliyorsunuz. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

openshot: https://www.openshot.org/tr
https://www.openshot.org/tr/download

shotcut: https://shotcut.org/
https://shotcut.org/download/

9- adobe after effects alternatifi: natron

özellikle video/filmlere görsel efekt eklemek ve motion graphics için tercih edilen, ayrıca katmanlı efekt işlemleri için dünya çapında kullanılan after effects'in açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifi olan natron da aynı işlemleri çok daha hızlı şekilde yapabiliyor. after effects'teki çalışma dosyalarınızı, efekt paketlerinizi ve araçlarınızı sorunsuz şekilde natron'a aktarabiliyorsunuz. natron ayrıca nuke programının yaptığı işleri de yapabiliyor. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

https://natrongithub.github.io/

10- adobe flash professional alternatifleri: synfig, dragonbones

artık pek kullanılmasa da 2d animasyon, hareketli reklam ve motion graphics için hala kullananların olduğu flash'in açık kaynak kodlu ve ücretsiz alternatifleri olan synfig ve dragonbones da kapsamlı 2d animasyon ve hareketli görüntü işlerini halledebiliyor. kullanım açısından flash'den çok daha kolay arayüzleri ve iş yükü azaltıcı araçlarıyla tam anlamıyla flash'ten daha başarılı oldukları söylenebilir. adobe'a ve diğer programlara ait dosya uzantılarını rahatlıkla açmaktadır. win/mac/linux versiyonları mevcuttur.

synfig: https://www.synfig.org/
https://www.fosshub.com/synfig.html

dragonbones: https://dragonbones.github.io/en/index.html

bu programlardan birini kullandığınızda standart hallerinde eksik olan efekt/filtre/fırça vesaire varsa hemen söylenmeye başlamadan sitelerine ve kullanıcı gruplarına bakın, çok sayıda kütüphane göreceksiniz. oradan istediğinizi indirip programınızı genişletebilirsiniz. açık kaynak kodun güzelliği buradadır. ayrıca adobe programlarından da bu tarz araçları direkt bu programlara import edip kullanabilirsiniz.

"adobe varken niye bunları kullanayım ki?" diyorsanız. adobe o programları siz hemenindirmezsenallahbelanıversin.com gibi sitelerden ücretsiz indiresiniz diye üretmiyor. iş hanlarının ikinci katlarındaki depolardaki kutularda poşet içinde karanlık tipler tarafından size son vizyon filmlerle birlikte satılsın diye de üretilmiyor. lisans ücretlerine bir bakın anlarsınız ne dediğimi. korsan kullanmaktansa açık kaynak kodlu alternatifleri kullanmaya elinizi alıştırmak işinizi kolaylaştırır. ayrıca eğer bu programları kullanıp beğenirseniz geliştiricilerine bir kahve/bira parası bağışta bulunarak çok hayırlı bir iş de yapmış olursunuz.

ayrıca bu tarz açık kaynak kodlu ücretsiz yazılımların hepsi çoğu linux dağıtımda kurulumdan itibaren mevcuttur. eğer bilgisayarınıza linux'u kalıcı olarak kurmak istemezseniz live cd/live dvd/live usb versiyonlarını kullanabilirsiniz. bu sayede hard disk'inize dokunmadan full kapsamlı bir işletim sisteminiz olur. hatta yazıyı bitirmeden görsel tasarımcılar için en iyi birkaç linux dağıtımının link'ini vereyim. bu dağıtımların içinde yukarıdaki programlar hazır gelmektedir, gelmeyenleri ise paket yöneticisinden bir tıkla indirebilirsiniz;

ubuntu studio:
https://ubuntustudio.org/

fedora design suite:
https://labs.fedoraproject.org/en/design-suite/
https://labs.fedoraproject.org/…download/index.html

apodio:
http://www.apodio.org/doku.php
https://sourceforge.net/…o12-beta0.4.1.iso/download

linux kullanın, linux kullanıp özgürlesin. biz badanacılar ve fayansçılar odası üyeleri olarak linux kullanıyoruz, size de öneririz.

Çektiğiniz Manzara Fotoğrafında Hareket Etmiş Her Şeyi Kaldırabilen Photoshop Nimeti

Ebeveynler, Karantinadaki Çocukların Psikolojisi İçin Nasıl Davranmalı?